Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

  • Dwellings Johann Sebastian Bach 7

Memory

L’edifici respon a un programa de quatre habitatges per planta d’uns 200 metres quadrats, en una zona urbana ordenada en blocs aïllats i separats per una distància mínima. Coderch posa cura en l’estudi de la unitat d’habitatge i compon un edifici amb dos eixos de simetria. El bloc presenta dues façanes iguals al carrer i al jardí posterior, i dues façanes laterals també iguals. En la distribució de l’habitatge s’opta per recolzar totes les estances principals, inclosos els dormitoris i els banys, als tancaments exteriors, tot deixant la cuina i les dependències del servei en relació amb un pati interior central. La circulació principal i la de servei queden ben discriminades i només es creuen al distribuïdor de l’entrada. El menjador i la sala d’estar disposen d’una galeria que combina el vidre corredís, els tendals desplegables i les persianes fixes en un dispositiu d’il·luminació i ventilació superposat a l’estructura.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Edificación aislada, separada de los vecinos por dos jardines laterales, pero con unas ordenanzas que obligan a la alineación a vial. La distribución es muy racional, tiene cuatro viviendas por planta, una en cada esquina, y un gran patio central por donde ventilan los lavaderos y las zonas de servicio, que quedan ocultas desde el exterior. Alrededor de este núcleo de servicio se distribuyen los dormitorios y las zonas de estar, en contacto con las cuatro fachadas. La estructura es de muros de carga perpendiculares a la calle y provoca dos situaciones muy diferenciadas: las fachadas laterales son mucho más ciegas, con ventanas pequeñas enrasadas en la parte exterior del muro, mientras que las fachadas frontales son mucho más permeables a la luz y a la ventilación. En estas fachadas se han adelantado los cantos de los forjados para alojar las guías de dos tipos de cerramientos correderos: las protecciones solares de los dormitorios y las cristaleras de las salas de estar, que vuelan por fuera de la terraza. Por delante de las terrazas se ha incorporado una doble fachada de persianas de librillo que protegen la intimidad y que ya estaban presentes en el edificio de la Barceloneta. La planta baja, de locales comerciales, se ha unificado con un cerramiento de puertas plegables de madera de gran calidad. Recibió el premio FAD de arquitectura en 1960 por este proyecto.

Author: Xavier Llobet i Ribeiro

Source: DOCOMOMO Ibérico

Aquest conjunt d'habitatges és un bloc aillat, construit prop del Turó Park, en la línia de vivendes d'alt standing que caracteritzen aquesta nova zona alta de Barcelona, que comença precisament en aquest carrer per anar creixent en direcció muntanya. L'entrada es fa utilitzant el vestíbul com a porxo d'accés dels vehicles, recuperant l'experiència de les cases unifamiliars. El més característic del projecte radica en la disposició dels accesos a la vivenda: cada habitatge té el seu particular ascensor que accedeix directament dins la vivenda, de manera que aquesta es pot organitzar al seu voltant i es l’eix de les circulacions que genera. Així doncs, en una ala lateral queden els dormitoris, mentre que centralment es disposa l'estar amb la llar de foc i en relació lateral amb el menjador. La zona de serveis queda atesa per un ascensor independent per a tasques ordinàries de suministrament que queden segregades, en contacte directe amb la cuina i el seu rebost. L'experiència adquirida a les vivendes de la Barceloneta es trasllada aquí amb l'inclusió de les persianes de llibret, que cobreixen les obertures i més significativament les de la terrassa que serveix al menjador i a l'estar. En aquesta, dins l’ortogonalitat i l’ordre del conjunt, es recupera el concepte de mirador i galeria, remarcant la singularitat en un sortint inclinat 45º que recorda una petita tribuna. A diferència del conjunt de la Casa de la Marina, l'altre material utilitzat en façana es el maó vist, i enlloc de franjes verticals, el conjunt s'exposa horitzontalment pels forjats sortints de formigó a cada planta.

Author: Omar Ornaque Mor

Authors

On the Map