Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores arquitecturacatalana.cat

credits

Quiénes somos

Proyecto de:

Impulsado por:

Directores:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Con el soporte de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Diseño y Programación:

edittio Nubilum
Sugerencias

Buzón de sugerencias

Solicita la imagen

Te invitamos a ayudarnos a mejorar la difusión de la arquitectura catalana mediante este espacio, donde podrás proponernos obras, aportar o enmendar información sobre obras, autores y fotógrafos, además de hacernos todos aquellos comentarios que consideres. Los datos serán analizados por la Comisión Documental. Rellena sólo aquellos campos que consideres oportunos para añadir o subsanar información.

El Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya es uno de los centros de documentación más importantes de Europa, que custodia los fondos profesionales de más de 180 arquitectos, cuya obra es fundamental para comprender la historia de la arquitectura catalana. Mediante este formulario, podras solicitar copias digitales de los documentos de los que el Arxiu Històric del COAC gestiona los derechos de explotación de los autores, además de aquellos que se encuentren en dominio público. Una vez realizada la solicitud, el Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya te hará llegar una estimación del presupuesto, variable en cada casuística de uso y finalidad.

Detalle:

* Si la memoria tiene autoría o derechos conocidos, puede citarlos en el campo anterior 'Comentarios' .

Eliminar * Si las fotografías tienen autoría o derechos conocidos, puede citarlos en el campo anterior 'Comentarios'.
Puedes adjuntar hasta 5 archivos de 10 MB cada uno como máximo.

Como ir

En Imágenes

Memoria

L’edifici, un bloc aïllat envoltat d’un espai enjardinat que s’estén en totes direccions, forma un conjunt escolar juntament amb la nova Escola d’Hostaleria i, per les seves dimensions, actua com a element vitalitzador d’una àrea bàsicament residencial. Un contenidor de 80 metres de llargària i 3 plantes allotja les unitats repetitives, com les aules, els seminaris, els serveis de planta i els nuclis de comunicació. La biblioteca, la sala d’actes, el bar i l’administració queden individualitzats en tres volums aïllats i provoquen, des de l’exterior, un joc de llums i ombres entre l’edifici de les aules i la resta. Totes dues parts de l’edifici queden unides per un espai central que fa la funció de vestíbul d’entrada. Des d’un punt de vista jeràrquic, és l’espai més important de l’escola i, si es té en compte la freqüència horària dels canvis d’alumnes, assumeix un paper de centralització i relació.

Autor: Maurici Pla

Fuente: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

EL SOLAR
L’emplaçament del solar està situat dins la ciutat de Girona. Ocupant una mansana situada al carrer de La Selva i llindant al riu Güell. Es veu beneficiada per una bona accessibilitat, tant per a vianants, gràcies a la seva proximitat al centre, com per al trànsit rodat, gràcies a la bona comunicació del carrer de la Selva amb les avingudes perifèriques de la ciutat.

L’EDIFICI
L’edifici es projecta com una edificació aïllada, envoltat d’un espai enjardinat que s’estén en totes les direccions; al seu costat existeix una Escola d’Hostaleria formant un conjunt escolar, que per les seves dimensions qualifica la zona, actuant com un element dinamitzador d’una àrea fonamentalment residencial.
El programa escolar s’agrupa segons fases funcionals, ajustant el tractament formal de les seves volumetries a totes i cadascuna de les parts vinculades a les zones residencials; en contraposició, la façana al costat del riu s’entén com un cos unitari.

Un contenidor de 80x12 metres i tres plantes d’alçada emmagatzema totes les unitats repetitives d’aules, seminaris, serveis de planta i nuclis de comunicació. La biblioteca i sala d’actes, el bar i l’administració, s’individualitzen en volums aïllats provocant, des de l’exterior, un joc de volums entre l’edifici d’aulari i la resta. Ambdós cossos queden units mitjançant un espai central que correspon al vestíbul d’accés. Jeràrquicament, aquest és l’espai més important de l’escola, exerceix les funcions de nucli i vincle donada la freqüència horària de canvis de l’alumnat.

SOBRE LA URBANITZACIÓ
Donades les característiques particulars de l’Escola d’idiomes, l’espai exterior es planteja com una zona enjardinada en relació a l’Escola d’Hostaleria i a la resta del barri. Les voreres es projecten més amples del que acostuma a ser habitual, afavorint un bon accés. L’edifici actua com a element de tancament, amb la qual cosa no són necessaris elements auxiliars com tanques perimetrals.

Autor: Víctor Rahola i Aguadé

Com l’escola d’hostaleria veïna, es tracta d’un projecte situat a la frontera oest de la ciutat, amb creació de noves centralitats urbanes. La part més sistematitzable del programa consisteix en un vast contenidor de 80 metres de longitud, la seriació i cadència del qual mediatitzen la relació amb el vial exterior i la llum i modulen, en la seva vigorosa profunditat, les contingències de l’edifici. Realitzada en formigó i plafons preformats, l’estructura es buida als cossos d’escala per produir un joc escultòric que marca una síncope en la seva llei. Biblioteca i sala d’actes, bar i administraciós’individualitzen en volums propis, maclats al cos principal pel buit del vestíbul, que els polaritza cadascun a la seva escala. Tot i la desalineació i el tènue aïllament del conjunt, el projecte resol eficaçment la qüestió de la presència en diferents escales urbanes. Diversos edificis recents acudeixen de nou a la tradició del moviment modern, després de les reflexions i els dubtes generats sobre la seva eficàcia urbana, i el mestratge neolecorbuserià d’Atelier 5 hi troba un eco. El centre acull uns 2.700 alumnes en règim d’ensenyament reglat.

Autor: Josep Maria Birulés i Bertran

Fuente: Guia d'arquitectura de Girona, àrea urbana : Girona, Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix / Josep Maria Birulés ; fotografies de Joan del Pozo.

Autores

Como ir

Sobre el Mapa

Premiadas
Catalogadas
Desaparecidas
Todas las obras

Constelación

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.