Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

  • Faculty of Law of the UB

Memory

La configuració de l’edifici adopta criteris de claredat i economia en funció del breu termini imposat per la redacció del projecte i la seva construcció. La discriminació entre les funcions docents i les funcions representatives queda reflectida en la composició formada per dos cossos. El cos de l’aulari, de dues plantes, se situa en paral·lel a l’avinguda Diagonal, amb tres patis de llum a la banda central. El cos que allotja les funcions administratives i d’estudi té cinc plantes i se situa en sentit perpendicular. La planta baixa, que només conté aules a la banda posterior, comunica tots dos cossos en un únic espai de circulació. L’estructura de tot l’edifici, d’acer laminat, forma un mòdul regular de 6,20 x 3,84 metres, que es dobla a les estances que requereixen més superfície. L’edifici aplica uns criteris d’economia constructiva que renoven les pautes aplicades a Catalunya per la primera generació d’arquitectes moderns.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Estilísticamente el edificio se encuentra plenamente vinculado a los principios de De Stijl y la arquitectura de Mies, concretamente el campus del IIT de Chicago. A menudo se ha valorado como el mejor ejemplo de la arquitectura del Movimiento Moderno en Cataluña y el que mejor cualifica la línea racionalista comprometida con la tecnología. Por exigencias de calendario, esta obra se llevó a cabo en un tiempo récord, apenas un año entre proyecto y construcción. El proyecto se concibió y plasmó en un mes y medio, resolviendo hasta el máximo cualquier elemento que pudiera crear una duda en la obra. El edificio se compone de dos volúmenes perpendiculares. Uno horizontal y otro vertical, que divide el horizontal por la mitad. El horizontal contiene las aulas y la zona representativa, y el vertical la zona administrativa y los seminarios. La zona de aulas está formada por dos cuerpos paralelos, separados por tres patios interiores; mientras que la zona representativa tiene una forma más dinámica a causa de las diversas funciones que alberga. Desde la entrada, un amplio corredor, que atraviesa el vestíbulo de acceso, ejerce el papel de eje de la composición, situándose a su derecha un patio interior acristalado. La estructura consiste en un entramado metálico de pilares y jácenas. En el volumen horizontal se alternan módulos simples de 6,20 x 3,84 con dobles de 12,40 x 3,84, los últimos corresponden a las aulas y los primeros a los elementos de circulación. En el volumen vertical todos los módulos son iguales —de 6,20 x 5,76—. La sala de actos, de mayor altura, se cubre con pórticos metálicos de 17 m de luz. Esta sala se cierra por tres lados con una pared revestida de granito rojo, que adopta la forma de U con la abertura acristalada orientada a norte. La plástica del edificio se ha confiado a la retícula de la estructura, que se deja vista en su mayor parte, cerrando los vanos con paredes revestidas de gres blanco. En los remates de las fachadas se han dispuesto unos frentes de aluminio estriado que conforman los goterones y resuelven las entregas de la cubierta.

Author: Xavier Llobet i Ribeiro

Source: DOCOMOMO Ibérico

Authors

On the Map