Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Com anar-hi

En Imatges

Memòria

Torre a quatre vents situada al barri de Sarrià, a tocar de la plaça de Borràs, entre la Via Augusta i la Ronda de Dalt. És de planta quadrangular, amb planta baixa, un pis i golfes, amb una torre rectangular adossada que té una planta més. A la façana principal, ocupant l'espai central de la planta baixa, hi ha una tribuna poligonal que sobresurt com si fos un cos afegit; en aquesta tribuna s'obren grans finestrals rectangulars emmarcats per motllures esglaonades, per sobre hi ha uns grans relleus escultòrics i el cos està coronat per una gran motllura que imita les formes d'un capitell. La resta d'obertures d'aquesta planta son similars, decorades amb la motllura esglaonada. Al primer pis hi ha un balcó amb la base de pedra i la barana de ferro, un gran finestral al centre amb tres relleus escultòrics a sobre, i una altre finestra rectangular a l'altre costat. En el cos principal aquest nivell queda rematat per una motllura que imita un capitell clàssic sostingut per unes pilastres que ressegueixen el mur; aquesta mateixa decoració es troba en la torre però un pis més amunt. Les obertures de les golfes son dos ulls de bou i una finestra quadrangular, mentre que a la torre hi ha una finestra una mica més gran. El cos principal queda rematat per una gran cornisa amb forma de capitell. A l'últim pis de la torre s'obren dos petites finestres quadrangulars i l'acabament superior és similar al del cos principal. Totes les obertures, inclosos els ulls de bou, estan emmarcats per una motllura esglaonada.

Els relleus escultòrics de la façana i una escultura d'una Venus al Jardí són obra de Rafael Solanic. A la planta baixa, a la tribuna, hi ha una sala de música amb una cúpula decorada amb pintures de Francesc d'Assis Galí, amb al·legories de nens músics i deesses.

Aquesta casa es va construir per ser la residència de Ramon Puig i Gairalt i el seu germà Antoni, també arquitecte.

Les obres, iniciades al 1925, es van anar allargant fins que la Guerra Civil i la mort de l'arquitecte al 1937, van deixar inacabada la torre que es va acabar posteriorment.

Font: Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (IPAC)

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Constel·lació