Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores del Archivo Digital del COAC

credits

Quiénes somos

Colegio de Arquitectos de Cataluña:

Àrea de Cultura

Directores:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Diseño y Programación:

Nubilum Edittio

En Imágenes

  • Nuevas Fachadas para El Corte Inglés

  • Nuevas Fachadas para El Corte Inglés

  • Nuevas Fachadas para El Corte Inglés

  • Nuevas Fachadas para El Corte Inglés

  • Nuevas Fachadas para El Corte Inglés

  • Nuevas Fachadas para El Corte Inglés

  • Nuevas Fachadas para El Corte Inglés

  • Nuevas Fachadas para El Corte Inglés

  • Nuevas Fachadas para El Corte Inglés

  • Nuevas Fachadas para El Corte Inglés

  • Nuevas Fachadas para El Corte Inglés

Memoria

Els grans magatzems creixen i la ciutat sol·licita una nova façana. Vam passar diversos mesos intentant trobar una façana palatina civil, amb torre o campanar, com les dels altres edificis de la Plaça Catalunya; incorporant records d'edificis de Nova York (Wollworth, Rockefeller Center)..., de la Rinascente de Roma, o d'algun de F. Gehry a Boston, o uns altres més tranquils… La façana construïda és de granit de color beix salmó, com les lletres amb el logo en la coronació de la cantonada. El sòcol que cobreix la planta baixa i l'aler continu que el protegeix són de llautó. En la mateixa cantonada l'aler s'aixeca com l'ala d'un barret. La cantonada sud de l'ampliació és projecte de l'estudi d'arquitectura MBM, amb anells horitzontals en les tres últimes plantes. I en canvi, en un parell d'hores de treball va aparèixer amb facilitat la façana de l'interior de l’illa. És la façana que recobreix les escales d'evacuació i els conductes d'instal·lacions i està revestida de planxes d'alumini encunyades com la persiana del radiador de l'automòbil Seat 600. Una cosa similar es dona a les façanes dels patis de l'eixample barcelonina: elementals i útils, tan poc necessitades de representació i ostentació com els passa a les façanes dels carrers. Les planxes i el granit de les façanes dels carrers tenen la mateixa mesura per a encaixar unes amb unes altres quan es troben.

Autor: Martínez Lapeña-Torres Arquitectos

Noves Façanes per al Corte Inglés Un nou vestit a mesura, degut a les noves circumstàncies d’ampliació i adaptació que experimenta l’edifici. Una nova volumetria a partir de l’annexió de tres finques contigues, la renovació de les instal·lacions i l’adecuació de tot el conjunt a la nova normativa contra incendis. El volum existent es modifica en les seves últimes plantes retrocedint com els àtics i sobreàtics barcelonins, de manera que redueix visualment la seva presència en la cantonada de la plaça amb el Passeig de Gràcia. Aquests retranqueigs s’extenen a ambdós costats de la cantonada. Sobre un d’aquests salts i a la corba de la façana es col·loca, continuació del pla de façana, el cartell dels grans magatzems construït en pedra. Una torre que alberga la maquinària dels nous ascensors cohabita amb les demés torres, d’aparença palatina medieval, dels edificis bancaris de la plaça. La torre es remata amb el ròtul caligràfic de l’empresa com a cresta, també com a prolongació de la façana. El vestit és un nou aplacat de granet de color semblant a la de Montjuïc, amb la que es construiren la majoria dels edificis de l’Eixample burgès de la ciutat. L’aplacat de 80x130 està col·locat a portell i remarca la seva junta vertical. Aquest mateix especejament s’utilitza en la façana posterior amb un deployé que recobreix totes les instal·lacions. En alguns volums retranquejats de la façana principal, pedra i deployé s’entrellacen. Les finestres, que tenen l’amplada de les pedres, es situen sobre les oficines, les escales d’incendis i, de forma gairebé arbitrària, a la resta de façana. Un sòcol de bronze, en tot l’edifici, recull les sortides d’emergència, les entrades i els aparadors-finestres a la tenda. El sòcol el remata una marquesina que s’eleva com l’ala d’un barret en arribar a la cantonada, on es situa l’entrada principal.

Autor: Martínez Lapeña-Torres Arquitectos

Autores

Sobre el Mapa