Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Martí Sanz Ausàs

Memory

Martí Sanz Ausàs (Barcelona 1974) Arquitecte, combina l’activitat professional amb la docència, Professor de Projectes a l’ETSAB des de l’any 2007 i la recerca, Màster en Teoria i Pràctica del Projecte Arquitectònic per la UPC 2008-09). La seva obra, d’edificació, paisatge i disseny tant d’àmbit públic com privat, ha estat premiada, publicada i exposada. 2006 Finalista Premis FAD de Ciutat i Paisatge 2007 1er Premi d’opinió dels Premis FAD d’Arquitectura. 2008 Seleccionat per l’Exposició Jovenes Arquitectos Españoles (JAE). 1er Premi de la 2ona Triennal del Baix Llobregat, Alt Penedès i Garraf en la categoria d’Habitatges. Obra Finalista als Premis Catalunya Construcció. 2011 1er Premi Triennal d’Arquitectura Maresme en la categoria de Paisatge 2012 Obra seleccionada als Premis FAD d’Arquitectura. Obra seleccionada a la 7ena Biennal Europea de Paisatge. 2015 1er Premi del jurat i de l’opinió dels Premis FAD en la categoria d’Intervencions Efímeres.

Works

On the Map

Constellation

Cronology

  1. Municipal Swimming Pools

    Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Claudi Aguiló Riu, Martí Sanz Ausàs

    Municipal Swimming Pools

    Donades les reduïdes dimensions del solar, l’objectiu principal del projecte és el disseny d’una construcció compacta, que redueixi la volumetria potencial de l’equipament de gran superfície i que englobi, en una única forma, la diversitat del programa (piscines lúdiques + piscina competició amb graderies + sales de fitness + vestidors + bar + zones d’estètica + administració). Paral•lelament i utilitzant sistemes constructius contemporanis, la pell exterior expressa, mitjançant una finestra repetida, la variabilitat del seu interior. El projecte deambula i es recrea entre la unicitat i la variabilitat.
  2. NA House

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

    NA House

    l projecte adopta la tipologia urbana dominant en l’entorn immediat, la qual es caracteritza per situar-se pròxima al límit de parcel•la que dona al carrer i per esgotar l’amplada edificatòria per tal de compactar l’edificació i maximitzar el jardí posterior. D’aquesta manera, s’aprofita l’alçada en que es situa l’edificació per gaudir de les vistes de l’horitzó i per albergar en el jardí una piscina relacionada amb la vida més extrovertida dels seus habitants. Simultàniament, el projecte introdueix un pati en el cos edificat de dues alçades, el qual en planta baixa queda tancat en els seus quatre costats i en planta primera és una U oberta orientada al sud. Aquest pati opera de la següent manera: - Elimina la dicotomia casa-jardí, introduint un espai entremig que des-densifica l’espai interior i allarga la vivència de la casa. - Introdueix llum i ventilació en la part central de l’edificació. - Resol els problemes de privacitat creant un espai íntim i protegit de les mirades veïnes. - Permet semi-soterrar l’edificació ja que les façanes laterals de la casa poden ser cegues per contenir terres i per tant, seguir les rasants actuals i per evitar la necessitat d’obrir finestres cap a les façanes veïnes.
  3. AD House

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

    AD House

    Es proposa una organització del programa centralitzant les dependències menys privades de la casa en la primera planta introduint un pati-terrassa ventilat, el qual permet orientar la sala d’estar a sud i al mateix temps il·luminar el pis inferior on se situen un aparcament exterior, un espai polivalent i els dormitoris. En planta segona, se situa el dormitori principal a manera de suite. Construcció: Estructura vertical d’acer amb unions soldades a taller i muntada i cargolada en obra, amb sostres de fusta amb bigues microlaminades i taulers contraxapats tipus Kerto. Tancament exterior ceràmic amb acabat arrebossat i pintat, amb una protecció de lamel·les de fusta ventilades en les cares exposades a la radiació solar directa. Les coberta no transitables són enjardinades amb plantes de baix manteniment i les transitables són amb lamel·les de fusta ventilades.
  4. El Turó del Sastre Park

