Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

DATAAE és un estudi d’arquitectura i paisatge, fundat l’any 2000, que investiga per donar una resposta arquitectònica lluny de subjectivismes, basada en un treball cooperatiu per interpretar les demandes inicials i convertir-les en estratègies de projecte, per tal d’aconseguir una arquitectura necessària i adaptada a les condicions mediambientals.

Fundat el 2000 per Claudi Aguiló (arquitecte) i Albert Domingo (enginyer industrial). Han guanyat diversos concursos d'arquitectura i paisatge. Entre altres premis han obtingut el Premi FAD 2017 (“Ciutat i Paisatge”), el FAD d'Opinió 2007 i 2015, finalista FAD 2009 i 2013, Catalunya Construcció 2015, Archmarathon 2014, finalista Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo 2016 i 2013, AJAC 2012, Sacyr Innovación 2012, SAIE Awards 2011, selecció JAE 2008.

PRINCIPALS OBRES EXECUTADES:
Rehabilitació del parc de Joan Oliver a Badia del Vallès (2014-2016)
Rehabilitació de la Caserna de la Guàrdia Urbana a Nou Barris. Barcelona (2010-2016)
Urbanització del recinte històric de l’Hospital de Sant Pau, Barcelona (2012-2016)
Centre d’investigació ICTA-ICP. UAB, Cerdanyola del Vallès (2011-2014)
57 habitatges universitaris al campus de l’ETSAV, Sant Cugat del Vallès (2009-2011)
Arxiu comarcal i centre cívic a Mas Lluí. Sant Feliu de Llobregat (2006–2011)
31 habitatges HPO al Ps. Exposició. Barcelona (2005-2011)
Parc central a Sant Pere de Ribes (2006-2011)
Parc del Turó del Sastre. Montgat (2006-2008)

Obres (12)

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia (18)

 1. Casa AD

  DataAE, Claudi Aguiló Aran, Albert Domingo Ollé, Martí Sanz Ausàs

  Casa AD

  Es proposa una organització del programa centralitzant les dependències menys privades de la casa en la primera planta introduint un pati-terrassa ventilat, el qual permet orientar la sala d’estar a sud i al mateix temps il·luminar el pis inferior on se situen un aparcament exterior, un espai polivalent i els dormitoris. En planta segona, se situa el dormitori principal a manera de suite. Construcció: Estructura vertical d’acer amb unions soldades a taller i muntada i cargolada en obra, amb sostres de fusta amb bigues microlaminades i taulers contraxapats tipus Kerto. Tancament exterior ceràmic amb acabat arrebossat i pintat, amb una protecció de lamel·les de fusta ventilades en les cares exposades a la radiació solar directa. Les coberta no transitables són enjardinades amb plantes de baix manteniment i les transitables són amb lamel·les de fusta ventilades.
 2. Club Natació Sant Feliu

  Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), DataAE, Claudi Aguiló Aran, Claudi Aguiló Riu, Martí Sanz Ausàs

  Club Natació Sant Feliu

  Donades les reduïdes dimensions del solar, l’objectiu principal del projecte és el disseny d’una construcció compacta, que redueixi la volumetria potencial de l’equipament de gran superfície i que englobi, en una única forma, la diversitat del programa (piscines lúdiques + piscina competició amb graderies + sales de fitness + vestidors + bar + zones d’estètica + administració). Paral•lelament i utilitzant sistemes constructius contemporanis, la pell exterior expressa, mitjançant una finestra repetida, la variabilitat del seu interior. El projecte deambula i es recrea entre la unicitat i la variabilitat.
 3. Casa NA

  DataAE, Claudi Aguiló Aran, Martí Sanz Ausàs

  Casa NA

  l projecte adopta la tipologia urbana dominant en l’entorn immediat, la qual es caracteritza per situar-se pròxima al límit de parcel•la que dona al carrer i per esgotar l’amplada edificatòria per tal de compactar l’edificació i maximitzar el jardí posterior. D’aquesta manera, s’aprofita l’alçada en que es situa l’edificació per gaudir de les vistes de l’horitzó i per albergar en el jardí una piscina relacionada amb la vida més extrovertida dels seus habitants. Simultàniament, el projecte introdueix un pati en el cos edificat de dues alçades, el qual en planta baixa queda tancat en els seus quatre costats i en planta primera és una U oberta orientada al sud. Aquest pati opera de la següent manera: - Elimina la dicotomia casa-jardí, introduint un espai entremig que des-densifica l’espai interior i allarga la vivència de la casa. - Introdueix llum i ventilació en la part central de l’edificació. - Resol els problemes de privacitat creant un espai íntim i protegit de les mirades veïnes. - Permet semi-soterrar l’edificació ja que les façanes laterals de la casa poden ser cegues per contenir terres i per tant, seguir les rasants actuals i per evitar la necessitat d’obrir finestres cap a les façanes veïnes.
 4. Premi FAD

