Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Francesc Bassó i Birulés

 • Francesc Bassó i Birulés

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Ampliació d'una Casa a Llafranc

  Francesc Bassó i Birulés, Joaquim Gili i Moros

  Ampliació d'una Casa a Llafranc

 2. Hotel a Llafranc

  Francesc Bassó i Birulés, Joaquim Gili i Moros

  Hotel a Llafranc

 3. Seu de l’Editorial Gustau Gili

  Francesc Bassó i Birulés, Joaquim Gili i Moros

  Seu de l’Editorial Gustau Gili

  La nova seu de l’editorial Gustavo Gili ocupa el pati interior d’una illa de cases de l’Eixample, habitualment replets de cossos baixos destinats a garatges, magatzems i usos semblants. En tractar-se d’un programa molt atomitzat que exigia nombroses servituds, l’edifici queda dividit en tres cossos clarament diferenciats. El cos central allotja les oficines comercials i tècniques. Aquest cos queda enfrontat al jardí d’entrada, des d’on s’accedeix a través d’un vestíbul de doble alçària, l’únic espai dotat d’unes connotacions àuliques i arquitectòniques clarament visibles. El cos de l’esquerra allotja la direcció i les seves dependències annexes. El cos de la dreta es destina a emmagatzematge i paqueteria, i queda clarament separat dels dos anteriors. L’estructura forma una retícula independent dels tancaments i adopta un mòdul diferent en cadascun dels cossos, ben diferenciats en la solució de la coberta.
 4. Institut Ramon Berenguer IV

  MBM Arquitectes, Francesc Bassó i Birulés, Oriol Bohigas i Guardiola, Joaquim Gili i Moros, Josep Maria Martorell i Codina

  Institut Ramon Berenguer IV

  El projecte original correspon a un Institut Laboral encarregat pel Ministeri d’Educació, dins un programa de desenvolupament endegat després de la postguerra. L’edifici s’articula en forma d’una gran H que dóna lloc a un pati d’entrada i a un pati posterior més petit. Les dues ales laterals que flanquegen el primer recinte es destinen a aules, mentre que la part posterior acull les dependències comunes. La planta s’organitza extensivament, seguint un esquema de corredors axials que donen accés a cada part del programa. Les cobertes de les aules segueixen dos tipus, segons la seva posició: un primer tipus en dents de serra, amb el vessant de directriu circular, i un segon tipus amb una coberta de teula amb dos vessants desiguals, un cos baix adossat i les obertures als tancaments laterals. El conjunt reflecteix un exercici d’aplicació estricta d’alguns principis del moviment modern, abans de la revisió que els mateixos autors durien a terme durant la dècada següent.
 5. Cinema Atenas

  Francesc Bassó i Birulés, Joaquim Gili i Moros

 6. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Interiorisme

  Premi FAD

  Cinema Atenas

  Francesc Bassó i Birulés, Joaquim Gili i Moros

 7. Bloc i Galeria Comercial del Polígon Montbau

  Francesc Bassó i Birulés, Joaquim Gili i Moros

  Bloc i Galeria Comercial del Polígon Montbau

 8. Habitatges i Tallers del Polígon Montbau

  Francesc Bassó i Birulés, Joaquim Gili i Moros

  Habitatges i Tallers del Polígon Montbau

  El pla de Montbau es planteja com una operació de prestigi i amb possibilitats d’experimentació. En 31 hectàrees es proposen una gran varietat de tipologies edificatòries i com a fet diferencial respecte a d’altres intervencions de l’època, es posa també l’èmfasi a l’aspecte social. L’objectiu de la diversitat arquitectònica també busca donar resposta a una diversitat sociològica i que el barri sigui adient i atractiu per a diferents classes socials. Com a resultat, a més de les torres i blocs lineals, es construeixen 2 conjunts de habitatges unifamiliars. El popularment conegut com “les casetes blanques” que adopta una implantació singular respecte al conjunt i aquests 14 habitatges entre mitgeres que segueixen la mateixa orientació dels blocs lineals (sud-est /nord-oest). Seguint la topografia del lloc, l’habitatge pot comptar, a la planta inferior, amb un taller colindant. Té accés tant des de l’interior de la casa com un independent des del carrer de sota. Els habitatge son simètrics, de dos en dos amb petites variacions a les distribucions. Les cuines o les sales donen alternativament a la terrassa, que és la coberta dels tallers. L’habitatge es desenvolupa en 2 nivells: al d’accés trobem la cuina i la sala i a la planta superior 3 dormitoris i un bany. El fet de comptar amb aquests tallers també reforça els equipaments del barri i complementen al centre comercial.
 9. Premi FAD

  Guardonat / Premiat. Categoria: Arquitectura

  Premi FAD

  Seu de l’Editorial Gustau Gili

  Francesc Bassó i Birulés, Joaquim Gili i Moros

 10. Planta CIE i Exposicions del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

  Francesc Bassó i Birulés, Joaquim Gili i Moros

  Planta CIE i Exposicions del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

 11. Institut Laboral de Móra d'Ebre

  MBM Arquitectes, Francesc Bassó i Birulés, Oriol Bohigas i Guardiola, Joaquim Gili i Moros, Josep Maria Martorell i Codina

  Institut Laboral de Móra d'Ebre

 12. Fàbrica d'Articles de Pell Loewe, S.A.

  Francesc Bassó i Birulés, Francisco Javier Carvajal Ferrer

  Fàbrica d'Articles de Pell Loewe, S.A.

 13. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Arquitectura

  Premi FAD

  Bloc i Galeria Comercial del Polígon Montbau

  Francesc Bassó i Birulés, Joaquim Gili i Moros

 14. Casa Unifamiliar a Pedralbes

  Francesc Bassó i Birulés, Joaquim Gili i Moros

  Casa Unifamiliar a Pedralbes

Arxiu

 • Perspectiva de l'accés a l'Institut Ramon Berenguer IV.

  Dibuix

  Perspectiva de l'accés a l'Institut Ramon Berenguer IV.

  Arxiu Històric del COAC

 • Perspectiva de l'interior de Institut Ramon Berenguer IV.

  Dibuix

  Perspectiva de l'interior de Institut Ramon Berenguer IV.

  Arxiu Històric del COAC

 • Persperctiva de l'interior d'una aula de l'Institut Ramon Berenguer IV.

  Dibuix

  Persperctiva de l'interior d'una aula de l'Institut Ramon Berenguer IV.

  Arxiu Històric del COAC

 • Perspectiva de la piscina exterior de l'Institut Ramon Berenguer IV.

  Dibuix

  Perspectiva de la piscina exterior de l'Institut Ramon Berenguer IV.

  Arxiu Històric del COAC

Bibliografia

Societats