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

    El Turó del Sastre Park

    El parc s’estructura mitjançant dos tipus de recorreguts: els responsables de la connectivitat directa entre la ciutat i el parc i els que ordenen els recorreguts a través del paisatge, enllaçant les diferents zones d’estar per arribar als punts més significatius. També es pot explicar la diversitat de recorreguts atenent a la diversitat de materials que els formen. Cada tipus de paviment correspon a un diferent recorregut amb una funció diferent dins el conjunt de la intervenció. Els recorreguts de connectivitat urbana es concreten amb materials d’origen mineral. Els recorreguts propis de la part alta del Parc del Turó del Sastre es defineixen amb materials d’origen vegetal.
  5. Pere IV Secondary School

    MIM-Arquitectes, Mariona Benedito Ribelles, Martí Sanz Ausàs

    Pere IV Secondary School

    L’edificació té una forma rectangular que situant-se enganxada a la mitgera nord-oest i paral·lela al carrer Batista aconsegueix completar l’edificació de l’illa, crear una continuïtat urbana al carrer Batista i formalitzar la cantonada amb el Camí Antic de València. Així mateix, l’edifici té una alçada adequada a l’amplada del carrer Batista (10m.) i crea una continuïtat amb l’edifici de la Cooperativa de Justícia i Pau, el qual té una alçada similar. Mitjançant el buidat de la forma, el projecte genera 2 patis que, a més de dotar de llum i ventilació a les aules, crea un distanciament amb els habitatges del carrer Batista i, d’aquesta manera, aconsegueixen la óptima privacitat per exercir la seva activitat. Finalment, amb la intenció de crear un espai d’accés protegit de l’aigua, el projecte practica un tercer buidat en cantonada que fa d’acollida i configura el perfil de l’edifici.
  6. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture

    FAD Award

    AD House

    DataAE, Claudi Aguiló i Aran, Martí Sanz Ausàs

  7. 79 Habitatges amb Protecció al Saló Central

    Estudio Herreros, MIM-Arquitectes, Mariona Benedito Ribelles, Juan Herreros, Jens Richter, Martí Sanz Ausàs

    79 Habitatges amb Protecció al Saló Central

    The programme, comprised of protected, affordable and mixed social housing, requires the available volume to be almost completely filled. This limitation alonside the self-imposed requirements of efficiency and simplicity, poses a challenge in building a project with some added value. An investigation was carried out to find the hidden potential of a proposal that is pragmatic but also sensitive to subtle external stimuli. A 12 housing units floor plan is drawn that uses up the limited connection space by introducing a trough-vestibule with a single central core containing two intertwined stairs, two elevators and two installation cores. This leaves us with a single through-vestibule and a single service core on the ground floor affecting the clarity of the retail space and the underground parking garage. With regard to the dwellings, the living rooms and bedrooms are outward-facing, while the kitchens, bathrooms and hallways face the walkways shared by each group of three neighbours. From this layout, which solidifies the available volume, subtraction operations are performed that wittle away the volume to generate a new morphology with generous collective and individual terraces, facilitating cross ventilation and diagonal views by lightening the original density and orienting the building towards its most attractive landscapes. The exterior facades are repetitive, clad in industrial ventilated panels. They feature large groupes of windows with an accentuated horizontal dimension that simplify the appearence of the building (fortunately surrounded by públic space) and give it a certain monumental quality. Colour is an important ingredient of this distinctive silhouette, with a playful range of green hues that respond to the possibilities of the surroundings. The facades of the patios and walkways are in very bright and luminous colours, combining two similar hues to create a vibrancy that enhances their joyfulness. The materials employed give it an almmost picturesque quality though the use of lattice, tiles and floorings that create a herringbone patern widely seen in the Mediterranean tradition. Inside the dwellings, the joinery enhances a desired "balcony" effect that significantly expands the interior space.
  8. FAD Award

    Shortlisted. Category: Architecture

    FAD Award

    Pere IV Secondary School

    MIM-Arquitectes, Mariona Benedito Ribelles, Martí Sanz Ausàs

  9. FAD Award

    Award-Winner / Winner. Category: Architecture

    FAD Award

    79 Habitatges amb Protecció al Saló Central

    Estudio Herreros, MIM-Arquitectes, Mariona Benedito Ribelles, Juan Herreros, Jens Richter, Martí Sanz Ausàs

Societies