Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores del Archivo Digital del COAC

credits

Quiénes somos

Colegio de Arquitectos de Cataluña:

Àrea de Cultura

Directores:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Diseño y Programación:

Nubilum Edittio

En Imágenes

  • CAP Montilivi

  • CAP Montilivi

  • CAP Montilivi

  • CAP Montilivi

  • CAP Montilivi

  • CAP Montilivi

  • CAP Montilivi

  • CAP Montilivi

  • CAP Montilivi

  • CAP Montilivi

Memoria

El projecte adopta una configuració distributiva que vol respectar l’equivalència entre el passadís, la sala d’espera, l’aula o la consulta, que són els elements propis d’un centre d’assistència primària. En una planta baixa rectangular es disposen quatre corredors longitudinals que divideixen l’àrea en cinc crugies iguals. Els elements del programa s’insereixen dins les bandes, tot evitant la continuïtat dels passadissos i afavorint la flexibilitat de les circulacions. Els patis interiors esdevenen els elements clau que atorguen identitat a cada àmbit, i queden reflectits a la planta coberta com les úniques peces fermes de tota la distribució.

Autor: Maurici Pla

Fuente: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Desenvolupem una nova tipologia per a un centre de salut a partir d'una estratègia general pensada per aquells programes en els que passadís, sala, aula o consulta defineixen una organització excessivament rígida. L'espai resultant és el següent: -INTROVERTIT, d'una sola planta interior compacta i perforada per patis i lluernaris que organitzen, il·luminen i ventilen totes les peces del programa. -ELÀSTIC, on els passadissos s'eixamplen fins a formar les sales d'espera, o les sales s'estiren fins a connectar-s’hi. Desapareix la divisió entre zones de circulació i zones d'espera. -FLUID, l'espai està organitzat pel moviment dels visitants que poden seguir diversos camins, segons la consulta que hagin de visitar. La transició d'una sala a l'altra es fa amb naturalitat, seguint direccions diagonals, de manera que per accedir al sector interessat no s'han de travessar passadissos, sinó desplaçar-se entre sales. Els pous de llum funcionen com a reclam, i panells de diferents colors definiran d’una manera geogràfica (més que gràfica) el tipus de sala. -FLEXIBLE. Partim d'un mòdul de consulta de 5,00 metres d'amplada per 3,15 de llargària que ens serveix per configurar 5 columnes de programa separades per franges de 1,60 que virtualment funcionen com passadissos (a la pràctica es fusionen amb les sales d’espera). Les peces de programa llisquen dins d'aquest mòdul, sent INTERCANVIABLES, de manera que el projecte és molt flexible i adaptable als requeriments de programa tant durant el procés de supervisió de projecte com per reformes futures (les divisions son de cartró-guix). -RECONFIGURABLE. Els serveis higiènics estan emplaçats a l'extrem per tal d'evitar interferir en futures redistribucions. L'estructura, de pilars metàl·lics de 150 mm és independent dels tancaments. El replanteig dels pilars decalats evita l'estrangulament del passadís per la trobada de 2 pilars. -POLICÈNTRIC. És un espai sense centre ni jerarquia, constituït per buits (sales, espais col·lectius, d'intercanvi) i plens (programa, consultes, espais íntims), obert, amb possibilitats de creixement i canvi. -SECTORITZAT. L'organització de l'edifici s'ha fet de tal manera que sigui possible sectoritzar-lo per horaris. Així, programes com atenció continuada i educació sanitària tenen la possibilitat de romandre oberts 24 hores, tenint la resta de l'edifici tancat per l'accés al públic.

Autor: Coll-Leclerc Arquitectos

Autores

Sobre el Mapa