Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Els elements essencials per la definició de la proposta sorgeixen de l’estudi acurat del programa i de l’activitat, que requereixen un alt grau de privacitat, malgrat estar enfrontat a un espai públic. El volum construït ocupa el solar sencer. L’edifici te un alçada variable: al Carrer Enric Casanovas l’alçada màxima és de 14,30 m i al carrer Pablo Iglesias de 14,15 m. La proposta consisteix en un volum cobert amb una pell ventilada i microperforada, que ofereix un bon comportament climàtic, alhora que garanteix la privacitat des de l’exterior. Totes les obertures estan protegides i apareixen com a ombres xineses des del carrer, alhora que creen un gradient de llum confortable a l’interior. La doble pell s’adapta i modela en les diferents façanes.

Font: Mostres d'arquitectura

El elements primordials per la definició de la proposta sorgeixen de l’anàlisi del programa, una activitat que requereix un alt grau de privacitat, però que alhora es troba situada davant d’un espai públic.
Es tracta d’un volum edificat que ocupa tota la dimensió del solar i amb una alçada variable. Respecte el carrer d’Enric Casanovas l’alçada màxima és de 14.30 m, i respecte el carrer de Pablo Iglesias és de 14.15 m.
Es tracta d’un volum recobert per una pell, ventilada i perforada, que permet garantir un bon confort climàtic alhora que assegura la privacitat des de l’exterior. Totes les obertures queden protegides, que es mostren com a ombres xineses des del carrer, i creen un gradient lumínic molt confortable des de l’interior. Aquesta doble pell es va configurant distintament i s’adapta a les diferents façanes.
L’accés es produeix pel carrer Enric Casanoves a la cota +198.80, en aquesta planta se situen totes les funcions públiques. Per tal de garantir el bon funcionament, hem establert dues circulacions indepen¬dents, una pública i una privada.
La circulació pública es desenvolupa només per la planta baixa, mentre que la privada recorre la planta baixa i al resta de plantes.
Constructivament hem optat per una construcció lleugera, ràpida, sent conscients dels terminis d’execu¬ció de l’obra.
L’adequació del projecte a criteris d’eficiència energètica i mediambientals s’aborda desde diversos as¬pectes:
Pel que fa a l’Aigua, s’opta per instal.lar sistemes d’economització d’aigua a tots els punts de sortida tipus lavabos, cuines. També en les cisternes dels vàters s’hi instal.len polsadors de doble descàrrega per tal de reduir el consum d’aigua.
Els aspectes d’Energia es tracten a través d’una doble pell en façana: un recobriment exempte format per una pell de xapa miniona microperforada permet un bon confort lumínic i ambiental als espais interi¬ors. Així mateix, es genera un pati contra la mitjera de l’edifici veí per tal d’aconseguir ventilació creuada al llarg de tota la nova peça. Tots els vidres són dobles i compleixen amb el coeficient mitjà de transimis¬sió tèrmica demanat. L’enllumenat disposa de detectors de presència als espais comunitaris d’accés i làmpades de baix consum.
Pel que fa als Materials i Sistemes Constructius, es tracta d’una construcció senzilla i econòmica per tal de poder fer front als curts plaços de construcció, d’estructura mixta -formigó i metàl.lica-. Les solucions constructives emprades responen a un alt grau d’industrialització i possibilitat de reutilització, utilitzant elements prefabricats com el panell sandwich i panells de fibrociment, que permeten un mun¬tatge i desmuntatge en sec.
S’ha procurat utilitzar majoritàriament materials no contaminants, pintures i coles sense components tòxics i cables lliures d’halògens i metalls pesats.
Els Residus de la construcció es transportaren a abocadors autoritzats amb gestió de residus.

Autor: Conxita Balcells i Blesa

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia

  1. Centre de Serveis Socials Prosperitat

    Conxita Balcells Associats, Conxita Balcells i Blesa

    Centre de Serveis Socials Prosperitat

    Els elements essencials per la definició de la proposta sorgeixen de l’estudi acurat del programa i de l’activitat, que requereixen un alt grau de privacitat, malgrat estar enfrontat a un espai públic. El volum construït ocupa el solar sencer. L’edifici te un alçada variable: al Carrer Enric Casanovas l’alçada màxima és de 14,30 m i al carrer Pablo Iglesias de 14,15 m. La proposta consisteix en un volum cobert amb una pell ventilada i microperforada, que ofereix un bon comportament climàtic, alhora que garanteix la privacitat des de l’exterior. Totes les obertures estan protegides i apareixen com a ombres xineses des del carrer, alhora que creen un gradient de llum confortable a l’interior. La doble pell s’adapta i modela en les diferents façanes.
  2. Premi FAD

    Seleccionat. Categoria: Arquitectura
    Centre de Serveis Socials Prosperitat

    Conxita Balcells Associats, Conxita Balcells i Blesa

  3. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

    Seleccionat. Categoria: Edificis d’Ús No Residencial de Promoció Pública
    Centre de Serveis Socials Prosperitat

    Conxita Balcells Associats, Conxita Balcells i Blesa

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.