Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Com anar-hi

En Imatges

Memòria

L’edifici és situat en un extrem del polígon de Bellvitge, a tocar de la Gran Via de les Corts Catalanes. La posició que ocupa afavoreix el seu paper de motor de la renovació urbanística de la zona i, en estar situat perpendicularment a l’autopista, evita ser un obstacle visual per als habitatges de Bellvitge i crea una nova façana urbana al passeig que ell mateix genera. Aquest fet implica la supressió d’una cicatriu històrica, en desaparèixer la condició de l’autopista com a frontera física del territori. El programa es distribueix entre l’edifici en alçària, que allotja l’hotel, i un sòcol de gran longitud que acull el Centre de Congressos i el Club Esportiu. La unió entre aquests dos cossos té lloc per mitjà d’un atri vidrat que abasta sis plantes. La torre separa clarament tots els elements estructurals i de comunicacions dels espais funcionals, per mantenir diàfans els espais dedicats a les habitacions.

Autor: Maurici Pla

Font: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Situado en el barrio residencial de Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat), el Hesperia Tower es un ejemplo de regeneración urbana y de hotel contemporáneo. Nuevo buque insignia de la cadena Hesperia -y a la vez su proyecto más emblemático e innovador-, este Hotel es un rascacielos vanguardista con un doble rol (social y urbano), que genera a su alrededor crecimiento y ordenación del territorio. Se ha concebido un edificio que ya se ha convertido en referente del skyline de Barcelona y su área metropolitana. Su torre, de 105 metros y 29 pisos de altura, culminada con una impresionante cúpula acristalada de imagen futurista, supone todo un icono visual de la ciudad.
El hotel cuenta con 280 habitaciones de lujo, 12 suites dúplex con jacuzzi en el dormitorio, 7 suites ejecutivas y una suite presidencial. Asimismo dispone de un Centro de Convenciones y Congresos de 5.000 metros (adaptables a múltiples salones con una capacidad máxima simultánea de 2.500 personas y un auditorio), un innovador club deportivo y spa urbano de alto nivel, el Metropolitan Gran Vía, así como las nuevas oficinas centrales de Hoteles Hesperia en edificio anexo.
El Hesperia Tower es el hotel contemporáneo, cuyos clientes buscan un establecimiento con un extenso programa y una situación estratégica. En un mundo donde los desplazamientos ocupan un tiempo no deseado, su ubicación a pocos minutos del aeropuerto y del puerto de Barcelona, así como de la misma ciudad, en uno de sus accesos más importantes, aporta un valor añadido. También es característico su diseño, al igual que la nada casual elección de su ubicación y de sus arquitectos. El Hesperia Tower es asimismo un hotel para aquellos que, en sus desplazamientos y viajes, buscan espacios de gran valor arquitectónico y grandes prestaciones.
La externalización de todos los elementos de comunicación vertical (ascensores, escaleras, montacargas), así como de conducciones de instalaciones, hacen que se libere la planta para los hoteleros en su totalidad, a la vez que convierte tales elementos en auténticas esculturas vibrantes. Soluciones de elevada complejidad tecnológica como el restaurante superior ‘Evo’ (con la cocina de Santi Santamaría), el atrio acristalado atirantado mediante cables y los forjados suspendidos de las plantas 2 y 4, aportan un plus de calidad al conjunto. Ello comporta una planta libre, flexible y adaptable a cualquier cambio de uso y programa funcional en el futuro.

Autor: Alonso i Balaguer Arquitectes Associats

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Constel·lació