Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Edifici Collage

  • Edifici Collage

  • Edifici Collage

  • Edifici Collage

  • Edifici Collage

  • Edifici Collage

  • Edifici Collage

  • Edifici Collage

  • Edifici Collage

  • Edifici Collage

  • Edifici Collage

  • Edifici Collage

  • Edifici Collage

  • Edifici Collage

Memory

L’Edifici Collage - Centre cultural Teresa Pàmies - és una arquitectura de proximitat, connectada amb el paisatge urbà i les necessitats socials de la ciutat de Barcelona. Un projecte de ciutat vertical organitzat per estrats horitzontals, on cada una de les plantes té relació amb les altres per mitjà de perforacions i buits . Un edifici d’equipaments que agrupa diversos usos: una escola bressol, una biblioteca, una ludoteca, un centre cívic i una sala d’actes. Cinc programes que demanen una relació estreta amb l’exterior però comparteixen una sola planta baixa. Aquesta es converteix en un lloc cívic permeable i actiu, que connecta la ciutat circumdant amb l’edifici i el parc a l’interior de l’illa. El resultat és un collage de diferents parts, un passeig seqüencial d’episodis urbans.

Source: Mostres d'arquitectura

Un mur cortina de sis plantes de vidre transparent entre mitgeres emmascara un edifici molt complex, que superposa tres programes completament independents amb una planta d’accés comú que s’estén fins a un jardí interior que ocupa la resta de la parcel·la. Al soterrani hi ha un centre cívic. Sobre l’accés, una guarderia i, sobre aquesta, una biblioteca. La biblioteca, el programa amb més afluència de públic, queda connectada amb l’accés mitjançant un sistema d’ascensors exprés que es marca a la façana del carrer Comte d’Urgell. L’edifici, molt porós, comprèn al seu si una sèrie d’espais molt bells que organitzen els diversos programes: el centre cívic respira per un pati enjardinat sobre el qual plana el volum de l’auditori, que singularitza l’accés i obre molt bé les vistes des del carrer al pati interior. La guarderia s’obre a una terrassa en alçada, de dues plantes d’altura,oberta a l’interior de l'illa. Queda caracteritzada per una sèrie de parets amb aplacat de rajola ceràmica de diversos colors. El pati configura un veritable parc elevat. La biblioteca es disposa a les quatre plantes superiors. Contra el carrer Comte d’Urgell s’obren dues dobles alçades que donen als espais interiors una relació molt singular amb el carrer. Queda organitzada mitjançant un atri a triple alçada il·luminat zenitalment, un espai molt vertical que configura un món interior ric i interessant. El dinamisme caracteritza tots els espais, que no es poden visitar seqüencialment ja que cada programa està dissenyat per a un tipus d’usuari específic, amb requeriments de privacitat diferents. Cal remarcar el disseny de l’auditori de la planta baixa, amb un pati de butaques en pendent que serveix de coberta al pati del centre cívic. Tot el mobiliari ha estat dissenyat o triat pels arquitectes.

Author: Jaume Prat

Source: APP BCN Arquitectura

L'edifici collage és una arquitectura de proximitat, connectada amb el paisatge urbà i les necessitats socials de la ciutat de Barcelona. Un projecte de ciutat vertical organitzat per estrats horitzontals en que cada una de les plantes té relació amb les altres per mitja de perforacions i buits. Un edifici d'equipaments que agrupa diversos usos: una escola bressol, una biblioteca, una ludoteca, un centre cívic i una sala d'actes. Cinc programes que demanen una relació estreta amb l’exterior però amb una sola planta baixa. El resultat, un collage de parts i d'episodis urbans diferents.

Author: Rahola Vidal Arquitectes

Authors

On the Map