Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Josep Ferrando Bramona

Memory

El seu treball ha estat exposat en països com els EEUU, Suïssa, Suècia, Noruega, Portugal i el Japó, entre altres. Ha realitzat mostres monogràfiques sobre la seva obra a la Biennale di Architettura di Venezia 2014, la prestigiosa galeria Architekturforum Aedes de Berlín, el Museu d’Art Modern de Río de Janeiro i el Museu d’Art Contemporani de Sanitago de Chile. Ha impartit conferències al GSD de la Harvard, Cornell University, la Universidad Católica de Chile, la HCU d’Hamburg, la Facoltà di Architettura de Palerm, entre altres; i en congressos internacionales como la UIA’11 a Tokio. El seu treball ha rebut el reconeixement internacional, esdevenint guanyador dels premis FAD, el primer premi a la Biennal Internacional d’Arquitectura de Buenos Aires BIABA’15 i finalista del Iakov Chernikov International Award. Ha desenvolupat en paral·lel una intensa carrera en la docència des de 1998, fonamentalment a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i a la Universidad Torcuato di Tella de Buenos Aires, en la qual edita el llibre Bitácora Barcelona (UTDT, 2014); i també a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle (ETSALS), la University of Illinois at Chicago (UIC), la Hochschule für Technik Zürich (HSZT), l’Escola de disseny i art Eina i l’Institut Europeu de Disseny (IED) de Barcelona i Rio de Janeiro en el qual és Director del Màster Space Design Methodology. També ha estat professor convidat a l’Escola da Cidade de Sao Paulo, a la University of Architecture of Calgary i a la Universidade Positivo de Curitiba (UNICENP).”

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Vilafranca Primary Healthcare Centre

  Josep Ferrando Bramona, Pedro Garcia

 2. House in Bescanó

  Josep Ferrando Bramona

  La posició de la casa en un salt topogràfic genera diferents relacions amb el seu entorn més proper. D'una banda, la copa dels arbres se situa a l'altura d'una barana, d'altra, l'entramat de branques constitueix un filtre a través del qual mira la sala d'estar. La coberta de basalt emmarca i subratlla en negre les vistes que aconsegueixen diferent profunditat de camp oferint un ventall de situacions a l'habitant. La ubicació de la casa augmenta la percepció del canvi d'estacions. El bosc actua com tamís que permet filtrar més o menys la llum a través d'ell. Serveix com a cortina tancada a l'estiu o oberta a l'hivern quan les fulles han caigut. Per tant, la casa interactua, no només amb el paisatge, sinó també amb els canvis naturals. Unes vegades, la inclinació de les lloses apunta cap a l'horitzó per fondre l'skyline de l'edifici amb el de les muntanyes de fons. D'altres, la cornisa ondulada delimita el pati domèstic. La proliferació de murs desplaçats entre si potència relacions diagonals entre espais. La prolongació dels murs i les lloses de la coberta, permet projectar l'espai interior cap a l'exterior, que alhora atrapen el paisatge emmarcat creant unes línies que vinculen l'edifici al terreny. La casa s'apropia així l'espai exterior.
 3. URV Les Terres de l'Ebre University Campus

  Ravetllat-Ribas Arquitectes, Josep Ferrando Bramona, Pere Joan Ravetllat i Mira, Carme Ribas i Seix

  URV Les Terres de l'Ebre University Campus

  Visible des del Castell i el Pont, l’edifici vol ser reconeixible per la capacitat de donar resposta als diferents àmbits on se situa, a mig camí entre el parc i la ciutat. L’edifici es fragmenta per obtenir un perímetre necessari per a la disposició del programa, al mateix temps que permet travessar-lo facilitant els recorreguts en diagonal i establint relacions des del parc cap a l’Avinguda i des de la ciutat cap al nou recinte firal. Aquesta planta permet configurar una bona disposició del programa establint crugies òptimes per a cadascun dels usos, reduint la circulació interior i generant espais de relació. L’element separador, de gruix variable, serveix de transició, conté espais servidors i afavoreix l’absorció acústica. A l’exterior, el revestiment modular, a base de pannells de formigó arquitectònic de gran format, garanteix la continuïtat de la textura de la façana al mateix temps que adequa el seu tractament a cadascuna de les orientacions i les necessitats dels usuaris.
 4. Dwelling in Sant Cugat

  Josep Ferrando Bramona

  Dwelling in Sant Cugat

 5. Salt Municipal Police Station

  GRND82, Josep Ferrando Bramona, Sergi Serrat Guillen

 6. Mostres d'Arquitectura (Ebre)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Ebre)

  URV Les Terres de l'Ebre University Campus

  Ravetllat-Ribas Arquitectes, Josep Ferrando Bramona, Pere Joan Ravetllat i Mira, Carme Ribas i Seix