Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

  • Marta Mata Infant and Primary School

Memory

L’escola remata una urbanització d’unifamiliars assumint la seva condició d’edifici públic vertebrador i defineix una gran façana com final de l'eix central del barri, on se situa l'accés de primària. Els accessos de parvulari i primària se situen a diferent nivell aprofitant la topografia del lloc. El parvulari se situa a la cota inferior, amb un accés directe als patis interiors oberts, i l'accés a primària se situa una planta per sobre, on està el pati principal del centre. El programa s’organitza d'una manera molt compacta alliberant al màxim el solar, no molt gran. Els espais docents se situen a banda i banda del corredor central, que es puntua amb obertures que l’il·luminen i generen espais informals de relació. Tota la construcció s'industrialitza: estructura, panells, finestres i proteccions solars. El centre s’ha bastit amb rapidesa i un millor control dels acabats. Els panells de façana són un disseny propi que millora la qualitat i el comportament d'aquest tipus d'elements.

Source: Mostres d'arquitectura

El solar on s'ubica la nova escola Marta Mata remata una urbanització de recent creació i l'articula amb una zona d'habitatges unifamiliars consolidada i una zona industrial separada del nou centre docent per una zona verda. En aquesta posició, l'edifici se situa en relació a aquesta nova urbanització, seguint les seves directrius volumètriques i situant l'accés de primària com final de l'eix / rambla central definit en el planejament. Aprofitant el desnivell del terreny, se separen els accessos de parvulari i primària. L'accés al parvulari se situa en la cota inferior, amb un accés directe als patis interiors oberts, i l'accés a primària se situa una planta per sobre, en relació amb un ampli espai obert al carrer. Aquesta disposició de volums i accessos ens permet organitzar el programa d'una manera molt compacta i que allibera al màxim el solar, no molt gran. La planta de l'edifici és una revisió de l'esquema ja assajat en els instituts d'Artés o de Girona: un passadís central amb espais docents a banda i banda, i amb obertures que puntuen el recorregut, il·luminen i generen espais informals de relació. Tota la construcció s'industrialitza buscant la màxima qualitat d' elaboració en taller de les peces, tant de l'estructura portant com els panells de façana. Aquesta característica ha permès que es construeixi el centre amb molta rapidesa i amb un millor control dels acabats. Els panells pesats de la façana són un disseny propi que millora la qualitat i el comportament d'aquest tipus d'elements. Les finestres i les proteccions solars són també elements complets industrialitzats que minimitzen els temps de posada en obra. Els patis s'escalonen buscant adaptar-se el màxim possible a la topografia original, generant-se unes terrasses formades per grades i a les que s'accedeix per rampes. Aquestes terrasses es relacionen directament amb les cotes respectives de primària i infantil. La posició de les pistes i de l'edificació, tenen en compte l'ampliació prevista per a una fase posterior, que connecta amb l'edifici actual en el seu nucli de circulacions verticals.

Author: Estudi Massip-Bosch Arquitectes (EMBA)

Authors

On the Map