Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

Memòria

El poliesportiu queda inclòs en un solar rectangular de la zona nord del municipi. La façana més estreta dóna a una plaça de nova creació, entre l’ajuntament i una escola. La nova construcció es planteja com un petit pavelló que dóna façana a la plaça, des d’on s’hi accedeix a través d’una obertura vidrada que abasta gairebé tota l’amplada. A la part oposada s’hi afegeix un reduït gimnàs disponible per a petites funcions de teatre. Les grades, a banda i banda, tenen una capacitat per a 800 espectadors. L’impacte visual de la capsa queda reduït gràcies a la divisió en tres ordres: el de les grades, el de les jàsseres que salven transversalment la llum de la coberta, i el de les lluernes superiors, repartides en tres volums. Des de la plaça s’accedeix al vestíbul a través d’escales i suaus rampes, i des d’aquí es recorre perimetralment aquesta cota aixecada per accedir a les grades i al gimnàs-escenari del fons.

Autor: Maurici Pla

Font: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

L’objecte del projecte és la construcció d’un pavelló poliesportiu amb capacitat per 800 espectadors, al que se li afegeix un gimnàs que compleix, a més, les funcions d’escenari per petites representacions teatrals. El solar té forma rectangular i està situat en la prolongació de la trama urbana de la zona nord de Salou, entre l’Ajuntament i una petita escola. L’edifici es presenta com un pavelló d’esports amb façana a una plaça pública. D’aquesta manera, el vestíbul d’entrada es tracta com nexe d’unió entre la plaça exterior i el recinte d’actuació esportiva. Està tractat de forma vidriada, amb una gran finestra que comunica visualment l’espai esportiu amb l’àrea d’accés a l’edifici. Escales i rampes uneixen aquestes dos parts. Els vestidors i magatzems es situen sota les galeries de circulació de les grades, mentre que el bar es col·loca sota el vestíbul d’entrada, connectat amb vestidors i magatzems al nivell inferior. En l’extrem oposat a l’accés principal es disposa d’un segon vestíbul, que comunica ambdues plantes i que conté les sortides d’emergència. A la planta superior apareix un petit gimnàs, pensat també com a possible escenari i que, comunicat mitjançant grans portes correderes -a mode de taló- tant amb les pistes com amb l’espai exterior, serveix per possibles representacions i actuacions. Estructuralment es distingeixen dos parts, la que respon al volum més gran, que cobreix les pistes i les grades, i la part de llum estructural més petita, que cobreix els espais de vestidors, circulacions i el gimnàs.

Autor: Bonell i Gil Arquitectes, Francesc Rius i Camps

Autors

Sobre el mapa