Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Collaborators:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

External Collaborators:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Detail:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

How to get there

In Pictures

Memory

Based on the educational and social function of the school building, we propose that the implementation of this new centre helps to structure the environment in which it is located, which is currently poorly configured from an urban point of view.

The fact of opting for a single-storey building allows school life to be organised through a central axis - which gives access to all the dependencies - which acts at the same time as a transit and meeting area, with a clear vocation to be used, if appropriate, for pedagogical purposes.

The solution we present proposes a modular system of classrooms and service spaces, which gives flexibility in their uses. The courtyards are determined by the same layout of the classrooms, achieving an articulated set with a marked personality.

The independent access to the sports courts and the gymnasium (which can be used in a multipurpose way), located at one end of the school grounds, allows it to be used outside school hours and, perhaps, related to the future multi-sports complex which is planned to be built in Palau de Plegamans.

This approach, together with the choice of materials for construction (concrete, exposed work, aluminum...), optimises its maintenance, both in terms of cleaning and the natural aging of the constructions. We also believe that the exterior should be treated with the Vallès’ vegetation.

Author: Conxita Balcells Associats, Santiago Vives i Sanfeliu

The Early Childhood and Primary Education Centre is located on the outskirts of the urban centre of Palau de Plegamans, structuring an area where isolated buildings of low quality coexist with a new urban growth of semi-detached houses, agricultural land and the presence of the Caldes stream.

The functional program consists of six primary education classrooms and complementary classrooms, three preschool ones and common dining areas and a sports area. Two decisions mark the project process: to develop the program on a single floor and to consider the interior routes, one longitudinal and the other transversal, as backbones of school life.

The gentle north-south slope of the plot causes a change in altitude of 1.70m. The topographic adaptation of the project on this axis allows to house the main access, as well as the parts of the program that need more height – dining room, kitchen and gym. The slope of the roof extends on both sides of the axis to accommodate the primary and children's classrooms. From the entrance and in an east-west direction, the primary education program is developed through a central corridor that distributes a double corridor.

The south-facing classrooms are grouped two by two, leaving a free portico between them, like a porch. On the other hand, the classrooms for specific uses - library, IT, music - are grouped in threes, opening onto the inner courtyard, allowing good natural lighting as well as good environmental conditions. The west-east direction houses the children's program. Three classrooms facing south and a psychomotor room to the north configure a volume surrounded by courtyards: play area to the south, garden to the west bordering the dining room and courtyard to the north forming part of the specific classroom. The linearity and dimension of the north façade is corrected by the appearance of the heads of the roofs of the classrooms, marking in this way the structural rhythm of the small scale of the classrooms.

Author: Conxita Balcells i Blesa

The school is located in a low-density residential area, not far from agricultural land, and is characterised by the absence of any type of urban quality. The nature of the program recommended developing the entire centre on a single floor, in order to favour the direct relationship with the exterior spaces and avoid interior traffic in a vertical direction. The centre is arranged in two arms in a cross, organised by two orthogonal corridors, with some light ramps that allow adaptation to the gentle slope of the site. The classrooms are arranged in the body parallel to the street, slightly broken by the transverse body, which houses the singular parts of the program. The roof system is distributed from room to room, with a slope for each element of the program, so that from the street the school shows an orderly rhythm of built bodies that acts as a counterpoint to the disorder of the single-family homes on the opposite sidewalk.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Authors

How to get there

On the Map

Awarded
Cataloged
Disappeared
All works

Constellation

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!