Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

Memòria

Reus 21.07.1866 - Barcelona 08.02.1914. Va començar a cursar els estudis d’arquitectura l’any 1881-82 a la Escuela de Arquitectura i els va continuar amb certa irregularitat fins al gener de 1888 en què els va abandonar definitivament sense obtenir el títol d’arquitecte. En Francesc Berenguer tenia més aptituds per les assignatures de caràcter gràfic que per d’altres més tècniques o de càlcul. El fet d’haver abandonat la carrera sense rebre la suficient formació científica i indispensable per l’exercici de la professió, no li va suposar cap obstacle, ja que, sobre l’any 1887, va tenir l’oportunitat d’anar al taller d’en Antoni Gaudí i, per la via de la praxis, va adquirir aquells coneixements que no va aconseguir per la via acadèmica completant així la seva formació. Amb el temps va arribar a tenir una estreta relació d’amistat amb Gaudí, i va col·laborar intensament amb ell en l’obra de la Sagrada Família i de la Colònia Güell. Entre les seves obres destaquen el santuari de Sant Josep de la Muntanya a Barcelona, la casa Gaudí al Parc Güell, el Celler Güell a Garraf, la casa torre El Poal a Castelldefels, o l’església de Can Aguilera a Piera. D’altra banda, és habitual trobar projectes seus signats per Gaudí, Miquel Pascual, Audet, Balcells i Buigas entre d’altres més, donat que al no tenir el títol d’arquitecte no podia signar els projectes. Al llarg de la seva trajectòria professional es distingeixen dues facetes ben diferenciades: la vessant arquitectònica i la decorativista. Cal dir que, en aquesta última, va aconseguir un alt nivell professional.

Font: Arxiu Històric del COAC

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Ajuntament de Gràcia

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 2. Can Soler de la Torre

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 3. Mercat de La Llibertat

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

  Mercat de La Llibertat

 4. La Pleta

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 5. Ca l'Ordal

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres, Joan Rubió i Bellver

 6. Santuari de Sant Josep de la Muntanya

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 7. Cellers Güell

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres, Antoni Gaudí i Cornet

  Cellers Güell

  Es tracta d’una petita construcció destinada a emmagatzemar els vins criats a la finca que Eusebi Güell tenia al Garraf. La construcció és formada per tres ordres d’arcs parabòlics, que decreixen a mesura que pugen, de manera que, en conjunt, formen una coberta a dos aiguavessos molt alzinada. El celler s’emplaça a la vora de la carretera, al costat d’un gran desnivell. Tota la fàbrica és de maçoneria de pedra tosca, amb reforços monolítics a les cantonades, i descarregada audaçment en alguns punts, com a l’entrada de la capella del nivell superior. Si bé des de sempre se n’havia atribuït l’autoria a Francesc Berenguer, és palesa la intervenció de Gaudí en alguns detalls a escala més petita, com ara les xemeneies, la porta d’accés o les gelosies. El nivell intermedi, que acull l’habitatge de l’administrador, enllaça amb la cota del carrer i amb l’accés, on el vessant de la coberta s’aixeca suaument i forma un perfil semblant a una pagoda.
 8. Cooperativa de Consum

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 9. Parròquia de Sant Joan de Gràcia

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 10. Casa Francesc Burés i Borràs

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres, Miquel Pascual i Tintorer

 11. Casa Cama i Escurra

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 12. Casa Francesc Cama

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres, Miquel Pascual i Tintorer

 13. Casa Joan Baptista Rubinat

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 14. Can Pou Alt

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 15. Centre Moral de Gràcia

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 16. Capella de la Mare de Déu de la Mercè

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 17. Casa del Mestre i Escola

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

  Casa del Mestre i Escola

 18. Rectoria de l'Església Major de Santa Coloma de Gramenet

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 19. Església Major de Santa Coloma de Gramenet

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

 20. Casa Parroquial

  Francesc d'Assís Berenguer i Mestres

Arxiu

 • Esbós d'un cartell publicitari dels Cellers Güell.

  Dibuix

  Esbós d'un cartell publicitari dels Cellers Güell.

  Arxiu Històric del COAC

 • Detall d'un cartell publicitari dels Cellers Güell.

  Dibuix

  Detall d'un cartell publicitari dels Cellers Güell.

  Arxiu Històric del COAC

Bibliografia