Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

* If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

How to get there

In Pictures

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

  • Barcelona Botanical Garden

Memory

The Barcelona Botanic Garden extends along the upper side of the Montjuïc mountain that overlooks Barcelona, and holds spectacular views over the city. It is a garden where plant species from areas of the world with a Mediterranean climate live together, sorted by geographical area. Therefore, the species found there adapt quite well to the city and can be exhibited outdoors. The garden is created by accommodating a geometry of paths that cross each other forming triangles (you can clearly distinguish a main circuit that makes the visit very easy) adapted in a very natural way to an uneven slope. This powerful geometric order served the architects to organise the entrance park, and will be replaced, over time (already happening in some areas of the park) by a vegetal order that is the result of an intelligent planting of undergrowth, bushes and trees that will grow over time and give the whole set a natural order as logical as the artificial one. The two currently coexist perfectly in various areas of the park. The palette of artificial materials is basic: wooden fences, rusted iron and concrete. The auxiliary buildings are also built with these materials. The beautiful high school that crowns the park should be highlighted, a prism that levitates a few metres from the ground and that leaves a rusty iron window as a privileged vantage point of the city. The complex constitutes one of the most beautiful urban spaces in the city, and the multiplicity of routes created by its geometry of paths makes it a very pleasant place for a long stay.

Author: Jaume Prat Ortells

Source: APP BCN Arquitectura

The Botanical Garden is built on an area of about 14 hectares on the Montjuïc mountain, in front of the Olympic Ring, on land that for the last hundred years was a dumping ground for all kinds of waste. For this reason, funds were requested from the European Community to recycle this old landfill and turn it into the new Botanical Garden of Barcelona. The project is carried out entirely with strict criteria of sustainability and elimination of physical barriers. To build the new topography, the reinforced earth of the mountain itself is used, recyclable and ecological materials are used for the fence, etc. An integral irrigation system that from the central computer activates the different electro-valves through a radio transmitter, assisted by photovoltaic energy also by the lighting of the emergency lighting. Obviously, all the planting criteria, by grouping plants from areas with similar climates, are also carried out in a sustainable way by bringing together the homoclimatic Mediterranean flora, California, Chile, South Africa, Australia and our eastern and western Mediterraneans. The layout of the garden is based on botanical issues of ecosystems, using the concept of morphological convergence. The aim is to turn it into a tool of great scientific, pedagogical and leisure value. The method adopted, which in a certain way can be described as ultra-artificial, ends up assuming the fractal dimension of nature itself, achieving a synthesis between the ecological balance of the plantations and the artificiality that the built infrastructure gives to the territory. The logical intervention occurs without scale. The final dimension of the interventions is unrelated to the project mechanisms, the initial layout and measurement are not necessary to deepen the project. It will be the use of the triangular mesh that will be faceting and fractalising the landscape while solving the complex demands of the project, drainage, circulation, irrigation... This will be the place itself, the one that provides the guidelines for the intervention, making its morphological and topographical conditions emerge and the forms of the new landscape.

Author: Carlos Ferrater i Lambarri

Authors

How to get there

On the Map

Constellation

Cronology

  1. Barcelona Botanical Garden

    Josep Lluís Canosa Magret, Carlos Ferrater i Lambarri, Bet Figueras

    Barcelona Botanical Garden

    The Barcelona Botanic Garden extends along the upper side of the Montjuïc mountain that overlooks Barcelona, and holds spectacular views over the city. It is a garden where plant species from areas of the world with a Mediterranean climate live together, sorted by geographical area. Therefore, the species found there adapt quite well to the city and can be exhibited outdoors. The garden is created by accommodating a geometry of paths that cross each other forming triangles (you can clearly distinguish a main circuit that makes the visit very easy) adapted in a very natural way to an uneven slope. This powerful geometric order served the architects to organise the entrance park, and will be replaced, over time (already happening in some areas of the park) by a vegetal order that is the result of an intelligent planting of undergrowth, bushes and trees that will grow over time and give the whole set a natural order as logical as the artificial one. The two currently coexist perfectly in various areas of the park. The palette of artificial materials is basic: wooden fences, rusted iron and concrete. The auxiliary buildings are also built with these materials. The beautiful high school that crowns the park should be highlighted, a prism that levitates a few metres from the ground and that leaves a rusty iron window as a privileged vantage point of the city. The complex constitutes one of the most beautiful urban spaces in the city, and the multiplicity of routes created by its geometry of paths makes it a very pleasant place for a long stay.
  2. Premi Ciutat de Barcelona

