Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Memory

The project is initially considered by understanding its immediate environment and its relationship with the city and the landscape. On a city scale, we understand Rubí as a city the growth of which has been supported by a geographical line formed by the stream and the foot of a small set of mountains. The project is located on this line but not immersed in a consolidated urban terrain, but at that point where the line gives up its firmness to become incorporated into the landscape. In this way, it invites you to direct your gaze towards the green of the stream.

On the scale of the site and the immediate surroundings, it is punctuated in a plot of an industrial estate, where it forms part of a row of warehouses. With respect to this row, the offices are located at the end, giving themselves immediately in contact with the trees and the green. Once again, the look at the landscape is reaffirmed. Considering that the programme of the project is offices in the middle of an industrial estate, it is proposed to enhance through the elements of the façade to avoid the gaze facing the buildings and all the implicit activity of the estate. It is interesting to look at the landscape.

It is proposed to work with different flat and non-flat prefabricated parts. The relationship between these pieces is what will allow us, not only the existence of different types of void, but also to control and direct the visions. At the same time, it allows us to differentiate systems for each façade, according to the needs of each one and the proximity to the landscape.

The arrangement of these non-flat parts in plan establishes an exterior-interior relationship, incorporating small exterior spaces into the offices and projecting to the central core. The floor plan starts from the core where all the services, community and private, of each office are accumulated. The treatment of this core is worked on as another part of the façade, as a public part, so that the space proper to the offices wanders between two skins, which due to their own thickness become filters, filters between interior and exterior, and between public and private.

Author: BailoRrull | ADD+ Arquitectura

Authors

How to get there

On the Map

Constellation

Cronology

  1. Landscape Offices

    BailoRrull | ADD+ Arquitectura, Manuel Bailo i Esteve, Rosa Rull i Bertran

    Landscape Offices

    The project is initially considered by understanding its immediate environment and its relationship with the city and the landscape. On a city scale, we understand Rubí as a city the growth of which has been supported by a geographical line formed by the stream and the foot of a small set of mountains. The project is located on this line but not immersed in a consolidated urban terrain, but at that point where the line gives up its firmness to become incorporated into the landscape. In this way, it invites you to direct your gaze towards the green of the stream. On the scale of the site and the immediate surroundings, it is punctuated in a plot of an industrial estate, where it forms part of a row of warehouses. With respect to this row, the offices are located at the end, giving themselves immediately in contact with the trees and the green. Once again, the look at the landscape is reaffirmed. Considering that the programme of the project is offices in the middle of an industrial estate, it is proposed to enhance through the elements of the façade to avoid the gaze facing the buildings and all the implicit activity of the estate. It is interesting to look at the landscape. It is proposed to work with different flat and non-flat prefabricated parts. The relationship between these pieces is what will allow us, not only the existence of different types of void, but also to control and direct the visions. At the same time, it allows us to differentiate systems for each façade, according to the needs of each one and the proximity to the landscape. The arrangement of these non-flat parts in plan establishes an exterior-interior relationship, incorporating small exterior spaces into the offices and projecting to the central core. The floor plan starts from the core where all the services, community and private, of each office are accumulated. The treatment of this core is worked on as another part of the façade, as a public part, so that the space proper to the offices wanders between two skins, which due to their own thickness become filters, filters between interior and exterior, and between public and private.
  2. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture