Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

 • Grup d'Apartaments al Golf de Pals

 • Grup d'Apartaments al Golf de Pals

 • Grup d'Apartaments al Golf de Pals

 • Grup d'Apartaments al Golf de Pals

 • Grup d'Apartaments al Golf de Pals

 • Grup d'Apartaments al Golf de Pals

 • Grup d'Apartaments al Golf de Pals

 • Grup d'Apartaments al Golf de Pals

 • Grup d'Apartaments al Golf de Pals

 • Grup d'Apartaments al Golf de Pals

 • Grup d'Apartaments al Golf de Pals

 • Grup d'Apartaments al Golf de Pals

Memòria

Es tracta d’un bloc allargat situat en una pineda i orientat de muntanya a mar. És format per dues crugies separades per un corredor d’accés. Els apartaments s’organitzen en tres tipus. Els més petits queden al nivell més alt, la qual cosa afavoreix l’escalonament i les vistes. Els de la planta baixa connecten directament amb l’exterior. La rigidesa de la planta contrasta amb la varietat de la secció, que busca una bona integració amb l’entorn i emfasitza la individualitat i el caràcter propi de cada apartament. Les façanes són arrebossades de color rosat, combinat amb algunes parts blanques, i les arestes queden remarcades per rivets de peces ceràmiques.

Autor: Maurici Pla

Font: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Grup de 70 apartaments turístics (40, 67 i 90 m2) al costat del camp de golf que voreja la platja, dels quals només s’han realitzat 19, corresponent a un dels quatre edificis que es compon el conjunt. Aquests edificis s'ordenen perpendicularment a la zona de golf amb una disposició en planta rígida i blocada determinant una plaça central que es prolonga cap a les pistes. Cada bloc està penetrat longitudinalment per un carrer de vianants a diferents nivells, que dóna accés als apartaments, amb el que cada un té una relació directa amb l'exterior, com si es tractés d'una casa aïllada. La circulació rodada és subterrània en línia contínua, la qual cosa permet el pàrquing, l'accés directe a cada edifici i una comunicació de servei entre ells sense afectar la zona general enjardinada que queda així reservada a l'ús exclusiu de vianants. Els apartaments responen a tres únics tipus, que es col·loquen escalonadament perquè tots tinguin vistes al camp de golf i, en últim terme, a la mar. Les finestres són d'alumini, col·locades en el mateix parament de la façana. Els balcons amb marcs i fulles de fusta queden, en canvi, enfonsats. El color general és marró rosat, excepte la zona profunda de balcons i el seu entorn immediat del parament de façana que, seguint una vella tradició local, és de color blanc.

Autor: MBM Arquitectes

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa