Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Noves Façanes per a El Corte Inglés

  • Noves Façanes per a El Corte Inglés

  • Noves Façanes per a El Corte Inglés

  • Noves Façanes per a El Corte Inglés

  • Noves Façanes per a El Corte Inglés

  • Noves Façanes per a El Corte Inglés

  • Noves Façanes per a El Corte Inglés

  • Noves Façanes per a El Corte Inglés

  • Noves Façanes per a El Corte Inglés

  • Noves Façanes per a El Corte Inglés

  • Noves Façanes per a El Corte Inglés

Memòria

Els grans magatzems creixen i la ciutat sol·licita una nova façana. Vam passar diversos mesos intentant trobar una façana palatina civil, amb torre o campanar, com les dels altres edificis de la Plaça Catalunya; incorporant records d'edificis de Nova York (Wollworth, Rockefeller Center)..., de la Rinascente de Roma, o d'algun de F. Gehry a Boston, o uns altres més tranquils… La façana construïda és de granit de color beix salmó, com les lletres amb el logo en la coronació de la cantonada. El sòcol que cobreix la planta baixa i l'aler continu que el protegeix són de llautó. En la mateixa cantonada l'aler s'aixeca com l'ala d'un barret. La cantonada sud de l'ampliació és projecte de l'estudi d'arquitectura MBM, amb anells horitzontals en les tres últimes plantes. I en canvi, en un parell d'hores de treball va aparèixer amb facilitat la façana de l'interior de l’illa. És la façana que recobreix les escales d'evacuació i els conductes d'instal·lacions i està revestida de planxes d'alumini encunyades com la persiana del radiador de l'automòbil Seat 600. Una cosa similar es dona a les façanes dels patis de l'eixample barcelonina: elementals i útils, tan poc necessitades de representació i ostentació com els passa a les façanes dels carrers. Les planxes i el granit de les façanes dels carrers tenen la mateixa mesura per a encaixar unes amb unes altres quan es troben.

Autor: Martínez Lapeña-Torres Arquitectos

Noves Façanes per al Corte Inglés Un nou vestit a mesura, degut a les noves circumstàncies d’ampliació i adaptació que experimenta l’edifici. Una nova volumetria a partir de l’annexió de tres finques contigues, la renovació de les instal·lacions i l’adecuació de tot el conjunt a la nova normativa contra incendis. El volum existent es modifica en les seves últimes plantes retrocedint com els àtics i sobreàtics barcelonins, de manera que redueix visualment la seva presència en la cantonada de la plaça amb el Passeig de Gràcia. Aquests retranqueigs s’extenen a ambdós costats de la cantonada. Sobre un d’aquests salts i a la corba de la façana es col·loca, continuació del pla de façana, el cartell dels grans magatzems construït en pedra. Una torre que alberga la maquinària dels nous ascensors cohabita amb les demés torres, d’aparença palatina medieval, dels edificis bancaris de la plaça. La torre es remata amb el ròtul caligràfic de l’empresa com a cresta, també com a prolongació de la façana. El vestit és un nou aplacat de granet de color semblant a la de Montjuïc, amb la que es construiren la majoria dels edificis de l’Eixample burgès de la ciutat. L’aplacat de 80x130 està col·locat a portell i remarca la seva junta vertical. Aquest mateix especejament s’utilitza en la façana posterior amb un deployé que recobreix totes les instal·lacions. En alguns volums retranquejats de la façana principal, pedra i deployé s’entrellacen. Les finestres, que tenen l’amplada de les pedres, es situen sobre les oficines, les escales d’incendis i, de forma gairebé arbitrària, a la resta de façana. Un sòcol de bronze, en tot l’edifici, recull les sortides d’emergència, les entrades i els aparadors-finestres a la tenda. El sòcol el remata una marquesina que s’eleva com l’ala d’un barret en arribar a la cantonada, on es situa l’entrada principal.

Autor: Martínez Lapeña-Torres Arquitectos

Autors

Sobre el mapa