Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Com anar-hi

En Imatges

Memòria

L’edifici, un bloc aïllat envoltat d’un espai enjardinat que s’estén en totes direccions, forma un conjunt escolar juntament amb la nova Escola d’Hostaleria i, per les seves dimensions, actua com a element vitalitzador d’una àrea bàsicament residencial. Un contenidor de 80 metres de llargària i 3 plantes allotja les unitats repetitives, com les aules, els seminaris, els serveis de planta i els nuclis de comunicació. La biblioteca, la sala d’actes, el bar i l’administració queden individualitzats en tres volums aïllats i provoquen, des de l’exterior, un joc de llums i ombres entre l’edifici de les aules i la resta. Totes dues parts de l’edifici queden unides per un espai central que fa la funció de vestíbul d’entrada. Des d’un punt de vista jeràrquic, és l’espai més important de l’escola i, si es té en compte la freqüència horària dels canvis d’alumnes, assumeix un paper de centralització i relació.

Autor: Maurici Pla

Font: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

EL SOLAR
L’emplaçament del solar està situat dins la ciutat de Girona. Ocupant una mansana situada al carrer de La Selva i llindant al riu Güell. Es veu beneficiada per una bona accessibilitat, tant per a vianants, gràcies a la seva proximitat al centre, com per al trànsit rodat, gràcies a la bona comunicació del carrer de la Selva amb les avingudes perifèriques de la ciutat.

L’EDIFICI
L’edifici es projecta com una edificació aïllada, envoltat d’un espai enjardinat que s’estén en totes les direccions; al seu costat existeix una Escola d’Hostaleria formant un conjunt escolar, que per les seves dimensions qualifica la zona, actuant com un element dinamitzador d’una àrea fonamentalment residencial.
El programa escolar s’agrupa segons fases funcionals, ajustant el tractament formal de les seves volumetries a totes i cadascuna de les parts vinculades a les zones residencials; en contraposició, la façana al costat del riu s’entén com un cos unitari.

Un contenidor de 80x12 metres i tres plantes d’alçada emmagatzema totes les unitats repetitives d’aules, seminaris, serveis de planta i nuclis de comunicació. La biblioteca i sala d’actes, el bar i l’administració, s’individualitzen en volums aïllats provocant, des de l’exterior, un joc de volums entre l’edifici d’aulari i la resta. Ambdós cossos queden units mitjançant un espai central que correspon al vestíbul d’accés. Jeràrquicament, aquest és l’espai més important de l’escola, exerceix les funcions de nucli i vincle donada la freqüència horària de canvis de l’alumnat.

SOBRE LA URBANITZACIÓ
Donades les característiques particulars de l’Escola d’idiomes, l’espai exterior es planteja com una zona enjardinada en relació a l’Escola d’Hostaleria i a la resta del barri. Les voreres es projecten més amples del que acostuma a ser habitual, afavorint un bon accés. L’edifici actua com a element de tancament, amb la qual cosa no són necessaris elements auxiliars com tanques perimetrals.

Autor: Víctor Rahola i Aguadé

Com l’escola d’hostaleria veïna, es tracta d’un projecte situat a la frontera oest de la ciutat, amb creació de noves centralitats urbanes. La part més sistematitzable del programa consisteix en un vast contenidor de 80 metres de longitud, la seriació i cadència del qual mediatitzen la relació amb el vial exterior i la llum i modulen, en la seva vigorosa profunditat, les contingències de l’edifici. Realitzada en formigó i plafons preformats, l’estructura es buida als cossos d’escala per produir un joc escultòric que marca una síncope en la seva llei. Biblioteca i sala d’actes, bar i administraciós’individualitzen en volums propis, maclats al cos principal pel buit del vestíbul, que els polaritza cadascun a la seva escala. Tot i la desalineació i el tènue aïllament del conjunt, el projecte resol eficaçment la qüestió de la presència en diferents escales urbanes. Diversos edificis recents acudeixen de nou a la tradició del moviment modern, després de les reflexions i els dubtes generats sobre la seva eficàcia urbana, i el mestratge neolecorbuserià d’Atelier 5 hi troba un eco. El centre acull uns 2.700 alumnes en règim d’ensenyament reglat.

Autor: Josep Maria Birulés i Bertran

Font: Guia d'arquitectura de Girona, àrea urbana : Girona, Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix / Josep Maria Birulés ; fotografies de Joan del Pozo.

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.