Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

Memòria

Arquitecte vinculat familiarment a Girona, és a l’ Empordà on viu i desenvolupa gran part de la seva obra. Estudia arquitectura a la ETSAB i l’any 1969 inicia la seva activitat professional junt amb l’arquitecta Maria A. Alonso de Medina.
La seva obra es caracteritza per una lectura atenta del paisatge i l’entorn, del que sovint extrau l’idea generadora del projecte. Obres com l’escola de Vilatenim -que s’esbossa com un mur a la tramuntana-, la casa Macià -que revela la torre de defensa de la fortificació de Selva de Mar- o l’ ampliació de l’escola Caritat Serinyana a Cadaqués -que es mimetitza en una feixa de pedra seca de les antigues vinyes de la vall- revelen l’estima pels paisatges culturals i el patrimoni empordanès.
Implicat en la defensa del patrimoni paisatgístic i arquitectònic, redacta la notació preventiva (1980) i el Pla especial (1982), preparatori de la declaració de Parc Natural del Cap de Creus. Com a director del OIU del COACG, actua en la promoció i la defensa del territori costaner mitjançant el Debat Costa Brava. També compromet la professió en la defensa i restauració dels béns culturals i naturals de l’Alt Empordà: la restauració del Vell Cementiri marí de La Escala, el disseny i restauració el claustre i de la plaça de Sant Domènech de Peralada, la rehabilitació de La Gabella d’ Arbúcies per Museu Etnològic del Montseny, el condicionament del entorn i restauració de l’església de Santa Cecília de Meranges, la recuperació del conjunt de la col·legiata de Lledó -rehabilitant-la com a seu del Ajuntament- i l’ordenació de la mobilitat i pacificació del recinte històric de Lledó, la intervenció de restauració del monestir de Sant Llorenç del Munt, a Matadepera (Barcelona) i projecte de condicionament del seu entorn, són exemples de la seva labor i talent.
Dins d’aquesta especialitat, resta significatiu per la intensa i perllongada dedicació, les obres de conservació i restauració del conjunt Monumental de Santa Maria de Vilabertran, que guiarà des del any 1973 fins a la seva mort el 2005. Forma part d’aquest treball continuat, el Pla Especial de Protecció del conjunt monumental de Vilabertran i les successives campanyes de restauració -incloent al 1996 Plaça interior del sector gòtic i la Restauració de la Capella gòtica Rocabertí al 1998.
En paral·lel a la defensa del patrimoni, és especialista en urbanisme per l’ETSAB i treballa en planejament territorial redactant el Pla General d’ordenació urbana d’Arbúcies, les Normes Subsidiàries de Planejament de Lledó, les NNSS de Peralada, La Selva de Mar, Avinyonet del Puigventós, Serinyà...Així com Plans d’Acció local per la sostenibilitat i Plans Especials de Sòl no Urbanitzable de Vilademuls i Pau.
En el camp de l’edificació, especialment en els inicis de la seva pràctica professional, predominen les obres per la iniciativa privada. Entre les quals destaquem la casa Pirroc a Montserrat, la casa Llistosella a Llançà, la casa Cervera al Port de la Selva i la casa Janer a Reus. A Figueres, on va residir i va edificar la casa pròpia, recordem la casa Prats-Vinyes i el edifici del Banco Zaragozano a la Plaça del Mercat. L’obra l’edificació pública més destacada inclou l’edifici històric de la Pia Almoina de Girona per ubicar-hi la seu del COACG, de l’any 1976, amb els arquitectes Jeroni Moner i Arcadi Pla i el concurs per un dels edificis residencials de la Villa Olímpica de Banyoles que guanya al 1990. Podem destacar també un conjunt d’habitatges per la iniciativa pública, en filera a Arbúcies, els blocs d’habitatges a la Bisbal o l’edifici d’habitatges al Vendrell.

Obres

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia

  1. Seu de la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

    Benet Cervera Flotats, Jeroni Moner i Codina, Arcadi Pla i Masmiquel

    Seu de la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

    Un projecte dilatat i molt elaborat concreta la implantació del Col·legi d’Arquitectes a l'antiga Pia Almoina; només se n’executa, però, una part, i es renuncia a l’aparcament interior, a la complexitat proposada per a la planta baixa i al vigorós joc espacial del pati. La seva aportació real foren els espais més públics i l’eclosió d’un enorm buit tangent a l’edifici, amb la qual cosa se solemnitza una escalinata que irriga circulatòriament i fa respirar volumètricament l’escassa fondària de les crugies romanents.

Bibliografia

Rutes i Apunts (1)

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!