Este proyecto plantea dos objetivos fundamentales, por un lado, recuperar e integrar los espacios urbanos del entorno de la Estación de Francia y del antiguo Baluard del Migdia y, por otro, conectar dos barrios céntricos, históricamente desconectados en este punto: el barrio de la Ribera y el barrio de la Barceloneta. Los nuevos espacios públicos, al pie de los edificios construidos en los últimos años, albergarán un programa funcional de estancia y paseo y pondrán en valor el patrimonio arquitectónico de la ciudad con la recuperación del antiguo Baluard del Migdia.
La existencia de las estructuras arqueológicas del antiguo Baluard del Migdia (siglo XVI), la Muralla de Mar y la Contraescarpa de principios del siglo XVIII, configuran un nuevo escenario urbano. El proyecto recoge y resuelve el entorno del antiguo Baluarte, creando un balcón mirador y una rampa de acceso restringido para visitas puntuales. Los hallazgos arqueológicos han permitido averiguar que el mar llegaba hasta este punto en el siglo III y que era apto para la navegación hasta el siglo XV, época en la que se construyó una escollera. La tierra ganó terreno al mar y en esta zona se construyó el Baluard del Migdia y la fortificación marítima entre los siglos XVI y XIX. La actuación realizada recupera el conjunto arqueológico del antiguo frente marítimo, mostrando el nivel inferior del foso original entre murallas y generando al mismo tiempo un espacio urbano perimetral de la cota superior que permite visualizar este contexto patrimonial. El ámbito que limita con la antigua Estación de Francia, ocupado hasta entonces por una zona de aparcamiento, se transforma en un espacio público peatonal, abierto y accesible, que permite ahora conectar con el barrio de la Barceloneta y que incorpora una extensa zona de estancia bajo un nuevo arbolado de floración blanca.
Aquest projecte d’urbanització correspon a La Fase 2 de l’àmbit total d’urbanització del P.M.U. dels terrenys de l’Estació de França de Renfe-Rodalies.
El projecte global d’urbanització té com a objectiu la creació d’un espai públic per a vianants entre les noves edificacions de Tricéfalo-Vallehermoso i l’edifici del Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona.
Aquest espai pretén facilitar la comunicació entre els barris del Born i la Barceloneta.
El projecte proposa, dins de l’àmbit de Fase 2, la pavimentació de tota la zona amb un únic material en tot el conjunt a base de peces prefabricades de formigó de diferent especejament i trencament de junta. En la zona de la baixada al Fossat es fa un tractament diferenciat amb pedra natural (peça de basalt negre) per qualificar i posar en relleu el recinte arqueològic configurat per el Baluard del migdia, la Muralla i la Contraescarpa. La proposta en el seu conjunt genera una continuïtat de recorreguts a l’entorn de l’edifici del PMHB i l’estació de França, que enllaça amb la Fase 1 ja executada.
Entre l’edifici de PMHB i l’Estació de França es proposa una zona d’estada i d’arbrat amb plantació extensiva amb un paviment sobre base drenant per garantir la màxima permeabilitat i drenatge del subsòl i afavorir en aquest àmbit el millor comportament del subsòl pel creixement de l’arbrat. En el límit amb l’edificació del PMHB es proposa el mateix paviment amb dimensions diferents i sobre llosa de formigó.
A la zona del Baluard es posa en valor les restes arqueològiques. Es fa una baixada al Fossat (d’accés restringit) , fins a la cota + 2,02, amb un paviment de basalt en la rampa d’accés i de matxaca basàltica com a paviment drenant que permet resoldre el drenatge natural de tot el Fossat i donar un tractament unitari al conjunt. L’àmbit del fossat queda delimitat per una part del Baluard del Migdia, la contraescarpa, el límit de l’aparcament de la promoció Tricéfalo-Vallehermoso, i la pròpia baixada al recinte des del carrer Ocata.
Al límit entre la Fase 1 i la Fase 2 s’enderroca la tanca provisional executada durant la fase 1 del projecte d’urbanització, donant d’aquesta manera continuïtat a l’espai públic. Aquesta tanca consta d’un sòcol d’uns 80cm d’alt de bloc de formigó on es recolzen uns postes i malla d’acer. El nou límit es resol amb una barana de protecció que delimita tot el perímetre del Baluard i que genera un límit-balcó sobre tot el recinte arqueològic. El recinte arqueològic és tractat com un àmbit d’especial interès en el qual es proposa una il.luminació específica, complementària i de caràcter ornamental que tindrà un funcionament independent de la resta de l’enllumenat públic.