  Finalista. Categoria: Arquitectura
  Casa AD

 5. Parc del Turó del Sastre

  DataAE, Claudi Aguiló Aran, Martí Sanz Ausàs

  Parc del Turó del Sastre

  El parc s’estructura mitjançant dos tipus de recorreguts: els responsables de la connectivitat directa entre la ciutat i el parc i els que ordenen els recorreguts a través del paisatge, enllaçant les diferents zones d’estar per arribar als punts més significatius. També es pot explicar la diversitat de recorreguts atenent a la diversitat de materials que els formen. Cada tipus de paviment correspon a un diferent recorregut amb una funció diferent dins el conjunt de la intervenció. Els recorreguts de connectivitat urbana es concreten amb materials d’origen mineral. Els recorreguts propis de la part alta del Parc del Turó del Sastre es defineixen amb materials d’origen vegetal.
 6. Habitatges Universitaris a l'ETSAV (UPC)

  DataAE, H ARQUITECTES, Claudi Aguiló Aran, David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí

  Habitatges Universitaris a l'ETSAV (UPC)

  Els nous habitatges per a universitaris es troben a l’illa de l'Escola d'Arquitectura del Vallès. La proposta pretén mantenir l'equilibri entre edificis existents, espais exteriors i la nova residència d'estudiants. Consta de dos blocs de planta baixa i pis paral·lels al carrer, amb un gran atri central. El programa permet imaginar cohabitacions intenses entre els usuaris, tant a nivell individual, gràcies a la flexibilitat interior dels habitatges, com a nivell col·lectiu, gràcies a l’ús de l'atri com a espai d'esdeveniments socials. El projecte aposta per una construcció industrialitzada a través d'un únic mòdul d'habitatge prefabricat de formigó amb el mínim d’elements fixes. Tots els mòduls i acabats són desmuntables i reciclables, o reutilitzables. L'edifici es resol en dues plantes per aprofitar la topografia existent fent els accessos practicables sense necessitat d'ascensor i reduint superfícies de passarel·les i escales.
 7. Caserna de la Guàrdia Urbana

  DataAE, Claudi Aguiló Aran, Xavier Vendrell i Sala

  Caserna de la Guàrdia Urbana

  El projecte és la reforma i ampliació d’una caserna existent situada a l’antic Institut mental de la Santa Creu (1886-1910). Atès l’interès patrimonial de l’edificació, el projecte rehabilita l’espai en planta baixa i planteja una ampliació programàtica mitjançant una edificació soterrada al pati exterior. Malgrat el soterrament, es conserva, per raons patrimonials, l’antiga sala d’autòpsies de planta hexagonal situada al centre del pati. El soterrament redueix l’impacte visual que implicaria una ampliació programàtica convencional ocupant l’espai del pati exterior amb una nova edificació i dota la nova plaça d’una condició d’espai públic.
 8. Centre de Recerca ICTA-ICP de la UAB

  DataAE, H ARQUITECTES, Claudi Aguiló Aran, Albert Domingo Ollé, David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí

  Centre de Recerca ICTA-ICP de la UAB

  L’edifici ICTA-ICP situat al campus de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) és un centre de recerca en ciències ambientals i paleontologia. Coherentment amb els seus camps d’investigació, els usuaris de l’edifici van apostar per donar una resposta ambiciosa als reptes de sostenibilitat. L’edifici, un volum aïllat de cinc plantes de 40x40m i dos soterranis, allotja el següents usos. En planta baixa: vestíbul, bar, aules i administració; en les 3 plantes següents, despatxos i laboratoris; a la coberta, hivernacles i zones de descans; al semisoterrani, aparcament i sales de màquines; i al soterrani, magatzems i la resta de laboratoris. Tant els despatxos com els laboratoris, són usos amb molta càrrega interna que tendeixen a ser calorosos. L’ICTA-ICP s’ha dissenyat per a treure’n profit a l’hivern i per a dissipar-la a l’estiu. Plantegem l’edifici com una infraestructura adaptable i flexible a possibles canvis d’us.
 9. Rehabilitació del Parc de Joan Oliver

