Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Salou Municipal Sports Pavilion

  • Salou Municipal Sports Pavilion

  • Salou Municipal Sports Pavilion

  • Salou Municipal Sports Pavilion

  • Salou Municipal Sports Pavilion

  • Salou Municipal Sports Pavilion

  • Salou Municipal Sports Pavilion

  • Salou Municipal Sports Pavilion

  • Salou Municipal Sports Pavilion

  • Salou Municipal Sports Pavilion

  • Salou Municipal Sports Pavilion

  • Salou Municipal Sports Pavilion

Memory

El poliesportiu queda inclòs en un solar rectangular de la zona nord del municipi. La façana més estreta dóna a una plaça de nova creació, entre l’ajuntament i una escola. La nova construcció es planteja com un petit pavelló que dóna façana a la plaça, des d’on s’hi accedeix a través d’una obertura vidrada que abasta gairebé tota l’amplada. A la part oposada s’hi afegeix un reduït gimnàs disponible per a petites funcions de teatre. Les grades, a banda i banda, tenen una capacitat per a 800 espectadors. L’impacte visual de la capsa queda reduït gràcies a la divisió en tres ordres: el de les grades, el de les jàsseres que salven transversalment la llum de la coberta, i el de les lluernes superiors, repartides en tres volums. Des de la plaça s’accedeix al vestíbul a través d’escales i suaus rampes, i des d’aquí es recorre perimetralment aquesta cota aixecada per accedir a les grades i al gimnàs-escenari del fons.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

L’objecte del projecte és la construcció d’un pavelló poliesportiu amb capacitat per 800 espectadors, al que se li afegeix un gimnàs que compleix, a més, les funcions d’escenari per petites representacions teatrals. El solar té forma rectangular i està situat en la prolongació de la trama urbana de la zona nord de Salou, entre l’Ajuntament i una petita escola. L’edifici es presenta com un pavelló d’esports amb façana a una plaça pública. D’aquesta manera, el vestíbul d’entrada es tracta com nexe d’unió entre la plaça exterior i el recinte d’actuació esportiva. Està tractat de forma vidriada, amb una gran finestra que comunica visualment l’espai esportiu amb l’àrea d’accés a l’edifici. Escales i rampes uneixen aquestes dos parts. Els vestidors i magatzems es situen sota les galeries de circulació de les grades, mentre que el bar es col·loca sota el vestíbul d’entrada, connectat amb vestidors i magatzems al nivell inferior. En l’extrem oposat a l’accés principal es disposa d’un segon vestíbul, que comunica ambdues plantes i que conté les sortides d’emergència. A la planta superior apareix un petit gimnàs, pensat també com a possible escenari i que, comunicat mitjançant grans portes correderes -a mode de taló- tant amb les pistes com amb l’espai exterior, serveix per possibles representacions i actuacions. Estructuralment es distingeixen dos parts, la que respon al volum més gran, que cobreix les pistes i les grades, i la part de llum estructural més petita, que cobreix els espais de vestidors, circulacions i el gimnàs.

Author: Bonell i Gil Arquitectes, Francesc Rius i Camps

Authors

On the Map