Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

 • Casa Planells

 • Casa Planells

 • Casa Planells

 • Casa Planells

 • Casa Planells

 • Casa Planells

 • Casa Planells

 • Casa Planells

 • Casa Planells

 • Casa Planells

 • Casa Planells

 • Casa Planells

 • Casa Planells

 • Casa Planells

Memòria

L’edifici és el resultat d’una successió de diversos programes, tots proposats pel contractista Eveli Planells. La primera proposta consistia en un habitatge unifamiliar, i Jujol recrea les formes de la Pedrera per convertir l’edifici en el sòcol d’una gran estàtua de la Mare de Déu. El segon encàrrec també és per a un habitatge unifamiliar, en aquest cas per a un metge, però finalment el contractista decideix vendre’s una part del solar i construir un edifici d’habitatges a la resta. S’utilitza el sistema dúplex per contrarestar l’escassa superfície del solar i incrementar els habitatges en una tercera part. El projecte de Jujol incorporava un àtic destinat a un germà de Planells, amb una banda de tribunes a la façana que sostenien una cúpula amb l’anagrama marià. L’edifici realment executat, fins al segon pis, enllaça més amb la retòrica del racionalisme emergent que no pas amb les formes heretades del modernisme.

Autor: Maurici Pla

Font: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Situat en un petit solar en cantonada de l’avinguda diagonal de Barcelona amb el carrer Sicília, l’edifici neix de l’encàrrec de Evelí Planells, contractista, l’any 1922. És el tercer projecte elaborat per Jujol al client. En una primera fase es proposava una vivenda unifamiliar amb jardí per a un metge, però finalment el contractista optà per vendre la meitat del solar, fet que empenyé a Jujol a fer una segona proposta. Aquesta també era un habitatge unifamiliar, que s’entenia com un monument a la puríssima concepció, inspirat també en la idea que Gaudí havia proposat a la casa Milà. El projecte, però, tampoc convencé al contractista, que decidí fer un tercer encàrrec a Jujol, una casa de tres pisos per poder treure més rendiment al solar. La casa, constava d’entresol i principal i s’optà per la tipologia dúplex per treure partit de les reduïdes dimensions de la parcel·la. El projecte de Jujol incorporava també un altell per al germà de Planells que era pintor, amb una banda de tribunes a la façana que sostenien la cúpula amb l’anagrama marià. Jujol només construí les dues primeres plantes del projecte que fou conclòs més tard. Malgrat els canvis d’us que ha patit i la duresa de les construccions veïnes, l’edifici s’ha mantingut sempre amb aquesta sensació de fragilitat i serenor, arremolinat pel transit, a la cantonada.

Autor: Manuel Julià

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa