Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Com anar-hi

En Imatges

Memòria

El projecte adopta una configuració distributiva que vol respectar l’equivalència entre el passadís, la sala d’espera, l’aula o la consulta, que són els elements propis d’un centre d’assistència primària. En una planta baixa rectangular es disposen quatre corredors longitudinals que divideixen l’àrea en cinc crugies iguals. Els elements del programa s’insereixen dins les bandes, tot evitant la continuïtat dels passadissos i afavorint la flexibilitat de les circulacions. Els patis interiors esdevenen els elements clau que atorguen identitat a cada àmbit, i queden reflectits a la planta coberta com les úniques peces fermes de tota la distribució.

Autor: Maurici Pla

Font: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Desenvolupem una nova tipologia per a un centre de salut a partir d'una estratègia general pensada per aquells programes en els que passadís, sala, aula o consulta defineixen una organització excessivament rígida. L'espai resultant és el següent:-INTROVERTIT, d'una sola planta interior compacta i perforada per patis i lluernaris que organitzen, il·luminen i ventilen totes les peces del programa.

-ELÀSTIC, on els passadissos s'eixamplen fins a formar les sales d'espera, o les sales s'estiren fins a connectar-s’hi. Desapareix la divisió entre zones de circulació i zones d'espera.

-FLUID, l'espai està organitzat pel moviment dels visitants que poden seguir diversos camins, segons la consulta que hagin de visitar. La transició d'una sala a l'altra es fa amb naturalitat, seguint direccions diagonals, de manera que per accedir al sector interessat no s'han de travessar passadissos, sinó desplaçar-se entre sales. Els pous de llum funcionen com a reclam, i panells de diferents colors definiran d’una manera geogràfica (més que gràfica) el tipus de sala.

-FLEXIBLE. Partim d'un mòdul de consulta de 5,00 metres d'amplada per 3,15 de llargària que ens serveix per configurar 5 columnes de programa separades per franges de 1,60 que virtualment funcionen com passadissos (a la pràctica es fusionen amb les sales d’espera). Les peces de programa llisquen dins d'aquest mòdul, sent INTERCANVIABLES, de manera que el projecte és molt flexible i adaptable als requeriments de programa tant durant el procés de supervisió de projecte com per reformes futures (les divisions son de cartró-guix).

-RECONFIGURABLE. Els serveis higiènics estan emplaçats a l'extrem per tal d'evitar interferir en futures redistribucions. L'estructura, de pilars metàl·lics de 150 mm és independent dels tancaments. El replanteig dels pilars decalats evita l'estrangulament del passadís per la trobada de 2 pilars.

-POLICÈNTRIC. És un espai sense centre ni jerarquia, constituït per buits (sales, espais col·lectius, d'intercanvi) i plens (programa, consultes, espais íntims), obert, amb possibilitats de creixement i canvi.

-SECTORITZAT. L'organització de l'edifici s'ha fet de tal manera que sigui possible sectoritzar-lo per horaris. Així, programes com atenció continuada i educació sanitària tenen la possibilitat de romandre oberts 24 hores, tenint la resta de l'edifici tancat per l'accés al públic.

Autor: Coll-Leclerc Arquitectos

Amb una implantació extensiva sobre parcel·la, i amb una envoltant robusta i hermètica vers un entorn desolador que no aspira a redimir, aquest mosaic de 1.600 m2 articula els seus espais servidors i servits usant patis de llum natural i de vegetació ascendent que polaritzen les funcions i els moviments al seu entorn. Els espais llisquen, buits i plens, al llarg d’unes franges que, d’una manera aparentment desjerarquitzada, els ordenen al llarg d’un conjunt projectat essencialment des de l’interior, des de la llum i des d’uns colors que es volen psicocromàtics.

Autor: Josep Maria Birulés i Bertran

Font: Guia d'arquitectura de Girona, àrea urbana : Girona, Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix / Josep Maria Birulés ; fotografies de Joan del Pozo.

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Constel·lació