Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores del Archivo Digital del COAC

credits

Quiénes somos

Colegio de Arquitectos de Cataluña:

Àrea de Cultura

Directores:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Diseño y Programación:

Nubilum Edittio

En Imágenes

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

  • Pavelló Poliesportiu Municipal de Salou

Memoria

El poliesportiu queda inclòs en un solar rectangular de la zona nord del municipi. La façana més estreta dóna a una plaça de nova creació, entre l’ajuntament i una escola. La nova construcció es planteja com un petit pavelló que dóna façana a la plaça, des d’on s’hi accedeix a través d’una obertura vidrada que abasta gairebé tota l’amplada. A la part oposada s’hi afegeix un reduït gimnàs disponible per a petites funcions de teatre. Les grades, a banda i banda, tenen una capacitat per a 800 espectadors. L’impacte visual de la capsa queda reduït gràcies a la divisió en tres ordres: el de les grades, el de les jàsseres que salven transversalment la llum de la coberta, i el de les lluernes superiors, repartides en tres volums. Des de la plaça s’accedeix al vestíbul a través d’escales i suaus rampes, i des d’aquí es recorre perimetralment aquesta cota aixecada per accedir a les grades i al gimnàs-escenari del fons.

Autor: Maurici Pla

Fuente: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

L’objecte del projecte és la construcció d’un pavelló poliesportiu amb capacitat per 800 espectadors, al que se li afegeix un gimnàs que compleix, a més, les funcions d’escenari per petites representacions teatrals. El solar té forma rectangular i està situat en la prolongació de la trama urbana de la zona nord de Salou, entre l’Ajuntament i una petita escola. L’edifici es presenta com un pavelló d’esports amb façana a una plaça pública. D’aquesta manera, el vestíbul d’entrada es tracta com nexe d’unió entre la plaça exterior i el recinte d’actuació esportiva. Està tractat de forma vidriada, amb una gran finestra que comunica visualment l’espai esportiu amb l’àrea d’accés a l’edifici. Escales i rampes uneixen aquestes dos parts. Els vestidors i magatzems es situen sota les galeries de circulació de les grades, mentre que el bar es col·loca sota el vestíbul d’entrada, connectat amb vestidors i magatzems al nivell inferior. En l’extrem oposat a l’accés principal es disposa d’un segon vestíbul, que comunica ambdues plantes i que conté les sortides d’emergència. A la planta superior apareix un petit gimnàs, pensat també com a possible escenari i que, comunicat mitjançant grans portes correderes -a mode de taló- tant amb les pistes com amb l’espai exterior, serveix per possibles representacions i actuacions. Estructuralment es distingeixen dos parts, la que respon al volum més gran, que cobreix les pistes i les grades, i la part de llum estructural més petita, que cobreix els espais de vestidors, circulacions i el gimnàs.

Autor: Bonell i Gil Arquitectes, Francesc Rius i Camps

Autores

Sobre el Mapa