Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Urània Villa

  • Urània Villa

  • Urània Villa

  • Urània Villa

  • Urània Villa

  • Urània Villa

  • Urània Villa

  • Urània Villa

  • Urània Villa

Memory

La Vil·la Urània és una petita residència de finals dels segle XIX que va ser la llar del reconegut astrònom Josep Comas i Solà. La vil·la és un dels darrers exemples urbanístics existents del que va ser en el seu dia el barri del Farró en el districte de Sarrià-Sant Gervasi a Barcelona. La re-densificació del barri al llarg del segle XX va deixar l'edifici i el petit jardí circumdant encaixonat entre dues imponents mitgeres. El nou Complex d'Equipaments assumeix el repte de donar una nova vida a la vil·la i als jardins existents i ho incorpora a un edifici de nova construcció. La forta preexistència de la vil·la estableix el nivell de la planta baixa i la planta primera. Un doble accés a la parcel·la permet comunicar el carrer Saragossa i la Via Augusta i alhora accedir amb un recorregut adaptat tant a la planta baixa com a la semisoterrani. Una escala exterior comunica verticalment tot el nou edifici, un element lleuger i permeable que dóna aire a tot el conjunt. En planta primera s'uneixen la terrassa del nou edifici amb la de la vil·la donant més transparència i ventilació a les finques veïnes preexistents que donen façana a la parcel·la. La vil·la Urània una vegada rehabilitada esdevé un punt de trobada, un espai diàfan polivalent equipat per poder fer activitats de tota mena tal i com requereix un equipament d'aquest tipus. L'ampliació, un edifici alt i estret orientat a sud-est amb una gran galeria, climatitza de forma passiva les zones de trobada i d'activitats informals així com les circulacions de l'edifici. Aquest espai intermedi funciona com un hivernacle a l'hivern i com un umbracle a l'estiu. Actua com a coixí tèrmic, separa les zones climatitzades de l'exterior, i redueix la demanda energètica de l'edifici. La façana s'adapta de manera automàtica a les condicions exteriors. Sensors de temperatura interior actuen sobre la façana de vidre, obrint-la o tancant-la segons sigui necessari. Sondes exteriors mesuren la radiació solar i actuen sobre les persianes replegables. La plantació interior formada per diferents especies proporciona una agradable sensació de frescor a l'estiu, mentre que a l'hivern redueix el seu volum per permetre captar la radiació solar. L'envolvent de l'edifici s'ha dissenyat per aconseguir una transmitància tèrmica baixa, minimitzar els ponts tèrmics i un nivell alt d'estanqueïtat. L'edifici destaca també per l' utilització intensiva de materials de baix impacte ambiental, ràpidament renovables i d'origen reciclat: estructures auxiliars i fusteries de fusta, murs cortina mixtes de fusta-alumini o aïllament de cànem entre d'altres. El Complex d'equipaments de Vil·la Urània ha estat concebut com un edifici de consum energètic gairebé nul (nZEB). El seu consum d'energia és molt baix i gran part de l'energia necessària es produeix en el propi edifici. S'han triat sistemes actius d'alta eficiència. L'edifici disposa d'una bomba de calor geotèrmica recolzada per 11 pous distribuïts per la parcel·la que subministren calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària. La il·luminació de tot l'edifici es LED, i a la coberta hi ha producció fotovoltaica amb 19kWpic instal·lats. Un dipòsit enterrat de 20.000L permet recollir aigua de la pluja i usar-la en un circuit tancat per al reg de la plantació de l'edifici.

Author: Sumo Arquitectes

Authors

On the Map