Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

* If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

How to get there

In Pictures

Memory

The Golferichs House, commonly known as the "Chalet", was designed in 1901 by the architect Joan Rubió i Bellver as a residence for Mr. Macari Golferichs. This was one of his first experiences on single-family housing, which would later become one of the main constants of his work, with examples such as the Roviralta House of 1913, or the Pardals Tower of 1919. The alteration caused by the construction of the annex building and the change of a residential use to that of an educational centre was quite obvious and was one of the main points to be resolved in the proposal. Built modestly in its materials and structural systems, it collapsed the reading of the Golferichs House as a villa from the beginning, that is, as a building free from three of its sides. This building not only prevented the contemplation and perimeter of the House, but also eliminated the important eaves and made it impossible to access the small backyard. One of the first objectives was, therefore, to return the original appearance to the Chalet. To this end, the rear section of the annex building was demolished, and a new communications core was rebuilt. Action at this point was valued as fundamental as it would establish the future relationship between the two buildings. The new staircase is attached to the partition and the services are concentrated around it. This solution frees up the maximum surface area on the floor and allows a very transparent façade. On one hand, this makes it possible to incorporate the new wall of the staircase, the existing partition, and the building’s façade within the same arrangement system; on the other hand, the desired visual relationship of each lobby with the Golferichs House. The Eixample’s traditional typology, where the light galleries open onto the backyard, was recovered here due to the need to rebuild a new façade and give a new access to the building. Inside the Golferichs House, which was badly damaged and deteriorated in many places, the spatial and distributive structure where the different rooms were arranged around a central core was especially valued, causing a series of visuals and transparencies. While most elements such as ceilings, eaves, stairs, sgraffito, etc., were completed or remade mimetically following the existing model, in some specific cases the uniqueness or strategic location of some pieces advised to seek contrast. This contrast, based on the different textures and constructive logic of a modern material such as stainless steel, is incorporated in an overlapping and objective way.

Author: Ravetllat-Ribas Arquitectes

Authors

How to get there

On the Map

Constellation

Cronology

  1. Golferichs House

    Joan Rubió i Bellver

    Golferichs House

    Macari Golferichs, a capricious road engineer, wood merchant, and collector, seems to have made a fortune in America, like so many other bourgeois of the time. When he returned, he decided to buy some land in the Eixample and build a modernist-style residence there. In this work, Rubió begins his research towards his own architectural style. The structural and constructive value of the Gothic forms is verified and experienced in a genuine investigation, as we can see in the materials used, in the construction technique and in the ceramic ornamentation.
  2. Rehabilitation and Extension of Golferichs House

    Ravetllat-Ribas Arquitectes, Pere Joan Ravetllat i Mira, Carme Ribas i Seix

    Rehabilitation and Extension of Golferichs House

    The Golferichs House, commonly known as the "Chalet", was designed in 1901 by the architect Joan Rubió i Bellver as a residence for Mr. Macari Golferichs. This was one of his first experiences on single-family housing, which would later become one of the main constants of his work, with examples such as the Roviralta House of 1913, or the Pardals Tower of 1919. The alteration caused by the construction of the annex building and the change of a residential use to that of an educational centre was quite obvious and was one of the main points to be resolved in the proposal. Built modestly in its materials and structural systems, it collapsed the reading of the Golferichs House as a villa from the beginning, that is, as a building free from three of its sides. This building not only prevented the contemplation and perimeter of the House, but also eliminated the important eaves and made it impossible to access the small backyard. One of the first objectives was, therefore, to return the original appearance to the Chalet. To this end, the rear section of the annex building was demolished, and a new communications core was rebuilt. Action at this point was valued as fundamental as it would establish the future relationship between the two buildings. The new staircase is attached to the partition and the services are concentrated around it. This solution frees up the maximum surface area on the floor and allows a very transparent façade. On one hand, this makes it possible to incorporate the new wall of the staircase, the existing partition, and the building’s façade within the same arrangement system; on the other hand, the desired visual relationship of each lobby with the Golferichs House. The Eixample’s traditional typology, where the light galleries open onto the backyard, was recovered here due to the need to rebuild a new façade and give a new access to the building. Inside the Golferichs House, which was badly damaged and deteriorated in many places, the spatial and distributive structure where the different rooms were arranged around a central core was especially valued, causing a series of visuals and transparencies. While most elements such as ceilings, eaves, stairs, sgraffito, etc., were completed or remade mimetically following the existing model, in some specific cases the uniqueness or strategic location of some pieces advised to seek contrast. This contrast, based on the different textures and constructive logic of a modern material such as stainless steel, is incorporated in an overlapping and objective way.
  3. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture - Remodelling and Rehabilitation

    FAD Award

    Rehabilitation and Extension of Golferichs House

    Ravetllat-Ribas Arquitectes, Pere Joan Ravetllat i Mira, Carme Ribas i Seix

Audiovisual

  • La lluita veïnal per salvar el Xalet o Casa Golferichs | Va passar aquí

    4:27

    La lluita veïnal per salvar el Xalet o Casa Golferichs | Va passar aquí