Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

  • Escola Sant Gregori

Memòria

L'Escola Sant Gregori a Barcelona està construïda l'any 1972 en la faldilla de Collserola. El projecte original es va disposar sobre terrasses del terreny, escalonant els forjats. És atractiva la integració de la seva secció així com la fluïdesa del seu interior però actualment té greus dificultats d'accessibilitat i evacuació, manca d'instal·lacions adequades als estàndards actuals i a més és una escola que manca del cicle infantil (3 a 6 anys). Per tant l'encàrrec es va centrar en la reforma, millora i ampliació de les instal·lacions de l'actual centre docent, i a traslladar les aules infantils actualment en carrer Arimón. L'ampliació preveu la construcció d'un aparcament subterrani, 6 aules del cicle d'infantil (3 a 6 anys), 6 aules suplementàries de primària i una escola de música que dotarà al centre d'una nova sala polivalent (gimnàstica-espectacles) amb aforament de 300 persones. Els requisits urbanístics de partida eren: -Edificació reculada (no crear façana al carrer Carles Riba). -Intervenció unitària, no fragmentada -Ocupar el mínim l'espai natural de la resta de la parcel·la -No estendre's a les cotes altes del solar. A més nosaltres afegim que la intervenció hauria de ser en aparença mínima, més una operació d'ocupar buits, buidar i tornar omplir, substituir aterrazamientos en mal estat, crer espais polivalents, utilitzar les cobertes com a espais de joc que permeten separar els nens per edats. L'escola tenia un espai natural de recepció exterior amb 3 pins que ens vam proposar conservar i potenciar. Al voltant d'aquest pati i substituint la primera terrassa sobre al qual se situa l'escola, hem construído una nova administració semienterrada (control, recepció i acolliment) que permet connectar amb ascensor l'edifici antic des del nivell de carrer. A l'est, una sala polivalent (esports i espectaculo) amb una coberta que és una pista de basket. Aquesta disposició es tanca a l'oest amb una graderia-escalinata que crea una àgora, un espai públic exterior cobert pels tres pins, que connecta amb l'escenari de la sala polivalent gràcies a una gran porta corredissa. Per tant els espais s'encadenen i l'escenari pot pivotar i servir a l'interior o al agora exterior. El resultat és un nou espai d'acolliment on els pares o els nens podran esperar, jugar, realitzar espectaculos. Espai que no està fitat per murs sinó que contínua cap a l'interior de l'edifici donant-li una major profunditat especialment a la tarda amb l'administració il·luminada. La resta de volums es col·loquen a l'oest, restituint el perfil de la muntanya excavada, reculant-se i escalonant-se, creant terrasses de joc i connectant-se a l'escola antiga per a facilitar la seva evacuació. Aules infantils en planta baixa, primària en planta primera i escola de música en plantes 2 i 3, un volum dislocat de dues plantes que es diposita sobre les aules d'infantil i primària, recobert de Zinc antracita. A nivell de planta primera, les noves cobertes estan acabades amb Composan de color verd, connectant longitudinalment amb gran fluïdesa tots els espais. L'edifici ha obtingut qualificació energètica “A”. Tota la cara exposada a sud està protegida per vols o per gelosia de fusta de pi que protegeix les aules del sol directe. De la mateixa manera la pista de basket sobre la sala polivalent aquesta envoltada de malla galvanitzada Rivisa per la qual pujaran plantes trepadores.

Autor: Coll-Leclerc Arquitectos

La intervenció hauria de ser en aparença mínima, més una operació d'ocupar forats, buidar i tornar a omplir. Substituir aterrassaments, crear espais polivalents, utilitzar les cobertes com espais de joc. L'escola té un espai natural de recepció exterior amb 3 pins que ens vàrem proposar conservar i potenciar. Al voltant d'aquest pati i substituint la primera terrassa sobre la qual s'estableix l’escola, vàrem construir una nova administració semi-soterrada (control, recepció, i acollida) que serveix per connectar, en ascensor, l'edifici antic des del nivell del carrer. A l'est, una sala polivalent (esport i espectacles) amb una coberta que és una pista de basket. Aquesta disposició és tanca a l’oest amb una grada-escalinata que crea un àgora, un espai públic exterior cobert pels tres pins, que connecta amb l'escenari de la sala polivalent gràcies a una gran porta corredissa. Per tant, els espais s’encadenen i l’escenari pot pivotar i servir tant a l’interior com a l’àgora exterior. El resultat és un nou espai exterior d’acollida on els pares o els nens podran esperar, jugar o realitzar espectacles. Espai que no està acotat per murs sinó que continua cap a l'interior de l'edifici donant-li una major profunditat, especialment per la tarda amb l'administració il·luminada. L’edifici a obtingut qualificació energètica “A”.

Autor: Coll-Leclerc Arquitectos

Autors

Sobre el mapa