Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Collaborators:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

External Collaborators:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Detail:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

Awarded
Cataloged
Disappeared
All works
  • 1893

  • 1896

  • 1904

  • Banys Zoraya

    autoria desconeguda

    1905

  • 1912 - 1913

  • 1923

  • 1920 - 1924

  • 1927 - 1929

  • Frontó Novedades

    autoria desconeguda

  • 1929

  • Frontó Txiki-Alai

    autoria desconeguda

    1935

  • 1941

  • 1940 - 1943

  • 1943 - 1945

  • Pabellón del Deporte

    autoria desconeguda

    1950

  • El Prat Royal Golf Club Service Pavilion

    José Antonio Coderch de Sentmenat, Robert Terradas i Via, Manuel Valls i Vergés

    El Prat Royal Golf Club Service Pavilion

    El pavelló dóna l’esquena al camp de golf i s’orienta cap al sud-oest, tot formant un cos amb dues ales que acullen dos grups de funcions ben diferenciades. S’accedeix per l’eix de les dues ales a un àmbit principal transparent cap a la façana oposada, on hi ha les sales d’estar, el bar i el menjador. A la banda nord queda l’ala del personal de servei, amb un pati propi que recull totes les obertures. Per la banda sud creix la segona ala, que allotja les oficines i els vestidors. El pavelló dóna resposta a les qualitats paisatgístiques pròpies d’un camp de golf per mitjà d’una construcció d’una sola planta, vidrada de terra a sostre en bona part de la façana, i unificada per una gran coberta plana que forma voladís en la majoria del seu perímetre. Així s’aconsegueixen uns àmbits directament relacionats amb l’exterior i ben delimitats per sota de les capçades dels arbres.

    1954

  • Municipal Sports Stadium

    Lorenzo García-Barbón Fernández de Henestrosa, Josep Maria Soteras i Mauri

    Municipal Sports Stadium

    Barcelona’s Municipal Sport Stadium is located in the lowest part of the Montjuïc mountain, on a site that had been occupied by one of the 1929 International Exposition’s palaces. It was opened in 1955 to host the II Mediterranean Games and has capacity for any type of indoor sport. It was the only sports centre in Barcelona until FC Barcelona opened the Palau Blaugrana in 1971. The building basically consists of a 65-metre span roof that covers the stands and the sports court. The roof is a vault that is made up of nine reinforced concrete arches with three joints, they are built in situ and have a height of 24 metres from their start at the level of the corridor that separates the two rings of stands. These arches are left visible on the outside and are highlighted by covering the other elements with stone cladding. Inside, only the nerves have been left visible, covering the ceilings with a wooden lath that provides a good finish and serves as an acoustic absorber. The accesses to the building are produced through the flat façades, below two rectangular frames with giant vertical concrete slats that filter the lighting.

    1953 - 1955

  • 1955

  • Expansion and Refurbishment of the R.C.D. Espanyol's Sarrià Stadium

    Josep Maria Soteras i Mauri

    Expansion and Refurbishment of the R.C.D. Espanyol's Sarrià Stadium

    The Sarrià Road Sports Field, owned by the Real Club Deportivo Espanyol of Barcelona, with a legal capacity of around 15,000 spectators, was insufficient to comfortably contain the large number of people who wanted to witness the football competitions that were held there. Therefore, for a long time, the expansion of the grandstand stands had become essential. In the alignments of the sector approved by the City Council on November 30, 1953, the possibility of permanence and expansion of Sarrià Road Sports Field was foreseen so that a legal capacity of around 35,000 spectators would be possible, leaving the venue of the Sports Field surrounded in almost all its perimeter by streets. At the request of the Board, a general preliminary project was drawn up that would allow the development of the works in various successive phases and in accordance with the economic possibilities of the club. The first phase corresponds to the expansion of the main grandstand, which is the object of the current project. DESCRIPTION - The works essentially consist of adding a cantilevered upper grandstand over the existing one, removing the current metallic structure canopy and extending the depth of the stands by 12 metres. The transversal profiles have been carefully studied to obtain perfect visibility for all spectators, both in the numbered seats and in the standing seats. The stands are divided into a high stand, a low stand and the general stands. The lower tribune comprises the lower section of 6 rows of uncovered numbered seats, while the upper section with 12 rows of covered seats is called the tribune, in which the presidential tribune and the authorities' market are located, flanked by its front and sides by 21 boxes that also extend behind the seats in the main tribune, forming boxes with 6 and 8 seats. For the access of these towns, the following vomitorium and stairs have been planned: 6 2-metre vomitorium and 2 3-metre staircases, 18 metres in total. The lower and main stands are separated by a 1.20-metre-wide corridor, into which the vomitorium open, and in a transversal direction by 1-metre-wide stairs, separated at a maximum distance of 12 m. The terraces of the stands are 80 cm wide, of which 40 are for numbered seats and the rest for passage. The width of the seats will be 0.50 m per viewer. The high tribune also includes two different sections: the upper tribune and the stands, which in turn are subdivided into lower and upper. The upper grandstand will consist of 6 rows of uncovered numbered seats and forms a cantilever over the main grandstand, 9.50 metres. The stands are made up of two sections of 8 and 14 rows of unnumbered standing seats. For the service of these localities, the following vomitorium and stairs are projected: upper tribune, 8 2 m. stands, 10 vomitorium of 2 m. In the upper tribune there is a distribution corridor 1 m wide, and in the stands another central aisle of 1m after the 8th row and another top 2 m after the second flight of stands. The seating locations are calculated to be 0.60x0.50m wide and leaving stairs of 1 m, with a maximum separation of 11 m. STRUCTURE. - The structure of the new grandstand is projected in reinforced concrete, forming porticos with two sections and a 9.50 m cantilever, attaching the new structure to the existing porticos of the current one, leaving an expansion joint between them, so that they are totally independent. The separation between porticos is 7 m of the line of the façade structure and radially converging according to the curvature of the current grandstand. The porticoes are locked by transversal girders and by the ceiling slabs of the floors and mezzanines described. The structure is projected by slabs of reticulated reinforced concrete, the stands being formed by ribs of reinforced concrete and slabs of the same material that complete the bracing of the porticos. The entire structure has been meticulously calculated for overloads of 500 kg per square metre. To avoid the cracks produced by the hardening retractions, two expansion joints have been planned in a transverse direction, coinciding with those currently existing in the current lower stand.

    1956

  • Camp Nou

    Lorenzo García-Barbón Fernández de Henestrosa, Francesc Mitjans Miró, Josep Maria Soteras i Mauri

    Camp Nou

    The project responds to the need to accommodate a growing number of spectators for a football club that is constantly growing and with a greater social projection. The design criteria were based on a critical analysis of the world's major football stadiums. The playing field is below street level, so the ascent to the highest ranks is not so exaggerated. The stands follow a course of four lowered curves in order to guarantee the maximum proximity of the spectators to the field of play. In section, the stadium is organised in three overlapping tiers, to make the most of the vertical occupancy. The first tier rests directly on the ground. The second tier houses the grandstand seats and the most favoured seats, which are the only covered ones. The third tier houses the general seats and grows in height on the side opposite the grandstand. The evacuation is organised by the combination of numerous vertical circulation cores connected by uninterrupted walkways. The Camp Nou applies rationality criteria to the program of a high-capacity stadium, where the spectators are the real protagonists.

    1954 - 1957

  • 20th century

  • second half of the 20th century

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!