Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Memory

This station belongs to the layout of the L4 line, existing and in operation. The work was carried out in the open air and with great construction difficulties, as it had to be compatible with the movement of the trains.

The initial project was structured from its section and consisted of placing the installation and ventilation gallery under the platforms, leaving the structure that covers the station free.
For economic reasons and work deadlines, a second project was carried out which, despite reducing both the cost of the structure and the construction time, forced the ventilation of the station to pass through the roof, masking the clarity of the main section.
This change forced us to rethink the initial design, projecting an intermediate roof over the platforms for the passage of facilities (electricity, ventilation, signaling and telecommunications).
This roof consists of structures that support metal trays to serve as a filter and, at the same time, as a diffusive screen for the lighting of the platforms, leaving, in the background, the air renewal facilities.
The appropriate decision of the material, the design and the corresponding relationships become the key to the project.

The structure is of screen walls, with the platform covered by large, prefabricated beams of post-stressed concrete.
The ceilings are covered with metal mesh ceilings joining the reception spaces (lobbies) and circulation (corridors and platforms), this continuous mesh filters the light, hides the installations and serves as a support for signage.
The covering of the screen walls in halls and corridors are 20x100cm pieces of granite supported with metal elements.

On the platforms the structural screens are clad with precast concrete slabs of 126 x 300 placed vertically.
The areas where the cladding module cannot be applied, such as the spaces intended for lifts and stairs, are made of stainless-steel sheet.
The functional objects - lockers, bins, signage and lifts - are unified by using glass and stainless steel in their design. The benches on the platforms are 60x200cm prefabricated concrete pieces supported on iron profiles.

The entire station is designed so that the materials and the design of the spaces have maximum durability and safety, avoiding degradation and enhancing the mobility and accessibility of all types of passengers.

Author: Mora-Sanvisens Arquitectes Associats

Authors

How to get there

On the Map

Constellation