    Award-Winner / Winner. Category: Architecture and Urbanism

    Premi Ciutat de Barcelona

    Barcelona Botanical Garden

    Josep Lluís Canosa Magret, Carlos Ferrater i Lambarri, Bet Figueras

  3. FAD Award

    Award-Winner / Winner. Category: Outdoor Spaces

    FAD Award

    Barcelona Botanical Garden

    Josep Lluís Canosa Magret, Carlos Ferrater i Lambarri, Bet Figueras

  4. Building of the Botanical Institute of Barcelona CSIC

    Carlos Ferrater i Lambarri

    Building of the Botanical Institute of Barcelona CSIC

    L’edifici de l’ Institut Botànic, un centre dependent del Consell Superior d’Investigacions Científiques, es situa a la cota més alta del Jardí Botànic de Barcelona a la vessant de la muntanya de Montjuïc juntament amb l’Anell Olímpic. L’edifici s’orienta sobre l’ala nord-est del jardí, la zona dedicada als fitoepisodis del Mediterrani occidental i el Nord d’Àfrica, amb vistes sobre la ciutat de Barcelona. S’estructura com una línia horitzontal que interseca el terreny natural en pendent a manera de frontissa entre dues cotes topogràfiques. D’aquesta manera la secció permet organitzar els diferents programes amb accessos independents des de la carretera posterior i des de la trama de camins del jardí. L’ institut Botànic es desdobla en tres nivells diferenciats atenent el seu programa: – Un primer nivell subterrani ubicat al gran vas de formigó que configura els fonaments i que conté, amb una climatització específica, els dipòsits de plantes, llibres, el gran herbolari, així com les instal·lacions i la petita àrea de treball ambdues il·luminades i ventilades mitjançant patis. Aquesta planta actua com a contrapès estructural del mecanisme constructiu de les plantes superiors; un conjunt de pantalles, murs, jàsseres de formigó armat que organitzen el programa i sostenen el nivell intermedi a la cota del jardí i dels que se’n suspèn la planta superior a nivell de la plataforma d’accés i aparcament posterior. – En el nivell intermedi, comunicat amb la xarxa de camins del Jardí Botànic, s’ubiquen la sala polivalent i el Museu Salvador, l’àrea d’exposicions i la cafeteria-restaurant. Tots ells amb accés al públic que visita el Jardí. – En el nivell superior es situa l’àrea restringida destinada als científics; la biblioteca, les zones d’investigació i laboratoris i l’àrea d’administració. Les crugies de sis metres van adaptant-se a les diferents sol·licitacions estructurals i d’ il·luminació composant un continu en el que les volades es van fent més potents a mesura que la caiguda topogràfica del terreny es va accentuant. En la construcció s’utilitzen els mateixos materials ja presents en la construcció del jardí; el formigó vist i l’acer corten.
  5. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture

    FAD Award

    Building of the Botanical Institute of Barcelona CSIC

    Carlos Ferrater i Lambarri

  6. Extension of Barcelona's Botanical Garden

    Office of Architecture in Barcelona (OAB), Núria Ayala, Carlos Ferrater i Lambarri

    Extension of Barcelona's Botanical Garden

    The current program of uses envisages a substantial expansion of the Germplasm Bank, which represents a key piece in the Garden's conservation programs and the role it must assume in relation to the conservation of Catalan wild flora in the near future. The best and most logical solution seems to be the coverage of the unloading docks of the Garden maintenance building that we call Northern Semicircle, which is currently used for storage. This solution is possible from the enabling of the spaces for piling up material, substrates and machinery at the southern end of the Garden. It is proposed to cover the current unloading docks in such a way that an entire level is enabled, with the exception of the one located on the far right, since according to the elevations extracted from the last topographical survey by means of a small slope executed at the level of the lower path, it is possible to split the plant and thus locate a new space for a public use of the Garden. The incorporation of female staff in the maintenance tasks of the botanical garden made the forecasts that were established at the time in relation to the hygienic and work facilities insufficient. It was convenient to segregate a space for showers and changing rooms larger than the current one to separate the changing rooms from the sanitary ones. The coverage proposed there, proposed at the time in anticipation of the growth of the Garden's needs, seems uncomplicated since part of the screens and the foundation are pre-existing. Finally, other improvements are proposed for users in the use of the maneuvering and work yard such as, on the one hand, the paving of a perimeter concrete sidewalk in the previous circle and, on the other hand, the protection of the incident solar from the interior of the offices through a pergola, which also serves to travel from one space to the other without getting wet in case of rain.
  7. Extension of the Maintenance Building of Barcelona's Botanical Garden

    Office of Architecture in Barcelona (OAB), Núria Ayala, Carlos Ferrater i Lambarri

    Extension of the Maintenance Building of Barcelona's Botanical Garden

    Given the requirements from the Barcelona Botanic Garden for the expansion of the Germplasm Bank and a reorganisation of the work spaces, we plan to rationalise the uses of the current offices and colonise the northern semicircle (built on the irrigation water tank). In this way, we preserve the current footprint of the circular route in the landscape around the maneuvering area. The current program of uses envisages a substantial expansion of the germplasm bank, a key piece in the conservation programs of the garden and in the role it will play in relation to the conservation of Catalan wild flora in the near future. The best and most logical solution seems to be to cover the unloading docks of the Garden’s maintenance building, what we call northern semicircle, currently used for storage. This solution has been possible since spaces were created for the storage of materials, substrates and machinery at the southern end of the Garden. It is proposed to cover the current unloading docks in such a way that an entire level is enabled, except for the one located on the far right, given that, according to the levels extracted from the last topographical study, they allow through a small unevenness executed in the level of the lower path, split the plant and thus locate a new space for public use in the Garden. The inclusion of female personnel in the maintenance tasks of the botanical garden made the forecasts that were established at the time in terms of hygienic and work facilities insufficient. It was convenient to segregate a space for showers and changing rooms larger than the current one, in which the changing rooms were separated from the sanitary ones. The coverage that is proposed was already proposed at the time in anticipation of the growth of the needs of the Garden, which is why carrying out the work to adapt the building of the northern semicircle seems not very complex, given that part of the screens and of the foundation are pre-existing. On the other hand, we propose other improvements for users in the use of the maneuvering and work yard, which are to pave a concrete sidewalk in the inner circle and to protect the offices from solar incidence through a pergola, so that you can move from one space to another without getting wet in the event of rain.