Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Montserrat Periel i Piquer

 • Montserrat Periel i Piquer

Memory

És arquitecte per l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. Va ser membre de la redacció de la revista Quaderns del 1987 al 1988. Des de 1989 al 2005 va ser arquitecte de Projectes Urbans de l’Ajuntament de Barcelona i des del 2005 al 2019 del Servei d’Espai Públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Durant aquests dos períodes va realitzar múltiples obres en l’espai urbà i edificació a Barcelona i municipis de l’Àrea Metropolitana, d’entre els quals destaquen: la Plaça de la Catedral, la plaça Universitat, l’avinguda Meridiana i l’avinguda Paral·lel a Barcelona; els carrers del Barri Sud a Sant Just Desvern; el parc de Can Ginestar a Viladecans; la plaça del Riu Sec i la Passarel·la de la Farigola a Cerdanyola del Vallès; els Jardins del Palau de Requesens a Molins de Rei; el parc de La Costeta a Begues. Ha dissenyat diversos elements urbans, d’entre els quals destaquen: el Gual 120, l’Edicle-V, la Barana V, la Cadira Nigra, la Barana Línea, el Banc Trapecio, i la Columna Paral·lel. La seva obra ha estat seleccionada o finalista en diversos premis: premis FAD (1991, 2011), Biennal d’Arquitectura espanyola BEAU (1991, 2011), Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba (2008, 2014 i 2016), Triennal d’Arquitectura del Baix Llobregat (2008), Mostra d’Arquitectura de Barcelona (2016), Mostra d’Arquitectura del Vallès (2016), Delta ADI FAD (1991, 2016) i la medalla FAD 1995 en reconeixement a la trajectòria de Projectes Urbans en el disseny de l’espai públic, com a membre d’aquest Servei. Va ser professora de Disseny de Mobiliari Urbà a l’Escola Elisava (1994-2009), del Màster “Disseny de Mobiliari Urbà” organitzat per l’Escola Elisava i l’UB (1992) i del Taller de Paisaje IV a la Escuela de Arquitectura de la UNAV (2006-2007). La seva activitat docent es completa amb la participació en conferències i com a professora convidada a cursos i màsters. Ha format part del Comitè d’experts per a la Selecció dels premis Delta ADI FAD (2009, 2011).

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Plaça del Riu Sec and La Farigola Walkway

  Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Montserrat Periel i Piquer, Manuel Reventós i Rovira

  Plaça del Riu Sec and La Farigola Walkway

  Entre el riu Sec i les vies de tren, sobre un subsòl contaminat per amiant prèviament confinat i un entorn caracteritzat per diferents rasants topogràfiques, s’ubica l’àmbit on es desenvoluparà la nova zona esportiva i escolar pel barri de la Farigola. La plaça del Riu Sec i la passarel·la de la Farigola preveuen la millora de la connectivitat entre àrees i conformar-se com a vestíbul d’accés als futurs equipaments. La plaça es composa de tres franges pavimentades que es pleguen per accedir a cota d’ascensor, estructurant l’espai. Queden separades per àmbits intersticials, amb talussos de zones verdes, d’estar i jocs infantils, que resolen la diferència de rasants per apropar-nos al barri residencial. La passarel·la, una estructura de dues bigues calaix, resol específicament la trobada amb els extrems: a la plaça, una plataforma és alhora mirador i accés a l’ascensor i l’escala, i al barri, creua per sobre del carrer F.Puig i les vies per buscar la rasant de la carretera de Barcelona.
 2. Remodelling of Paral·lel Avenue

  Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Montserrat Periel i Piquer

  Remodelling of Paral·lel Avenue

  La revitalització de l’Avinguda Paral·lel de Barcelona és el punt de partida per la remodelació d’aquest eix urbà, ubicat en el límit de tres districtes, Ciutat Vella, Eixample i Sants-Montjuïc. La intervenció millora la connectivitat peatonal, tant transversal com longitudinal, i crea nous espais d’ús públic. La ubicació del carril bicicleta a l’eix de l’Avinguda, limitat per un parterre longitudinal i un separador asimètric de cautxú a mode de vorada, fracciona la calçada, minimitza el seu impacte i incorpora els nous passos de vianants de gran dimensió. Les noves places en les trobades amb l’Eixample creen un espai únic, receptacle d’activitats, que es conforma en tres àmbits peatonals en integrar la xarxa vial. Un paviment de granit amb junts continus entre àmbits permet reconèixer el caràcter propi del conjunt de l’espai. La unitat del conjunt es reforça amb una malla de punts de il·luminació que resulta de la col·locació de la columna multifuncional Paral·lel.
 3. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Remodelling of Paral·lel Avenue

  Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Montserrat Periel i Piquer

 4. Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Vallès)

  Plaça del Riu Sec and La Farigola Walkway

  Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Montserrat Periel i Piquer, Manuel Reventós i Rovira

Bibliography

Societies