Memòria

L’edifici ICTA-ICP situat al campus de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) és un centre de recerca en ciències ambientals i paleontologia. Coherentment amb els seus camps d’investigació, els usuaris de l’edifici van apostar per donar una resposta ambiciosa als reptes de sostenibilitat. L’edifici, un volum aïllat de cinc plantes de 40x40m i dos soterranis, allotja el següents usos. En planta baixa: vestíbul, bar, aules i administració; en les 3 plantes següents, despatxos i laboratoris; a la coberta, hivernacles i zones de descans; al semisoterrani, aparcament i sales de màquines; i al soterrani, magatzems i la resta de laboratoris. Tant els despatxos com els laboratoris, són usos amb molta càrrega interna que tendeixen a ser calorosos. L’ICTA-ICP s’ha dissenyat per a treure’n profit a l’hivern i per a dissipar-la a l’estiu. Plantegem l’edifici com una infraestructura adaptable i flexible a possibles canvis d’us.

Font: Mostres d'arquitectura

L’edifici ICTA-ICP situat al campus de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) és un centre de recerca en ciències ambientals i paleontologia. Coherentment amb els seus camps d’investigació, els usuaris de l’edifici van apostar des d’un inici per un edifici preparat per a donar una resposta ambiciosa als reptes de la sostenibilitat.
L’edifici, un volum aïllat de cinc plantes de 40x40m2 cadascuna i dos soterranis, allotja el següents usos: en planta baixa, vestíbul, bar, aules, sales de reunió i l’administració; en les 3 plantes següents, despatxos i laboratoris; a la coberta, horts (hivernacles) i zones de descans; al semisoterrani, aparcament i sales de màquines; i al soterrani, magatzems i la resta de laboratoris.
Tant els despatxos com els laboratoris, són usos amb molta càrrega interna i per tant tendeixen a ser calorosos. L’ICTA-ICP s’ha dissenyat per a treure profit d’aquesta càrrega interna al hivern i per a dissipar-la a l’estiu. Plantegem l’edifici com una infraestructura adaptable, flexible a possibles canvis d’us, desenvolupant varies estratègies simultànies que es complementen:

. Estructura
S’ha escollit una estructura de formigó, de llarga vida útil i baix cost, amb molta inèrcia tèrmica, que col·labora directament en el confort passiu de l’edifici. S’ha optimitzat la quantitat de formigó distribuint la seva massa a favor del intercanvi tèrmic mitjançant lloses de formigó posttesades i alleugerides amb tubs a la part central per on hi circula l’aire. A la part superior i inferior s’activa la massa tèrmica del forjat amb sistemes radiants a partir d’energia geotèrmica.

. Pell
L’estructura de formigó està embolcallada i protegida per una pell exterior bioclimàtica de baix cost construïda a partir de sistemes industrialitzats d’hivernacle agrícola que, obrint-se i tancant-se automàticament, regulen la captació solar i la ventilació, aconseguint millorar la temperatura interior de manera totalment natural i garantint un confort base en els espais entremitjos i de circulació.

. Patis
Al mig de l’edifici, quatre patis verticals, amb escales que connecten puntualment els diferents nivells, garanteixen llum i ventilació a tots els espais de treball, reduint el consum de llum artificial i, per tant, baixant les càrregues internes. Aquests patis, així com tot l’espai entremig de l’edifici i la galeria perimetral allotja diverses espècies vegetals millorant el confort gràcies a l’ajust del gradient d’humitat.

. Soterranis
L’edifici també aprofita tot el contacte amb el terreny de les seves dues plantes soterrades per a pre-climatitzar les renovacions d’aire de l’edifici, tant mitjançant la cambra d’aire que generen les bigues pi de contenció, com amb la cambra d’aire del forjat sanitari.

. Caixes de fusta
A l’interior d’aquest clima millorat es disposen unes caixes de fusta ben aïllades, amb obertures de vidre practicables, que acaben de donar les condicions de confort als espais de treball. La disposició d’aquestes caixes canvia a cada planta ajustant-se a les necessitats dels usuaris, creant uns espais intersticials generosos i indeterminats que s’encadenen amb les circulacions i conformen espais de trobada i descans més informals.

. Clima i gestió
L’edifici s’ha dissenyat per a acollir tres tipus de climes associats a diferents intensitats d’ús:
Clima A: els espais intermedis que es climatitzen exclusivament a partir de sistemes passius i bioclimatisme; Clima B: els despatxos que combinen ventilacions naturals amb sistemes radiants semi-passius; i Clima C: els laboratoris i les aules que tenen un funcionament més hermètic i convencional. Cada tipus de clima té els seus sistemes associats. El comportament de l’edifici es monitoritza i controla mitjançant un sistema informàtic automatitzat que processa i gestiona un important conjunt de dades per a optimitzar el confort i el consum d’energia. El sistema s’ha programat per afavorir al màxim el comportament passiu i minimitzar l’ús d’energies no renovables. L’edifici reacciona i s’adapta constantment, obrint-se i tancant-se, activant-se i desactivant-se, aconseguint esgotar les possibilitats naturals que ens ofereix el medi. D'aquesta manera la percepció del confort és molt més autèntica, menys artificial de l’habitual.

. Materials
En l'elecció de materials s'ha optat per un material mineral de molta inèrcia tèrmica i de llarga vida útil per a l'estructura i materials de baix impacte ambiental per als tancaments secundaris, prioritzant l'ús de materials d'origen orgànic o reciclat y sistemes constructius en sec que siguin reversibles i, per tant, reutilitzables.

. Aigua
L’edifici treballa amb profunditat tot el cicle de l’aigua optimitzant la demanda i el consum a partir de la reutilització de les aigües pluvials, grises, grogues i negres.

Autor: H ARQUITECTES

Cronologia (5)

1. Premi AJAC (Associació de Joves Arquitectes de Catalunya)

Guardonat / Premiat. Categoria: No Construït
  2. Centre de Recerca ICTA-ICP de la UAB

DataAE, H ARQUITECTES, Claudi Aguiló Aran, Albert Domingo Ollé, David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí

Centre de Recerca ICTA-ICP de la UAB

Finalista. Categoria: Arquitectura