Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Com anar-hi

En Imatges

Memòria

El projecte es desenvolupa a l’interior del conjunt escolar de la Maquinista, una instal·lació de molt utilitzada al barri de la Barceloneta. S’ha portat a terme la cobertura i adequació de la pista esportiva existent, la millora de l’edifici de vestidors i la modificació i segregació dels accessos als diferents centres docents i a la instal·lació esportiva. S’ha traslladat l’accés a un nou espai públic d’entrada que incorpora i posa en relleu els vestigis de maquinària industrial de l’antiga factoria La Maquinista Terrestre y Marítima, antiga fàbrica de material ferroviari datada de finals del S. XIX. D’aquesta manera, la xemeneia i el pont-grua, que fins ara es trobaven a l’interior de les instal·lacions passen a formar part de l’espai públic. A l’interior de la instal·lació esportiva es pot veure un antic dipòsit recuperat del subsòl durant les feines de fonamentació de l’obra.

El projecte contempla la millora dels accessos al conjunt escolar de la Maquinista, l’adequació de l’edifici de vestidors i la cobertura de la pista. Per això s’ha creat un nou accés amb un sistema de compartimentació a base de tanques i un espai d’entrada ón trobem la caseta del vigilant i el vestíbul d’accés a vestidors.

El nucli de l’actuació però, és la cobertura de la pista esportiva existent i la seva adaptació a la normativa esportiva actual:
S’han ampliat les dimensions de la pista esportiva existent a cobrir fins a assolir les dimensions d’una pista poliesportiva (PP2 segons normes Nide 2005 i pista doble poliesportiva POL2 segons Consell Catàla de l’Esport) de 44x22 mts. i s’ha modificat el pendent de la pista fins a un 2% per adequar-lo a normativa. Finalment s’ha dimensionat la nova pista segons les mides exigides per Consell Català de l’Esport, per a un pavelló doble poliesportiu PAV-2 (44x23 mts.), per tal de possibilitar un futur projecte de tancament de la pista.

El sistema de cobertura de la pista és a base de pòrtics de fusta laminada, incloent la biga d’ànima plena i els pilars. Els pilars de l’estructura principal són de 24x40, mentre que els pilars de l’estructura secundària són de 15x30. La formació de la coberta es fa amb sistema RIPPA de Finnforest, format per conjunt de corretges de fusta microlaminada, taulell superior i acabat superior amb làmina impermeable de PVC. L’estabilitat de l’estructura es confia en el pòrtics extrems que tenen un disseny diferent als tipus. El sistema de cobertura previst en el projecte complirà amb la normativa exigida per a un tipus de coberta lleugera i exterior.

La cobertura de la pista poliesportiva, el porxo que la uneix amb els vestidors i la caseta de control i accés, es fa amb un forjat prefabricat amb biguetes de fusta microlaminada i tauler d’aglomerat, sistema Rippa de Finnforest.

En el cas dels lluernaris de la pista, aquest forjat esta recobert per la part inferior amb un altre tauler d’aglomerat, de manera que es deixa una superfície llisa reflectora de la llum. Aquests tenen una inclinació de 45º en previsió d’una futura ubicació de plaques fotovoltàiques a la coberta de l’edifici situades sobre els 3 lluernaris amb fixacions sobre la coberta de planxa, ocupant una superfície aproximada de 270 m2. Es preveu un espai per a l’escomesa a l’armari d’instal·lacions de l’accés al recinte.

El pendent de la coberta es del 2% i ve donat per la pròpia estructura dels pòrtics principals, portant l’aigua cap als canalons de xapa galvanitzada situats en el costats llargs. Hi ha un baixant d’acer galvanitzat per cada pòrtic, recolzat en el pilar intermedi.
La caseta d’accés es resol amb un segon tauler d’aglomerat col·locat sobre rastrells, que forma el pendent per que totes les vores siguin horitzontals.

La impermeabilització es fa amb làmina de PVC-P reforçada amb mallat de poliester, tipus alkorPLAN F 35276, de 1,5 mm. de gruix, col·locada sobre geotextil, i soldada sobre planxa colaminada de la mateixa casa en tots els bordes.
L’aspecte visible d’aquesta solució ve donat per l’utiltzació de diferents colors per cada una de les bandes d’impermeabilització aprofitant tota la gama de grisos dels colors estàndard de fabricació. Per ressaltar l’efecte es col·locaran perfils extruïts de PVC a sobre de les juntes, en el sentit del pendent. Aquest acabat també el trobarem als porxo d’entrada i accés a la pista.
D’aquesta manera, l’edifici compta amb una cinquena façana horitzontal per als edificis veïns propers.

Autor: Jordi Parcerisas Vázquez, Gemma Ferré i Pueyo

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Constel·lació