Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

How to get there

In Pictures

Memory

Les recomanacions del programa funcional i les característiques dels terrenys han donat lloc a un edifici extens i de poca alçada, que s'integra en el paisatge agrícola de l'altiplà sobre el riu Ebre i a les restes de muralla que coronen la vila de Móra.

Les unitats d'hospitalització se situen orientades al sud o llevant, al voltant de patis enjardinats als quals els malalts poden accedir amb rampes suaus i gaudir de la seva presència des de les habitacions.

Els serveis de bugaderia, cuina, calderes, etc. se situen en la façana nord, al voltant d'un pati de serveis tancat i al marge de la circulació general de l'hospital.

La resta de serveis hospitalaris ocupa un bloc compacte amb façana a ponent i cap a uns patis interiors amb cobertes elevades i inclinades sobre puntals. Aquest cos longitudinal de tres plantes i revestit de maó pintat de blanc, és la façana urbana del conjunt. En les unitats d'hospitalització es manté el color marró del maó, semblant al dels camps de cultiu contigus.

Author: Martínez Lapeña-Torres Arquitectos

L’hospital adopta una configuració extensa i de poca alçària a causa de les característiques del programa funcional i dels terrenys que ocupa. La façana de llevant, que dóna al riu Ebre, rep un tractament fragmentat per tal d’evitar la visió de l’hospital en tota la seva dimensió. El Centre d’Assistència Primària és col·locat a la part central per a tallar la dimensió més llarga de l’edifici i evitar la percepció contínua de tota la seva longitud. Les unitats d’hospitalització estan orientades a les millors vistes, cap al sud o a llevant. Els serveis, com ara la bugaderia, les cuines o les calderes, estan disposats a la façana nord, al voltant d’un pati tancat i al marge de la circulació general de l’hospital. La resta de serveis hospitalaris es troben en un bloc compacte amb façana a ponent i a uns patis interiors. La disposició de les diferents àrees té en compte les interrelacions i les circulacions que les connecten. Tot l’edifici és construït amb materials del país i sistemes constructius tradicionals, que eviten uns elevats costos de manteniment i resulten idonis per resoldre un programa complex com és el d’un hospital. La planta segona té una alçària més gran que les altres perquè incorpora una càmera per al pas de conductes.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Instal·lació sanitària d'àmbit intercomarcal situada en un lloc privilegiat de la població i amb dues orientacions ben diferenciades. La façana sud mostra una composició lineal on domina la horitzontalitat, només trencada per petites fragmentacions dels volums amb la intenció de propiciar un canvi d'escala. A la façana oposada, on s'ubiquen les unitats d'hospitalització, hi trobem una disposició "en pinta" i un canvi de material que afavoreixen la integració amb l'entorn. El tractament d'alguns elements de disseny guarda analogia amb el CAP de Gandesa, també dels mateixos autors. Proposat com un model d'edifici hospitalari obert i de desenvolupament extensiu, aquest centre va ser reconegut amb el Premi FAD d'Arquitectura, l'any 1988.

Author: Antoni López Daufí

Source: Guia d'Arquitectura de la Demarcació de l'Ebre

Authors

How to get there

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Móra d'Ebre County Hospital

  Martínez Lapeña-Torres Arquitectos, José Antonio Martínez Lapeña, Elías Torres Tur

  Móra d'Ebre County Hospital

  Les recomanacions del programa funcional i les característiques dels terrenys han donat lloc a un edifici extens i de poca alçada, que s'integra en el paisatge agrícola de l'altiplà sobre el riu Ebre i a les restes de muralla que coronen la vila de Móra. Les unitats d'hospitalització se situen orientades al sud o llevant, al voltant de patis enjardinats als quals els malalts poden accedir amb rampes suaus i gaudir de la seva presència des de les habitacions. Els serveis de bugaderia, cuina, calderes, etc. se situen en la façana nord, al voltant d'un pati de serveis tancat i al marge de la circulació general de l'hospital. La resta de serveis hospitalaris ocupa un bloc compacte amb façana a ponent i cap a uns patis interiors amb cobertes elevades i inclinades sobre puntals. Aquest cos longitudinal de tres plantes i revestit de maó pintat de blanc, és la façana urbana del conjunt. En les unitats d'hospitalització es manté el color marró del maó, semblant al dels camps de cultiu contigus.
 2. FAD Award

  Award-Winner / Winner. Category: Buildings of new plant for public use
 3. FAD Award

  Award-Winner / Winner. Category: Architecture Great Prize
 4. EU Mies Award

  Nominated