Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

Memory

Reus 21.07.1866 - Barcelona 08.02.1914. Va començar a cursar els estudis d’arquitectura l’any 1881-82 a la Escuela de Arquitectura i els va continuar amb certa irregularitat fins al gener de 1888 en què els va abandonar definitivament sense obtenir el títol d’arquitecte. En Francesc Berenguer tenia més aptituds per les assignatures de caràcter gràfic que per d’altres més tècniques o de càlcul. El fet d’haver abandonat la carrera sense rebre la suficient formació científica i indispensable per l’exercici de la professió, no li va suposar cap obstacle, ja que, sobre l’any 1887, va tenir l’oportunitat d’anar al taller d’en Antoni Gaudí i, per la via de la praxis, va adquirir aquells coneixements que no va aconseguir per la via acadèmica completant així la seva formació. Amb el temps va arribar a tenir una estreta relació d’amistat amb Gaudí, i va col·laborar intensament amb ell en l’obra de la Sagrada Família i de la Colònia Güell. Entre les seves obres destaquen el santuari de Sant Josep de la Muntanya a Barcelona, la casa Gaudí al Parc Güell, el Celler Güell a Garraf, la casa torre El Poal a Castelldefels, o l’església de Can Aguilera a Piera. D’altra banda, és habitual trobar projectes seus signats per Gaudí, Miquel Pascual, Audet, Balcells i Buigas entre d’altres més, donat que al no tenir el títol d’arquitecte no podia signar els projectes. Al llarg de la seva trajectòria professional es distingeixen dues facetes ben diferenciades: la vessant arquitectònica i la decorativista. Cal dir que, en aquesta última, va aconseguir un alt nivell professional.

Source: Arxiu Històric del COAC

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Ajuntament de Gràcia

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 2. Can Soler de la Torre

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 3. La Llibertat Market

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

  La Llibertat Market

 4. La Pleta

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 5. Ca l'Ordal

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres, Joan Rubió i Bellver

 6. Santuari de Sant Josep de la Muntanya

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 7. Güell Winery

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres, Antoni Gaudí i Cornet

  Güell Winery

  Es tracta d’una petita construcció destinada a emmagatzemar els vins criats a la finca que Eusebi Güell tenia al Garraf. La construcció és formada per tres ordres d’arcs parabòlics, que decreixen a mesura que pugen, de manera que, en conjunt, formen una coberta a dos aiguavessos molt alzinada. El celler s’emplaça a la vora de la carretera, al costat d’un gran desnivell. Tota la fàbrica és de maçoneria de pedra tosca, amb reforços monolítics a les cantonades, i descarregada audaçment en alguns punts, com a l’entrada de la capella del nivell superior. Si bé des de sempre se n’havia atribuït l’autoria a Francesc Berenguer, és palesa la intervenció de Gaudí en alguns detalls a escala més petita, com ara les xemeneies, la porta d’accés o les gelosies. El nivell intermedi, que acull l’habitatge de l’administrador, enllaça amb la cota del carrer i amb l’accés, on el vessant de la coberta s’aixeca suaument i forma un perfil semblant a una pagoda.
 8. Cooperativa de Consum

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 9. Parròquia de Sant Joan de Gràcia

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 10. Casa Francesc Burés i Borràs

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres, Miquel Pascual i Tintorer

 11. Casa Cama i Escurra

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 12. Casa Francesc Cama

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres, Miquel Pascual i Tintorer

 13. Or 44 Dwellings

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 14. Can Pou Alt

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 15. Moral de Gràcia Centre

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 16. Capella de la Mare de Déu de la Mercè

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 17. Casa del Mestre i Escola

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

  Casa del Mestre i Escola

 18. Rectoria de l'Església Major de Santa Coloma de Gramenet

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 19. Església Major de Santa Coloma de Gramenet

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 20. Casa Parroquial

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

Archive

 • Esbós d'un cartell publicitari dels Cellers Güell.

  Drawing

  Esbós d'un cartell publicitari dels Cellers Güell.

  Arxiu Històric del COAC

 • Detall d'un cartell publicitari dels Cellers Güell.

  Drawing

  Detall d'un cartell publicitari dels Cellers Güell.

  Arxiu Històric del COAC

Bibliography