Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

L'edificació s'ha erigit en un solar qualificat d'equipament pel Pla General Metropolità situat a la intersecció dels carrers de Washington i Cristòfor Colom, a una zona de caràcter residencial i de baixa densitat.
El terreny té un pendent mitjà en sentit longitudinal del 14% i confronta el costat nord amb una futura zona de parc lineal que uneix el carrer de Santa Eulàlia i el carrer del Nord. En sentit transversal, el pendent arriba a l'1 Oo/o pel costat que dona al carrer de Cristòfor Colom. Pel costat oest limita amb el mur que tanca una edificació unifamiliar aïllada. Tenint en compte la situació urbana i les condicions del solar, tant pel que fa a les dimensions com a la topografia, s'ha intentat col·locar el pavelló en una cota que permetés l'accés a peu pel nivell més baix del solar i que al mateix temps aconseguís que el volum emergent per sobre dels carrers que l'envolten mantingués una similitud amb les construccions veïnes, de baixos i dues plantes en general. Aquest plantejament incrementa l'excavació que cal fer, però minimitza l'impacte de l'edifici sobre l'entorn urbà proper.
L'accés es realitza per la cantonada sud-oest, on conflueixen els carrers de Washington i Cristòfor Colom: es configura a través d'una petita porxada de doble alçada, protegida per la coberta, i permet el pas a nivell de la cota del carrer, que és la mateixa en què queden el vestíbul i la pista esportiva. Des d’aquest vestíbul es distribueixen separadament les circulacions d’espectadors i esportistes cap a la graderia i les zones de vestuaris. Els serveis per al públic, la consergeria, els vestidors d’àrbitres, així com un magatzem i una sala d’instal·lacions s’ubiquen en aquesta planta.
A la primera planta es disposen quatre vestidors col·lectius, i un està adaptat amb accessos des d'un passadís on es troben les taquilles i que té una sortida al passatge exterior que separa l'edifici de la construcció veïna. Aquesta planta també és accessible als espectadors per mitjà d'una escala que comunica amb un balcó situat sobre la pista, que alhora té la funció de manteniment i recollida de la graderia retràctil de la planta baixa.
La zona de pista i graderia es troba a la planta baixa, amb una coberta amb tres lluernes orientades al nord coincidents amb la posició de les encavallades de l'estructura. També s'han disposat obertures laterals protegides amb llistons de fusta.
Cal destacar que el pavelló s'ha ubicat deixant una franja de separació tant amb la parcel·la veïna com amb el futur parc lineal, que s'obrirà pel costat nord del solar. Aquests passos exteriors són accessibles únicament per a manteniment i com a sortides d'emergència. S'ha obert també un accés per al manteniment de la pista al carrer de Washington, al punt de coincidència amb la cota del carrer, dotada del gual corresponent.

Aquest projecte respon a la necessitat de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet de disposar d'un pavelló adaptat a la normativa i a la grandària de pista prescrit pel Consell Català de l'Esport de la Generalitat de Catalunya. per a un Pavelló bàsic poliesportiu de t1po PAV-1.

L'edificació s'ha erigit en un solar qualificat d'equipament pel Pla General Metropolità situat a la intersecció dels carrers de Washington i Cristòfor Colom, en una zona de caràcter residencial i de baixa densitat.

El terreny té un pendent mitjà en sentit longitudinal del 14% i confina al costat nord amb una futura zona de parc lineal que uneix el carrer de Santa Eulàlia i el carrer del Nord. En sentit transversal, el pendent arriba a l'1 Oo / o pel costat que dóna al carrer de Cristòfor Colom. Pel costat oest limita amb el mur que tanca una edificació unifamiliar aïllat. Tenint en compte la situació urbana i les condicions del solar, tant pel que fa a les dimensions com a la topografia, s'ha intentat col·locar el pavelló en una cota que permetés l'accés a peu pel nivell més baix del solar i que al mateix temps aconseguís que el volum emergent per sobre dels carrers que l'envolten mantingués una similitud amb les construccions veïnes, de baixos i dues plantes en general. Aquest plantejament incrementa l'excavació que cal realitzar, però minimitza l'impacte de l'edifici sobre l'entorn urbà pròxim.

L'accés es realitza per la cantonada sud-oest, on conflueixen els carrers de Washington i Cristòfor Colom: es configura a través d'un petit porxada de doble alçada, protegit per la coberta, i permet el pas a nivell de la cota del carrer, que és la mateixa en què queden al vestíbul i la pista esportiva. Des d'aquest vestíbul es distribueixen separadament les circulacions d'espectadors i esportistes cap a la graderia i les zones de vestidors. Els serveis per al públic, la consergeria, els vestidors d'àrbitres, així com un magatzem i una sala d'instal·lacions s'ubiquen en aquesta planta.

A la primera planta es disposen quatre vestidors col·lectius, i un d'ells està adaptat amb accessos des d'un passadís en què es troben les taquilles i que té una sortida al passatge exterior que separa l'edifici de la construcció veïna. Aquesta planta també accessible als espectadors per mitjà d'una escala que comunica amb un balcó situat sobre la pista, que alhora té la funció de manteniment i recollida de la graderia retràctil de la planta baixa.

La zona de pista i graderia es troba a la planta baixa, amb una coberta amb tres lluernes orientats al nord coincidents amb la posició de les armadures de l'estructura. S'han disposat també obertures laterals protegides amb llistons de fusta.
Cal destacar que el pavelló s'ha ubicat deixant una franja de separació tant amb la parcel·la veïna com amb el futur parc lineal, que s'obrirà pel costat nord del solar. Aquests passos exteriors són accessibles únicament per a manteniment i com a sortides d'emergència. S'ha obert també un accés per al manteniment de la pista al carrer de Washington, en el punt de coincidència amb la cota del carrer, dotada del gual corresponent.

Autor: Carlos Llinàs Carmona

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.