Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia

 1. Serveis Territorials d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tarragona

  Xavier Climent Sánchez

 2. Reforma dels Serveis Territorials d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tarragona

  Xavier Climent Sánchez

 3. Recuperació del Caràcter Escultural de Can Gasset

  Guillem Carrera Rey

  Recuperació del Caràcter Escultural de Can Gasset

  Quina era la decoració exterior de la Casa Gasset en la segona meitat del segle XIX? Una escultura de terracota que representava al déu grec Dionís/Mercuri. Sis copes decoratives de dos tipus diferents, disposades simètricament en el coronament de la façana. Vint copes, de tres tipus diferents, amb funció de torretes de plantes que decoraven les terrasses de l’edifici que es troben al nivell de la planta noble i les convertien en una mena de jardí elevat. Quatre figures de terracota, antropomorfes, dos en cadascun dels pilastrons centrals de les balustrades de les terrasses que donen a la façana principal. Es disposa d’una escassa documentació gràfica en fotografies de finals del segle XIX i/o principi del segle XX. Criteri: Recuperar el patrimoni cultural / arquitectònic de la Casa Gasset (el déu Dionís/Mercuri, les copes i les estàtues). Donar a conèixer i promocionar la façana de l’edifici. Descripció de la proposta: 1. En el lloc on hi havia un objecte, es situa la seva còpia en el cas que disposem dels originals i de la informació que ens permet fer-ho. 2. Les peces que ja no existeixen es “suggereixen”, es fan visibles mitjançant el seu perfil, però sense tenir cos. 3. En la balustrada de les terrasses que donen a la façana principal es situen dos pilastrons amb la silueta de les escultures que hi anaven i que no s’han conservat, en la resta estaran les copies de les copes originals. Conseqüències positives que aporta la proposta: Obtenir una idea de la riquesa i l’excepcionalitat decorativa i compositiva de la façana. És un edifici considerat de valor patrimonial, històric, arquitectònic i cultural i la opció facilita fer una valoració d’aquest patrimoni en el seu màxim esplendor amb criteris actuals. És una actuació reversible, perquè els substituts es poden posar i retirar sense afectar la façana ni l’edifici.

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.