Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

How to get there

In Pictures

Memory

VERTICAL SQUARE_The College of Economists of Catalonia’s façade is a vertical square. The vertical square is the place to socialise, to look and to be seen. The New Headquarters aim to become a city of its own. COMMUNICABILITY_The foyer, waiting and circulation spaces are placed along the longitudinal façades, facing the square. Movement, waiting for users and transformations of the interior space are the real façade of the urban piece. With this operation, and adding the transparency of the glass façade, we increase the visibility of the institution, establishing a dialogue with the square and the city. SOCIAL CHOIR_The program of 3,000 m2 on 6 floors and 2 basements. The program is organised in rooms. We define these rooms or boxes with 3 materials: glass, aluminum and wood. Wood is used in rooms with natural light and to enhance their social use. This is the case of the corridors in front of the access to the classrooms and the stairs that are the SOCIAL CHOIR of the building.

Source: Mostres d'arquitectura

VERTICAL SQUARE

The College of Economists of Catalonia’s façade is a vertical square that overlaps the entrance halls on each floor.
Like Barcelona’s Eixample galleries, this large window to the south, where people walk, meet and talk, is their social heart.
The vertical square is the place to socialise, to look and to be seen.
The new headquarters of the College of Economists of Catalonia has the intention of becoming a city.

COMMUNICABILITY

The foyer, waiting and circulation spaces on the different levels are placed along the longitudinal façades, facing the square. Movement, waiting for users and transformations of the interior space are the real façade of the urban piece. With this operation, and adding the transparency of the glass façade, we increase the visibility of the institution, establishing a dialogue with the square and the city. In addition, these foyer spaces will act as a climate and acoustic cushion, protecting the training and dissemination program.

SOCIAL CHOIR

The 3,000 square meter program is spread over 6 floors and 2 basements. Through a double-order grouping of functions, the building appears as a superimposed sequence of boxes two stories high each. Functions that are divided between training / dissemination spaces and the dean's office / administration. This program, in its entirety, is organised in rooms: the classrooms are rooms, the waiting corridors on the façade are one room, the stairs are another room ...

We define these rooms or boxes with 3 materials: glass, aluminum and wood.
The classrooms are white and monochrome for their use. Wood is used in rooms with natural light and to enhance their social use. This is the case of the corridors in front of the access to the classrooms and the stairs, that are the SOCIAL CHOIR of the building.


SAVING 45% OF ENERGY:

+ 4 façades with natural light: double crossed orientations
+ Classrooms to the north + halls to the south: thermal pillow
+ Double ventilated glass skin to the south.
+ Climate system efficiency

Reductions from the standard:

- CO2 emissions 28%
- heating consumption 60%
- 30% refrigeration consumption
- lighting consumption 20%

Author: Roldán+Berengué Arquitectes

Authors

How to get there

On the Map

Constellation

Cronology

  1. Heaquarters of the Economists' Association of Catalonia

    Roldán+Berengué Arquitectes, Mercè Berengué Iglesias, José Miguel Roldán i Andrade

    Heaquarters of the Economists' Association of Catalonia

    VERTICAL SQUARE_The College of Economists of Catalonia’s façade is a vertical square. The vertical square is the place to socialise, to look and to be seen. The New Headquarters aim to become a city of its own. COMMUNICABILITY_The foyer, waiting and circulation spaces are placed along the longitudinal façades, facing the square. Movement, waiting for users and transformations of the interior space are the real façade of the urban piece. With this operation, and adding the transparency of the glass façade, we increase the visibility of the institution, establishing a dialogue with the square and the city. SOCIAL CHOIR_The program of 3,000 m2 on 6 floors and 2 basements. The program is organised in rooms. We define these rooms or boxes with 3 materials: glass, aluminum and wood. Wood is used in rooms with natural light and to enhance their social use. This is the case of the corridors in front of the access to the classrooms and the stairs that are the SOCIAL CHOIR of the building.
  2. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture

    FAD Award

    Heaquarters of the Economists' Association of Catalonia

    Roldán+Berengué Arquitectes, Mercè Berengué Iglesias, José Miguel Roldán i Andrade

  3. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

    Award-Winner / Winner. Category: Edificis amb Ús No Residencial. Inclou Edificis de Nova Planta de Promoció Privada

    Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

    Heaquarters of the Economists' Association of Catalonia

    Roldán+Berengué Arquitectes, Mercè Berengué Iglesias, José Miguel Roldán i Andrade

  4. EU Mies Award

    Nominated
    Heaquarters of the Economists' Association of Catalonia

    Roldán+Berengué Arquitectes, Mercè Berengué Iglesias, José Miguel Roldán i Andrade