Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Collaborators:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

External Collaborators:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Detail:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

How to get there

In Pictures

Memory

Aquest nucli, proper a la carretera de Barcelona a Puigcerdà, s'enllaça amb la colònia Vilaseca i Torelló. Es troba en una gran recolzada del riu Ter, a l'extrem de ponent del terme.

La colònia és un petit poblet obrer que s'edificà conjuntament amb la fàbrica i està presidit per la capella neogòtica edificada sobre un antic santuari marià dedicat a la Mare de Déu de Borgonyà del qual es tenen notícies ja al segle XIII.

La colònia de Borgonyà es compon de diversos elements, esdevenint una colònia d'una gran complexitat. Es tracta d'un conjunt format per complex industrial que es desenvolupa entre el curs del riu Ter i la línia de ferrocarril i per un complex residencial que es desenvolupa al nord de la línia del ferrocarril i delimitat a l'oest pel riu.

Aquest nucli, proper a la carretera de Barcelona a Puigcerdà, s'enllaça amb la colònia Vilaseca i Torelló. Es troba en una gran recolzada del riu Ter, a l'extrem de ponent del terme.
La colònia és un petit poblet obrer que s'edificà conjuntament amb la fàbrica i està presidit per la capella neogòtica edificada sobre un antic santuari marià dedicat a la Mare de Déu de Borgonyà del qual es tenen notícies ja al segle XIII.
La colònia de Borgonyà es compon de diversos elements, esdevenint una colònia d'una gran complexitat. Es tracta d'un conjunt format per complex industrial que es desenvolupa entre el curs del riu Ter i la línia de ferrocarril i per un complex residencial que es desenvolupa al nord de la línia del ferrocarril i delimitat a l'oest pel riu.
La Colònia Borgonyà és un exemple rellevant, representatiu i singular en el context de les colònies industrials tèxtils, construïdes a Catalunya durant la segona meitat del segle XIX i que tanta importància van tenir en l'estructuració social i econòmica del nostre país.
La singularitat de la Colònia Borgonyà prové del seu origen (ja que va ser fundada amb capital d'Escòcia), del seu plantejament urbanístic i arquitectònic, de la seva evolució territorial, tècnica i social des de l'any 1893 fins als anys setanta del segle XX, i també de la seva autonomia i autosuficiència respecte del nucli de Sant Vicenç de Torelló. La Colònia Borgonyà fins i tot té el seu propi cementiri a partir dels anys vint del segle passat. També s'ha de considerar una singularitat el fet d'haver seguit un procés diferenciat, pràcticament a l'inrevés, de la resta de colònies. En efecte, moltes d'aquestes neixen del trasllat fora de Barcelona d'instal·lacions fabrils nascudes en aquella ciutat, mentre que Borgonyà, nascuda al costat del Ter, es fusionà amb una fàbrica de Sant Andreu del Palomar i ambdues van créixer conjuntament a partir d'aquell moment.
El “poble” de Borgonyà té el seu origen en una antiga capella dedicada a la Mare de Déu de Borgonyà, documentada des del 1298, situada en l'espai que ocupa actualment l'església.
Es té constància documental que es van iniciar les obres el 1893 i que el 1895 es va inaugurar la colònia, que va anar creixent successivament en funció de les necessitats i requeriments industrials i socials fins al seu tancament l'any 2000.
La Colònia Borgonyà està conformada bàsicament per dos recintes, el recinte industrial i el recinte residencial, als quals cal afegir els equipaments.
Dintre del recinte industrial destaquen la gran nau de la Fàbrica núm. 1 de tipologia manxesteriana, la central energètica, les diverses fàbriques de naus i la xemeneia, així com la presa i la resclosa.
Dintre del recinte residencial destaquen els habitatges dels carrers Paisley, Escòcia i Coats, la torre del director i el xalet de l'administrador i els edificis d'habitatges posteriors, així com l'enjardinament i la resta dels espais públics.
Cal esmentar l'església, el cementiri propi, l'escola, el teatre casino, l'escola bressol, la cooperativa i l'excepcional camp de futbol.
La Colònia Borgonyà és un nucli urbà que, per les seves característiques industrials, paisatgístiques, morfològiques, urbanístiques, arquitectòniques, constructives i històriques, conserva la configuració de l'urbanisme de les colònies industrials de la segona meitat el segle XIX i primera meitat del segle XX.

Source: Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (IPAC)

How to get there

On the Map

Awarded
Cataloged
Disappeared
All works

Routes (1)

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!