Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

  • Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

  • Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

  • Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

  • Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

  • Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

  • Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

  • Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

  • Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

Memòria

En 1957, Robert Terradas había participado en el concurso para la Nueva Sede del COAC en el que desarrolló una propuesta muy parecida a la que se construiría posteriormente. En 1966 también se presentó y en este caso ganó el concurso del Pabellón Social para el RACC, aunque no llegó a construirse. En este proyecto Terradas consigue superar el lenguaje moderno tradicional y plantea un sistema formal que lo sitúa en la vanguardia de la arquitectura moderna, trabajando con volúmenes desplazados entre sí y separados por la altura de una planta. El Col·legi de Metges es una adaptación de este mismo sistema compositivo a un nuevo solar y a un nuevo programa. El juego de volúmenes es prácticamente el mismo, incluso los huecos y materiales coinciden. Hay que señalar que todos estos volúmenes también se diferencian entre sí por la textura, la utilización del material y la proporción de los huecos. En uno de los volúmenes se utiliza la madera como revestimiento exterior, lo que en aquellos momentos comportaba ciertas dificultades. Analizando los alzados se observan ciertas similitudes con el Monumento de Mies a Rosa Luxemburgo y Karl Liebknecht, construido en Berlín en 1926 y destruido por los nazis en 1935.

Autor: Xavier Llobet i Ribeiro

Font: DOCOMOMO Ibérico

Autors

Sobre el mapa