  DataAE, Claudi Aguiló Aran, Albert Domingo Ollé, Xavier Vendrell i Sala

  Rehabilitació del Parc de Joan Oliver

  El projecte inclou la rehabilitació del parc de Joan Oliver i de dues zones annexes per millorar-ne la integració al municipi. La reforma del parc es compon de dos vessants i d’una esplanada central. El primer vessant té un pendent moderat i ha estat dissenyat com una zona de descans on es planta gespa. El segon vessant, a la banda oposada, es defineix com el de més pendent, on es proposen uns passos envoltats de plantes arbustives altes que recullen visualment l’espai central del parc respecte als cotxes del carrer.
 10. Reforma de Casa entre Mitgeres Laureà Miró

  DataAE, Claudi Aguiló Aran

  Reforma de Casa entre Mitgeres Laureà Miró

  Es la rehabilitació d’una casa antiga i senzilla del centre històric de Sant Feliu de Llobregat que es basa en la conservació de la composició, la volumetria i l’estructura originals de la casa i en l'enderroc dels paraments interiors i de l'escala per a realitzar una nova distribució que s'adeqüi a les necessitats del propietari, una millora de la llum natural i de l’envolvent energètica de l’edifici. La nova distribució es caracteritza per ser més diàfana i per estar realitzada amb divisòries de construcció lleugera.
 11. Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  Seleccionat
  Centre de Recerca ICTA-ICP de la UAB

 12. Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  Seleccionat
  Habitatges Universitaris a l'ETSAV (UPC)

 13. 39 habitatges socials a Turó del Sastre

  DataAE, Xavier Vendrell Studio, Pau Cornellana, Ileana Manea, Andrea Rodríguez, Xavier Vendrell i Sala

  39 habitatges socials a Turó del Sastre

  El proyecto aprovecha la condición periurbana del terreno y la diferencia de altura de 18 m entre las calles para dividir el edificio y dotar a los tres nuevos volúmenes de galerías, introduciendo espacio verde entre ellos para mejorar sus vistas, la exposición al sol y la ventilación cruzada. Para reducir los movimientos de tierra en un terreno con varios estratos rocosos, el proyecto propone un edificio superior con un voladizo de 4,20 m que minimiza los cimientos.
 14. Premi FAD

  Guardonat / Premiat. Categoria: Ciutat i Paisatge
  Rehabilitació del Parc de Joan Oliver

 15. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Guardonat / Premiat. Categoria: Intervencions Parcials. Inclou Intervencions Interiors i Exteriors, Efímeres o Permanents
  Reforma de Casa entre Mitgeres Laureà Miró

 16. 47 vivendes de protecció oficial Torre Baró

  DataAE, Maira Arquitectes, NARCH, Claudi Aguiló Aran, Albert Domingo Ollé, Maira Gonzàlez Trullàs, Mònica Mosset Gou, Joan Ramon Pascuets Iglesias

  47 vivendes de protecció oficial Torre Baró

  Este edificio de viviendas sociales está organizado alrededor de un espacio central en forma de atrio, el cual optimiza la eficiencia energética del conjunto y que, junto a los amplios rellanos de la escalera, ofrece espacios de encuentro entre los vecinos. El proyecto para el Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitación de Barcelona (IMHAB) presenta una única tipología de pisos-patio pasantes en altura, donde todas las piezas se ubican en la fachada, con iluminación natural y vistas al entorno. Con paneles fotovoltaicos en la cubierta, las viviendas incorporan un espacio intermedio tipo terraza-galería, que permite aprovechar la ventilación cruzada y, cuando se cierra, aportar ganancias térmicas por el efecto invernadero, evitando la necesidad de calefacción. La posición de la galería se alterna: en unos pisos es el acceso y, en otros, la galería se sitúa en el extremo de la vivienda. La configuración interior dispone habitaciones versátiles de 10 metros, todas iguales, para favorecer la multifuncionalidad.
 17. Premi FAD

  Seleccionat. Categoria: Arquitectura
  47 vivendes de protecció oficial Torre Baró

Bibliografia

Autors (5)

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.