• Oficinas de Paisaje

Memoria

El projecte es planteja inicialment entenent el seu entorn més pròxim i la relació d’aquest amb la ciutat i el paisatge. A escala de ciutat, entenem Rubí com una ciutat que el seu creixement s’ha recolzat a una línia geogràfica formada per la riera i pel peu d’un petit conjunt de serres. El projecte es situa sobre aquesta línia però no immers en un terreny consolidat urbà, sinó en aquell punt en que la línia cedeix la seva firmesa per passar a incorporar-se en el paisatge. D’aquesta manera, convida a dirigir la mirada cap al verd de la riera. A escala del solar i l’entorn més pròxim, es puntualitza en una parcel·la d’un polígon industrial, on forma part d'una filera de naus. Respecte aquesta filera les oficines es situen a l’extrem, entregant-se immediatament en contacte amb els arbres i el verd. Altra vegada es reafirma la mirada al paisatge. Considerant que el programa del projecte són unes oficines en mig d’un polígon industrial es proposa potenciar a través dels elements de la façana evitar la mirada enfrontada amb les naus i tota l’activitat implícita del polígon. Interessa dirigir la mirada al paisatge. Es proposa treballar amb diferents peces prefabricades planes i no-planes. La relació entre aquestes peces és la que ens permetrà, ja no només l’existència de diferents tipologies de buit, sinó també controlar i dirigir les visions. Al mateix temps ens permet diferenciar uns sistemes per a cada façana, segons les necessitats de cada una i la proximitat amb el paisatge. La disposició d’aquestes peces no planes en planta estableix una relació exterior-interior, incorporant a les oficines un petits espais exteriors i projectant-se fins al nucli central. La distribució en planta parteix del nucli on estan acumulats tots els serveis, els comunitaris i els privats de cada oficina. El tractament d’aquest nucli es treballa com una part més de la façana, com a part pública, de forma que l’espai propi de les oficines divaga entre dues pells, que pel seu propi gruix esdevenen filtres, uns filtres entre interior i exterior, i entre públic i privat.

Autor: BailoRrull | ADD+ Arquitectura