Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores del Archivo Digital del COAC

credits

Quiénes somos

Colegio de Arquitectos de Cataluña:

Àrea de Cultura

Directores:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Diseño y Programación:

Nubilum Edittio

En Imágenes

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

  • Sede del Colegio de Economistas de Cataluña

Memoria

PLAÇA VERTICAL_La façana del Col·legi d’Economistes de Catalunya és una plaça vertical. La plaça vertical és el lloc per socialitzar, per mirar i per ser vistos. La Nova Seu té la vocació d’esdevenir ciutat. COMUNICABILITAT_Els espais de foyer, espera i circulació estan col·locats al llarg de les façanes longitudinals, mirant a la plaça. Moviment, espera dels usuaris i transformacions de l’espai interior són la façana real de la peça urbana. Amb aquest operació, i afegint la transparència de la façana de vidre, augmentem la visibilitat de la institució, establint un diàleg amb la plaça i la ciutat. COR SOCIAL_El programa de 3.000 m2 en 6 plantes i 2 soterranis. El programa, està organitzat en habitacions. Aquestes habitacions o caixes, les definim amb 3 materials: vidre, alumini i fusta. La fusta s’utilitza en les habitacions amb llum natural i per a potenciar el seu ús social. És el cas dels passadissos de façana d’accés a les aules i les escales que són el COR SOCIAL de l’edifici.

Fuente: Mostres d'arquitectura

PLAÇA VERTICAL La façana del Col·legi d’Economistes de Catalunya és una plaça vertical que superposa els vestíbuls d’entrada de cada planta. A la manera de les galeries de l’Eixample de Barcelona, aquesta gran finestra a sud, on la gent camina, es troba i conversa, és el seu cor social. La plaça vertical és el lloc per socialitzar, per mirar i per ser vistos. La nova seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya té la vocació d’esdevenir ciutat. COMUNICABILITAT Els espais de foyer, espera i circulació dels diferents nivells estan col·locats al llarg de les façanes longitudinals, mirant a la plaça. Moviment, espera dels usuaris i transformacions de l’espai interior són la façana real de la peça urbana. Amb aquest operació, i afegint la transparència de la façana de vidre, augmentem la visibilitat de la institució, establint un diàleg amb la plaça i la ciutat. A més, aquests espais de foyer actuaran com a coixí climàtic i acústic, protegint el programa de formació i difusió. COR SOCIAL El programa de 3.000 metres quadrats es distribueix en 6 plantes i 2 soterranis. Mitjançant una operació d’agrupació de funcions en un doble ordre l’edifici apareix com una seqüència superposada de caixes de dues plantes d’alçada cada una. Funcions que es divideixen entre espais de formació/difusió i el deganat/administració. Aquest programa, en la seva totalitat, està organitzat en habitacions: les aules són habitacions, els passadissos d’espera en façana són una habitació, l’escala és una habitació... Aquestes habitacions o caixes, les definim amb 3 materials: vidre, alumini i fusta. Les aules, pel seu ús, són blanques i monocromes pel seu ús. La fusta s’utilitza en les habitacions amb llum natural i per a potenciar el seu ús social. És el cas dels passadissos de façana d’accés a les aules i les escales que són el COR SOCIAL de l’edifici. ESTALVI 45% ENERGIA: + 4 façanes amb llum natural: dobles orientacions creuades + Aules a nord + vestíbuls a sud: coixí tèrmic + Doble pell ventilada de vidre a sud. + Eficiència del sistema de clima Reduccions respecte a l’estàndar: - emissions CO2 28% - consum calefacció 60% - consum refrigeració 30% - consum il·luminació 20%

Autor: Roldán+Berengué Arquitectes

Autores

Sobre el Mapa