Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

-Arquitecte per la Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona des de 1966.
-Col·legiat al Col·legi d’Arquitectes de Barcelona amb el número 2846-0 des del 25.08.1966
-Doctorat, Excel·lent cum laude al 1968
-Catedràtic de Càlcul d’Estructures de la E.T.S.A.B. des de 1970.
-Director del Màster de Disseny i Restauració d’Estructures Arquitectòniques de la Universitat Politècnica de Catalunya 1ª y 2ª edició, cursos 1999-00 y 2000-01
-Despatx d’arquitectura propi juntament amb els arquitectes Joan Margarit des de 1970 i des de el 2004 amb Joan Margarit, Àgata Buxadé i Ramon Ferrando.
-Membre de la Real Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona des del 25.05.2006.

Obres (5)

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia (7)

 1. Premi FAD

  Guardonat / Premiat. Categoria: Arquitectura - Reformes i Rehabilitacions
  Estadi Olímpic Lluís Companys

 2. Pavelló Olímpic de Pilota

  Garcés -Sòria Arquitectes, Carles Buxadé i Ribot, Jordi Garcés i Brusés, Joan Margarit i Consarnau, Enric Sòria i Badia, Rafael Soto

  Pavelló Olímpic de Pilota

  La tipologia escollida per a aquest projecte és el producte d'inscriure els molt diversos paràmetres físics i organitzatius requerits per les dos instal·lacions esportives que conté, en el volum més simple possible i espaialment més clar, amb la finalitat d'obtenir resultats òptims del correcte dimensionat de les sales de joc i de l'ordre de les seves posicions relatives. Les façanes, d'obra vista, contribueixen al caràcter abstracte del conjunt al projectar-les com a immenses cortines gravades amb incidències ordenades d'origen interior. La coberta metàl·lica, substancialment plana es replega sols per formar els lluernes que la coronen, i que orientats al Nord concentren la llum natural sobre les pistes trencant amb la seva presència l'hermetisme exterior del conjunt. El Palau Municipal d'Esports, es destina principalment a la pràctica del voleibol, i el Centre Esportiu Municipal de Pilota, a totes les modalitats de Pilota Basca.
 3. Premi FAD

  Guardonat / Premiat (ex-aequo). Categoria: Arquitectura - Edificis de Nova Planta d’Ús Públic
  Pavelló Olímpic de Pilota

Arxiu (7)

 • Perspectiva de la Llotja Reial a l'Estadi Olímpic Lluís Companys.

  Dibuix

  Perspectiva de la Llotja Reial a l'Estadi Olímpic Lluís Companys.

  © Fons Correa Milá Arquitectes / Arxiu Històric del COAC

 • Perspectiva de l'Anella Olímpica

  Dibuix

  Perspectiva de l'Anella Olímpica

  © Fons Correa Milá Arquitectes / Arxiu Històric del COAC

 • Esbós d'Esplanada Olímplica per a una Maqueta

  Dibuix

  Esbós d'Esplanada Olímplica per a una Maqueta

  © Fons Correa Milá Arquitectes / Arxiu Històric del COAC

 • Perspectiva de l'Accés a l'Esplanada Olímpica

  Dibuix

  Perspectiva de l'Accés a l'Esplanada Olímpica

  © Fons Correa Milá Arquitectes / Arxiu Històric del COAC

 • Perspectiva de la Pèrgola d'Accés a l'Esplanada Olímpica

  Dibuix

  Perspectiva de la Pèrgola d'Accés a l'Esplanada Olímpica

  © Fons Correa Milá Arquitectes / Arxiu Històric del COAC

 • Perspectiva de l'Esplanada Olímpica

  Dibuix

  Perspectiva de l'Esplanada Olímpica

  © Fons Correa Milá Arquitectes / Arxiu Històric del COAC

 • Esbós de l'accés a l'Esplanada Olímpica.

  Dibuix

  Esbós de l'accés a l'Esplanada Olímpica.

  © Fons Correa Milá Arquitectes / Arxiu Històric del COAC

Bibliografia (75)

Societats

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.