Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio
How to get there

In Pictures

 • Gas Natural Headquarters

 • Gas Natural Headquarters

 • Gas Natural Headquarters

 • Gas Natural Headquarters

 • Gas Natural Headquarters

 • Gas Natural Headquarters

 • Gas Natural Headquarters

 • Gas Natural Headquarters

 • Gas Natural Headquarters

 • Gas Natural Headquarters

 • Gas Natural Headquarters

 • Gas Natural Headquarters

 • Gas Natural Headquarters

 • Gas Natural Headquarters

Memory

L’edifici recupera els antics terrenys de la Companyia del Gas, convertits en un parc presidit per la nova seu central. La nova torre es descompon en quatre cossos ben diferenciats, amb la voluntat d’assumir la seva singularitat i d’establir un diàleg amb els elements de l’entorn: el pas del cinturó litoral, a una banda, i les cases baixes que hi ha a l’altra banda. Aquests quatre volums duen un nom que els identifica: la torre és el volum més alt, en forma de H, format per la unió de dos cossos més estrets i de diferent alçària. La mènsula és un cos adossat a la torre que, a través de la seva superfície inferior, marca l’entrada a tot l’edifici. El portaavions és un llarg cos en voladís, de poca alçària, que restitueix horitzontalment l’escala de la torre i s’orienta, juntament amb la mènsula, cap a l’entrada. El quart cos és la cascada, un volum enganxat a terra amb la façana escalonada i que restitueix l’escala de les edificacions del voltant. Tots quatre cossos estan articulats com parts d’una mateixa concepció, i el tancament de vidre de cada part recull les ombres dels cossos veïns, en un joc de transparències i reflexos que donen lloc a una imatge irreal i desmaterialitzada.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

El volum edificable, el caràcter singular d'aquest nou edifici i la seva relació amb la perifèria urbana fa que el nou edifici d'oficines de Gas Natural esdevingui membre de la família dels edificis contemporanis que han començat a aparèixer en l'horitzó de la ciutat . No obstant això, aquest fet no vol dir que el nou edifici no tingui un clar desig de ser compatible amb el seu entorn urbà; la petita escala del barri de la Barceloneta, les cases dels voltants i el parc. Compta amb la verticalitat d'una torre d'oficines, mentre que al mateix temps ofereix una entrada que mostra el seu caràcter representatiu amb una ràpida visió de l'interior . És per això que hem fet una proposta on l'interès rau en la fragmentació del volum edificable en una sèrie de construccions que al final formen un volum unificat, que respon a diferents escales i en clara relació amb els edificis d'habitatges propers. Mitjançant la formació d'una gran porta que permet l'obertura del barri de la Barceloneta i un espai públic singular en relació amb la planta baixa, fins a formar un paisatge urbà de diferents dimensions... El tractament de les façanes segueix un criteri similar... Una sèrie de grans finestrals creen interès en proximitat, mentre que un tractament volumètric indiferent protegeix l'edifici contra el sol i el soroll i mostra una sèrie de volums abstractes que el confonen amb els altres edificis al llarg de la perifèria.

Author: Miralles Tagliabue (EMBT)

Authors

How to get there

On the Map