Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio
How to get there

In Pictures

 • Planells House

 • Planells House

 • Planells House

 • Planells House

 • Planells House

 • Planells House

 • Planells House

 • Planells House

 • Planells House

 • Planells House

 • Planells House

 • Planells House

 • Planells House

 • Planells House

Memory

L’edifici és el resultat d’una successió de diversos programes, tots proposats pel contractista Eveli Planells. La primera proposta consistia en un habitatge unifamiliar, i Jujol recrea les formes de la Pedrera per convertir l’edifici en el sòcol d’una gran estàtua de la Mare de Déu. El segon encàrrec també és per a un habitatge unifamiliar, en aquest cas per a un metge, però finalment el contractista decideix vendre’s una part del solar i construir un edifici d’habitatges a la resta. S’utilitza el sistema dúplex per contrarestar l’escassa superfície del solar i incrementar els habitatges en una tercera part. El projecte de Jujol incorporava un àtic destinat a un germà de Planells, amb una banda de tribunes a la façana que sostenien una cúpula amb l’anagrama marià. L’edifici realment executat, fins al segon pis, enllaça més amb la retòrica del racionalisme emergent que no pas amb les formes heretades del modernisme.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Situat en un petit solar en cantonada de l’avinguda diagonal de Barcelona amb el carrer Sicília, l’edifici neix de l’encàrrec de Evelí Planells, contractista, l’any 1922. És el tercer projecte elaborat per Jujol al client. En una primera fase es proposava una vivenda unifamiliar amb jardí per a un metge, però finalment el contractista optà per vendre la meitat del solar, fet que empenyé a Jujol a fer una segona proposta. Aquesta també era un habitatge unifamiliar, que s’entenia com un monument a la puríssima concepció, inspirat també en la idea que Gaudí havia proposat a la casa Milà. El projecte, però, tampoc convencé al contractista, que decidí fer un tercer encàrrec a Jujol, una casa de tres pisos per poder treure més rendiment al solar. La casa, constava d’entresol i principal i s’optà per la tipologia dúplex per treure partit de les reduïdes dimensions de la parcel·la. El projecte de Jujol incorporava també un altell per al germà de Planells que era pintor, amb una banda de tribunes a la façana que sostenien la cúpula amb l’anagrama marià. Jujol només construí les dues primeres plantes del projecte que fou conclòs més tard. Malgrat els canvis d’us que ha patit i la duresa de les construccions veïnes, l’edifici s’ha mantingut sempre amb aquesta sensació de fragilitat i serenor, arremolinat pel transit, a la cantonada.

Author: Manuel Julià

Authors

How to get there

On the Map