Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Detail:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

How to get there

In Pictures

Memory

L’edifici, un bloc aïllat envoltat d’un espai enjardinat que s’estén en totes direccions, forma un conjunt escolar juntament amb la nova Escola d’Hostaleria i, per les seves dimensions, actua com a element vitalitzador d’una àrea bàsicament residencial. Un contenidor de 80 metres de llargària i 3 plantes allotja les unitats repetitives, com les aules, els seminaris, els serveis de planta i els nuclis de comunicació. La biblioteca, la sala d’actes, el bar i l’administració queden individualitzats en tres volums aïllats i provoquen, des de l’exterior, un joc de llums i ombres entre l’edifici de les aules i la resta. Totes dues parts de l’edifici queden unides per un espai central que fa la funció de vestíbul d’entrada. Des d’un punt de vista jeràrquic, és l’espai més important de l’escola i, si es té en compte la freqüència horària dels canvis d’alumnes, assumeix un paper de centralització i relació.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

EL SOLAR
L’emplaçament del solar està situat dins la ciutat de Girona. Ocupant una mansana situada al carrer de La Selva i llindant al riu Güell. Es veu beneficiada per una bona accessibilitat, tant per a vianants, gràcies a la seva proximitat al centre, com per al trànsit rodat, gràcies a la bona comunicació del carrer de la Selva amb les avingudes perifèriques de la ciutat.

L’EDIFICI
L’edifici es projecta com una edificació aïllada, envoltat d’un espai enjardinat que s’estén en totes les direccions; al seu costat existeix una Escola d’Hostaleria formant un conjunt escolar, que per les seves dimensions qualifica la zona, actuant com un element dinamitzador d’una àrea fonamentalment residencial.
El programa escolar s’agrupa segons fases funcionals, ajustant el tractament formal de les seves volumetries a totes i cadascuna de les parts vinculades a les zones residencials; en contraposició, la façana al costat del riu s’entén com un cos unitari.

Un contenidor de 80x12 metres i tres plantes d’alçada emmagatzema totes les unitats repetitives d’aules, seminaris, serveis de planta i nuclis de comunicació. La biblioteca i sala d’actes, el bar i l’administració, s’individualitzen en volums aïllats provocant, des de l’exterior, un joc de volums entre l’edifici d’aulari i la resta. Ambdós cossos queden units mitjançant un espai central que correspon al vestíbul d’accés. Jeràrquicament, aquest és l’espai més important de l’escola, exerceix les funcions de nucli i vincle donada la freqüència horària de canvis de l’alumnat.

SOBRE LA URBANITZACIÓ
Donades les característiques particulars de l’Escola d’idiomes, l’espai exterior es planteja com una zona enjardinada en relació a l’Escola d’Hostaleria i a la resta del barri. Les voreres es projecten més amples del que acostuma a ser habitual, afavorint un bon accés. L’edifici actua com a element de tancament, amb la qual cosa no són necessaris elements auxiliars com tanques perimetrals.

Author: Víctor Rahola i Aguadé

Com l’escola d’hostaleria veïna, es tracta d’un projecte situat a la frontera oest de la ciutat, amb creació de noves centralitats urbanes. La part més sistematitzable del programa consisteix en un vast contenidor de 80 metres de longitud, la seriació i cadència del qual mediatitzen la relació amb el vial exterior i la llum i modulen, en la seva vigorosa profunditat, les contingències de l’edifici. Realitzada en formigó i plafons preformats, l’estructura es buida als cossos d’escala per produir un joc escultòric que marca una síncope en la seva llei. Biblioteca i sala d’actes, bar i administraciós’individualitzen en volums propis, maclats al cos principal pel buit del vestíbul, que els polaritza cadascun a la seva escala. Tot i la desalineació i el tènue aïllament del conjunt, el projecte resol eficaçment la qüestió de la presència en diferents escales urbanes. Diversos edificis recents acudeixen de nou a la tradició del moviment modern, després de les reflexions i els dubtes generats sobre la seva eficàcia urbana, i el mestratge neolecorbuserià d’Atelier 5 hi troba un eco. El centre acull uns 2.700 alumnes en règim d’ensenyament reglat.

Author: Josep Maria Birulés i Bertran

Source: Guia d'arquitectura de Girona, àrea urbana : Girona, Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix / Josep Maria Birulés ; fotografies de Joan del Pozo.

Authors

How to get there

On the Map

Awarded
Cataloged
Disappeared
All works

Constellation

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.