Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

En Imatges

Memòria

La vida del fotògraf professional pot arribar a ser molt sacrificada. És un treball solitari i exigent, però també un dels oficis més bonics i apassionants que existeixen. Especialment, quan es produeix aquest ritual gairebé màgic entre el fotògraf, la seva càmera i l'espai a fotografiar, que es vesteix de musa.
El disseny i la fotografia han anat esbossant dues línies paral·leles al llarg de la meva vida; entremig estic jo; i difícilment es pot escapar del destí.
Des de sempre he estat un apassionat del disseny,l'arquitectura i l'art. Amb el temps vaig sentir la necessitat de fusionar diferents disciplines creatives (pintura, disseny i fotografia) i aplicar-les a la meva obra.
Cada viatge amb la meva cambra a coll, es converteix en una aventura impredictible. Sent el visor una extensió dels meus ulls, perquè uns altres puguin veurei sentir el mateix que sento jo en el moment precís de la captura.
Cada instantània va embastant una narrativa;un paisatge visual únic. Em sedueix en gran manerala idea que no hi ha dues mirades idèntiques, ni dues interpretacions amb un mateix resultat, tot depèn de la creativitat, tècnica i sensibilitat de cada fotògraf.
L'espai i la llum són dos conceptes indissociables en l'arquitectura i l'interiorisme; com dos cossos que s'atreuen i que no poden viure l'u sense l'altre. Igual que la rellevància que adquireix l'entorn en la Fotografia; sent un actor secundari que pot engrandir la teva pel·lícula.
Em fascina com es comporta la llum; com incideix a l'interior del cos d'una casa o un edifici, i la forma en què transmuta els espais, creant diferents sensacions amb la llum canviant i adquirint vida pròpia.
La llum pot ser una aliada indispensable, però també el teu pitjor enemiga, perquè és capritxosa i no sempre t'ho posarà fàcil.
Per això són crucials aquestes hores en les quals et deixa fer el teu treball.
Com va dir Oscar Niemeyer: «L'arquitectura és una cosa que té una certa fantasia, igual que la poesia. No és una cosa rígida, una cosa resolta amb regla i cartabó, és una cosa que sorgeix així, com un somni».