Memòria

El projecte es desenvolupa a l’interior del conjunt escolar de la Maquinista, una instal·lació de molt utilitzada al barri de la Barceloneta. S’ha portat a terme la cobertura i adequació de la pista esportiva existent, la millora de l’edifici de vestidors i la modificació i segregació dels accessos als diferents centres docents i a la instal·lació esportiva. S’ha traslladat l’accés a un nou espai públic d’entrada que incorpora i posa en relleu els vestigis de maquinària industrial de l’antiga factoria La Maquinista Terrestre y Marítima, antiga fàbrica de material ferroviari datada de finals del S. XIX. D’aquesta manera, la xemeneia i el pont-grua, que fins ara es trobaven a l’interior de les instal·lacions passen a formar part de l’espai públic. A l’interior de la instal·lació esportiva es pot veure un antic dipòsit recuperat del subsòl durant les feines de fonamentació de l’obra.

El projecte contempla la millora dels accessos al conjunt escolar de la Maquinista, l’adequació de l’edifici de vestidors i la cobertura de la pista. Per això s’ha creat un nou accés amb un sistema de compartimentació a base de tanques i un espai d’entrada ón trobem la caseta del vigilant i el vestíbul d’accés a vestidors.

El nucli de l’actuació però, és la cobertura de la pista esportiva existent i la seva adaptació a la normativa esportiva actual:
S’han ampliat les dimensions de la pista esportiva existent a cobrir fins a assolir les dimensions d’una pista poliesportiva (PP2 segons normes Nide 2005 i pista doble poliesportiva POL2 segons Consell Catàla de l’Esport) de 44x22 mts. i s’ha modificat el pendent de la pista fins a un 2% per adequar-lo a normativa. Finalment s’ha dimensionat la nova pista segons les mides exigides per Consell Català de l’Esport, per a un pavelló doble poliesportiu PAV-2 (44x23 mts.), per tal de possibilitar un futur projecte de tancament de la pista.

El sistema de cobertura de la pista és a base de pòrtics de fusta laminada, incloent la biga d’ànima plena i els pilars. Els pilars de l’estructura principal són de 24x40, mentre que els pilars de l’estructura secundària són de 15x30. La formació de la coberta es fa amb sistema RIPPA de Finnforest, format per conjunt de corretges de fusta microlaminada, taulell superior i acabat superior amb làmina impermeable de PVC. L’estabilitat de l’estructura es confia en el pòrtics extrems que tenen un disseny diferent als tipus. El sistema de cobertura previst en el projecte complirà amb la normativa exigida per a un tipus de coberta lleugera i exterior.

La cobertura de la pista poliesportiva, el porxo que la uneix amb els vestidors i la caseta de control i accés, es fa amb un forjat prefabricat amb biguetes de fusta microlaminada i tauler d’aglomerat, sistema Rippa de Finnforest.

En el cas dels lluernaris de la pista, aquest forjat esta recobert per la part inferior amb un altre tauler d’aglomerat, de manera que es deixa una superfície llisa reflectora de la llum. Aquests tenen una inclinació de 45º en previsió d’una futura ubicació de plaques fotovoltàiques a la coberta de l’edifici situades sobre els 3 lluernaris amb fixacions sobre la coberta de planxa, ocupant una superfície aproximada de 270 m2. Es preveu un espai per a l’escomesa a l’armari d’instal·lacions de l’accés al recinte.

El pendent de la coberta es del 2% i ve donat per la pròpia estructura dels pòrtics principals, portant l’aigua cap als canalons de xapa galvanitzada situats en el costats llargs. Hi ha un baixant d’acer galvanitzat per cada pòrtic, recolzat en el pilar intermedi.
La caseta d’accés es resol amb un segon tauler d’aglomerat col·locat sobre rastrells, que forma el pendent per que totes les vores siguin horitzontals.

La impermeabilització es fa amb làmina de PVC-P reforçada amb mallat de poliester, tipus alkorPLAN F 35276, de 1,5 mm. de gruix, col·locada sobre geotextil, i soldada sobre planxa colaminada de la mateixa casa en tots els bordes.
L’aspecte visible d’aquesta solució ve donat per l’utiltzació de diferents colors per cada una de les bandes d’impermeabilització aprofitant tota la gama de grisos dels colors estàndard de fabricació. Per ressaltar l’efecte es col·locaran perfils extruïts de PVC a sobre de les juntes, en el sentit del pendent. Aquest acabat també el trobarem als porxo d’entrada i accés a la pista.
D’aquesta manera, l’edifici compta amb una cinquena façana horitzontal per als edificis veïns propers.

Autor: Jordi Parcerisas Vázquez, Gemma Ferré i Pueyo